Alle grondstofprijzen stijgen extreem door grote tekorten
Alle grondstofprijzen stijgen extreem door grote tekorten
Alle grondstofprijzen stijgen extreem door grote tekorten
Steeds meer tekorten aan grondstoffen komen boven water en daardoor stijgen de grondstofprijzen gigantisch. Nu denkt iedereen dat dit met de oorlog heeft te maken, maar dat is niet waar. Alleen de prijzen van brandstoffen en tarwe worden hierdoor bepaald. Bij bijna alle overige grondstoffen komt het door schaarste of door de coronacrisis. Er is immers ook een lange tijd geweest dat er weinig tot geen grondstoffen gewonnen konden worden vanwege maatregelen.
Bijna iedere grondstofproducent heeft te maken met hogere productiekosten. Dit heeft te maken met dat de prijzen voor energie en brandstoffen dit jaar gigantisch gestegen zijn. Echter zitten zij vaak nog een tijd vast aan de gemaakt afspraken met bedrijven of andere afnemers. Hierdoor kunnen zij later pas de prijs doorberekenen en komt het eerst op het bordje van de consument terecht. Door de schaarste wordt er ook meer geboden op grondstoffen waardoor de prijs opzich al een stuk verder stijgt als je dat normaal gewend bent. Het gaat nog grote gevolgen hebben en niet alleen voor de consumenten, maar zeker nog voor de bedrijven!
Verpakkingsmaterialen
Ook verpakkingsmaterialen worden een stuk duurder, want ook hier stijgen de grondstofprijzen van. De grondstof die je hiervoor nodig hebt heet granulaat en wordt geleverd in korrels. In een aantal weken is de prijs per ton korrels gestegen van 1300 naar 1900 dit is bijna 50% procent in nog geen maand. Dit wordt vooral geproduceerd door chemische bedrijven zoals Shell en Dupont. Echter zie je de prijsstijging nog niet altijd meteen terug in de winkel. Dat komt doordat supermarkten vaak afspraken hebben voor een langdurige samenwerking. Het kan dus zijn dat je dit nu merkt, maar je kunt ook nog een jaar moeten wachten voordat je het daadwerkelijk in de schappen ziet. Echter zijn dit soort dingen wel reden nummer 1 dat fabrieken over de kop gaan. Zij mogen met vaste afspraken immers niet de extra gemaakte kosten in rekening brengen.
Waardoor zijn de grondstofprijzen het meeste gestegen?
Het is vooral aan de corona crisis te wijten dat grondstofprijzen zo hard en snel stijgen. In de corona tijd konden bedrijven minder voorraad opbouwen doordat zij met coronamaatregelen zaten waar zij zich aan moesten houden. Daarnaast werd er toentertijd vanwege de onzeker markt ook minder afgenomen en hebben ze de productie vaak ook hard terug moeten schalen. Nu in bijna alle landen alles weer open is gegaan zie je de tekorten alsmaar groeien. Dit komt omdat ieder land meteen aan de bel trekt, terwijl als het wat gelijdelijker was gegaan dan hadden bedrijven rustig op kunnen schalen. Daarnaast is de prijs voor logistiek ook hard gestegen vooral als je kijkt naar het transport met containers. In 6 maanden tijd is de prijs van container met 600% gestegen van 2000 dollar naar 12.000 dollar.
Aluminium stijgt ook hard in prijs
De grondstofprijzen van aluminium zijn ook ontzettend hard gestegen. Dit wordt veel gebruikt voor auto’s, fietsen en bouwmaterialen die juist nu veel verkocht worden. Een jaar geleden heeft de sector een tijd het werk neer moeten leggen omdat er simpelweg geen vraag was. Nu zie je dat ze alle schaden van dat jaar plus de vraag van nu in een keer af moeten handelen. Dit zorgt ervoor dat degene die bestellen tegen elkaar opbieden, maar ook heb je maar een bepaalde capaciteit. In principe zijn er nu enkel restpartijtjes aluminium en gerecycled materiaal, maar juist nu hebben ze behoeft aan nieuw zodat ze door kunnen blijven produceren.