Het klimaatdoel heeft veel meer grondstoffen nodig
Het klimaatdoel heeft veel meer grondstoffen nodig
Het klimaatdoel heeft veel meer grondstoffen nodig
Met het huidige klimaatdoel is het voor alle landen wel duidelijk geworden dat er nieuwe en herbruikbare grondstoffen nodig zijn. Hierin is de belangrijkste schakel natuurlijk voor waterstof want dit wordt gemaakt uit water en elektriciteit. Uit onderzoek van TNO blijkt dat niet alleen Lithium, maar ook waterstof heel schaars is op de wereld. Echter is dit de cruciale factor om brandstoffen zoals benzine, diesel en olie te kunnen vervangen. De EU-waterstofstrategie is zeer belangrijk voor het slagen van de energieprestatie. Er wordt dan ook veel geld geinvesteerd in de duurzamere wereld zodat er geen landen zullen verdwijnen. Wanneer de aarde op dit tempo blijft opwarmen duurt het niet lang meer voor landen onder water gaan lopen. Iedereen kan hierbij zijn of haar steentje bijdragen.
Waarom grondstoffen belangrijk zijn voor het klimaatdoel
Grondstoffen zijn het belangrijkste onderdeel voor het halen van klimaatdoelen. We zullen immers de meest vervuilende moeten gaan vervangen door groenere alternatieven. Zo zien we op het gebied van accu’s al dat de transitie van Lithium naar Natrium in gang gezet is. Ook zien we dat er voor aardgas steeds meer duurzame alternatieven ontstaan. Daarnaast zie je ook dat er steeds meer auto’s van het gas en de benzine worden gehaald. Echter is dit een massieve klus die nog bijna onmogelijk is voor grotere voertuigen zoals vrachtwagens. Deze maken lange uren en kunnen niet overal opladen dus hier valt nog winst te halen. Daarnaast vraagt dit ook nog eens een grote investering van de meeste ondernemers. Het is belangrijk dat gemeentes en de overheid goede subsidies gaan regelen voor ondernemers zodat zij deze overstap dan ook eerder gaan maken.
Het belang van waterstof voor de energietransitie
De belangrijkste grondstoffen voor het behalen van de klimaatdoelen zijn water en elektriciteit. Wanneer deze gecombineerd worden ontstaat er waterstof. Door dit te combineren met een brandstofcel ontstaat er een groene brandstof. Ook kun je met waterstof energie opslaan die overblijft uit bijvoorbeeld windmolens. Dit zorgt ervoor dat er ook geen energie meer verspild gaat. De capaciteit hiervoor in Nederland is veel te laag en het kan beter vroeg dan laat worden ingevoerd. In de Green deal staat bijvoorbeeld dat er tot 2030 gestreefd wordt naar een productie van 10 miljoen ton. Het doel voor 2050 is dat dit de enige grondstof nog is die bedrijven gaan gebruiken. Het is een nobel streven, maar of dit haalbaar is is nog maar de vraag.