Noteringen van de tarwe prijs blijven omlaag gaan
Noteringen van de tarwe prijs blijven omlaag gaan
Noteringen van de tarwe prijs blijven omlaag gaan
De noteringen van de tarwe prijs op de termijn beurs blijven toch dalen. Inmiddels zitten we alweer ruim onder de 300 euro met prijzen die gemiddeld hier neerkomen op 275-280 per ton. Dit ondanks dat ze vorige week weer leken te stijgen, maar dit was maar heel minimaal en van korte duur. Bijna een jaar geleden stonden de tarweprijzen er wel anders voor met 430 per ton op 16-05-2022 om maar een voorbeeld te noemen. We zien dat de beschikbaarheid het laatste half jaar ook echt verbeterd is en dat is de voornaamste reden dat de prijzen weer aan het zakken zijn. Uit zowel Rusland als Oekraïne komt momenteel voldoende, maar dit kan zomaar veranderen als de oorlog weer heftig wordt.
Het blijft dus wat dat betreft een onvoorspelbare situatie. Het blijft een kwestie van handelen en door het vooruitzicht van goede voorraden die er nu zijn en met de graandeal er zouden moeten blijven kunnen we toch nog wel meer dalingen dit jaar verwachten. Ook zijn er geruststellende gesprekken geweest tussen Rusland en Oekraïne die voor hoop zorgen. Dit is mede door partner China die als een van de weinige landen de gesprekken tussen beide landen gaande weet te houden.
Wat kunnen we de komende tijd verwachten ?
Het is niet duidelijk wat de komende tijd op het gebied van de tarwe prijs kunnen verwachten. Heel eerlijk gezegd zijn er gewoon 2 kampen. Het ene kamp van economen en beurshandelaren ziet de prijs de komende tijd nog wel dalen aangezien dat nu al maanden aan het gebeuren is. Maar aan de andere kant is een oorlog gewoon onvoorspelbaar en stel Rusland weet meer terrein te winnen, dan kan het ook zomaar zijn dat zij de graandeal van tafel stoten.
De grondstof zelf heeft namelijk ook tijd nodig om te groeien. Je kunt niet morgen een zaadje planten en overmorgen heb je tarwe. Dat proces is nog best ingewikkeld. Dit omdat een land niet alleen goede grond moet hebben, maar vooral ook een gunstig klimaat. Zo zien we in de VS steeds vaker dat oogsten mislukken doordat het klimaat daar gewoon niet stabiel is. Bovendien is daar momenteel zelfs sneeuw want heel erg uniek is. Echter blijven Rusland en Oekraïne de grootste leveranciers en daarom bepalen voor deze landen de prijs.