Silicium prijs

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

Silicium prijs grafiek en tabellen

In de Silicium prijs grafiek en tabellen praten we je weer helemaal bij over deze grondstof. Het is een relatief onbekende grondstof die de afgelopen jaren ontzettend in populariteit gestegen is.

Dit komt vooral doordat het in zonnepanelen voorkomt. De laatste jaren hebben we steeds meer daken daarvan voorzien zien raken.

Het is verkrijgbaar in verschillende vormen en daarom zullen wij ook enkele voorbeelden noemen. Als je het als brok gaat kopen dan betaal je €53,- per kg.

Het poeder is om een voorbeeld te noemen juist vele malen duurder met de prijs van €363,- per kilo. Echter is dit ook niet gek want het is een zwaar en intensief proces om fijn poeder te maken van de brokken.

Je kunt het ook in de vorm van platen kopen en daarbij gaat het dan niet om het gewicht maar de afmetingen. Bij 5×5 cm betaal je 425 euro wat neerkomt op 85 voor 1×1 cm.

Echter betaal je voor 10×10 cm 1450 euro wat neerkomt op 145 voor 1x1cm. Dit komt omdat er heel veel energie wordt gebruikt wanneer er een plaat van gemaakt moeten worden.

Hoe groter je de platen laat maken, hoe duurder het is. Daarom zit het in de zonnepanelen ook maar in minimale hoeveelheden.

Silicium prijs

Hoe komt de Silicium prijs tot stand?

De Silicium prijs wordt voornamelijk bepaald door de vorm waarin je het koopt. Platen die voornamelijk voor de industrie zijn die kosten verhoudingsgewijs het meeste. Het goedkoopste zijn de brokken, want dit proces kost het minste energie.

De betekenis van deze grondstof is vuursteen omdat hij op hoge temperatuur verhit moet worden als je er een andere verbinding van wil maken. In Californië kent iedereen wel Silicon Valley en dat blijkt vernoemd te zijn naar deze grondstof. Dit omdat het veelal in halfgeleiders zoals bijvoorbeeld een zonnepaneel en andere industriële apparaten voorkomt.

Een van de materialen waar het in een hele kleine hoeveelheden voorkomt zijn de computerchips. Dit is dan ook de reden dat grondstof erg toekomstbestendig is aangezien we deze steeds meer nodig hebben.

Silicium grafiek

Productielanden van Silicium

In ieder land zijn er wel een of meerdere producenten van de grondstof Silicium. Echter staan Rusland, China en de Verenigde staten toch echt wel bekend als een van de grootste productielanden. 

De laatste cijfers qua productie stammen alweer af uit 2016 en toen was China echt de koploper. Echter merken we dat er een wereldwijd tekort is en dat alle landen actief bezig zijn met de productie hiervan.

Je ziet de vraag met de dag stijgen, want we moeten allemaal over op duurzame energie zoals zonnepanelen. Echter zie je ook dat er steeds meer elektrische auto’s komen wereldwijd. Ook deze moeten voorzien worden van een computerchip waar deze grondstof in voorkomt.

Om zuiver Silicium te kunnen krijgen moet het verhit worden op 3000 graden celcius of meer. Dit betekend dat het ook erg duur is gezien de stijgende prijs voor gas en stroom.

Echter kun je ook niet zomaar overal de productie verhogen, want het moet met koolstof verhit worden. Dit betekend een hogere CO2 uitstoot en dat past dan weer niet in de klimaatplannen. 

Het zal dus gezien de klimaat punten een lastig verhaal worden met de steeds meer toenemende vraag naar computerchips en zonnepanelen. Zodra wij hier meer over weten plaatsen wij uiteraard een update.

Feiten over de grondstof Silicium

1: Een Frans scheikundige heeft pas in 1787 Silicium ontdekt. Echter bleek pas in 1811 dat het niet om een verbinding, maar juist een element ging.

2: De toenemende vraag naar computerchips en zonnepanelen heeft de afgelopen jaren voor een gigantisch stijgende vraag geleid naar deze grondstof. De komende jaren zal dit alleen maar verder toenemen omdat we meer en meer techniek willen in auto’s, maar ook consoles en zelfs op ons dak om duurzamer te worden.

3: Veel mensen denken dat we deze grondstof nodig hebben om te kunnen verduurzamen. Echter moet het worden verhit met koolstof wat juist weer voor meer uitstoot en een gigantische piek gaat zorgen.

4: Vroeger werd het vooral als halfgeleider gebruikt, echter zit het vandaag de dag in meer producten als dat wij denken.

5: Glasblazers gebruiken deze grondstof ook om glas te kunnen vormen in kunst.

6: Het is ook een belangrijke grondstof bij veel keramische materialen die we allemaal wel in huis hebben.

7: Het is een inert materiaal wat dus wil zeggen dat het met maar weinig chemische middelen reageert. Vooral zuren reageren niet op deze grondstof. Sommige zouten wel.

8: Een vierde van de aardkorst bestaat uit Silicium en toch hebben we een tekort.

9: De laatste 2 eeuwen worden door veel mensen Silicon Age genoemd vanwege het belang van deze grondstof op de wereldeconomie.

10: De verwachting is dat we steeds meer producten van deze grondstof moeten gaan maken omdat het naast zuurstof veel voorkomt onder de aardkorst.

Waar kun je Silicium kopen ? (secundair zoekwoord)

De Silicium prijs en Silicium kopen zijn brede begrippen. Dit omdat je het in de vorm van brokken, platen of poeder vooral in de metaalhandel en op de beurzen ziet. Echter zijn er ook steeds meer laboratoria die dit beginnen te verkopen.

Tevens wordt deze grondstof ook veel gebruikt in voedingssupplementen. Het schijnt namelijk veel positieve effecten te hebben voor sporters die de spieren veel gebruiken, maar ook ouderen die moeten herstellen van bijvoorbeeld een operatie.

Hoe ziet de toekomst eruit?

De toekomst ziet er op dit moment rooskleurig uit aangezien steeds meer materialen voorzien zijn van deze grondstof. Het is ooit in de industrie begonnen bij halfgeleiders, maar nu zie je het voornamelijk bij computerchips en zonnepanelen.

Het is dus een belangrijke grondstof voor de economie geworden. Bovendien hebben we het nodig voor de technologische ontwikkelingen. En daarnaast ook nog eens voor de verduurzaming.

De geschiedenis van deze grondstof

De grondstof Silicium op zichzelf is als verbinding al ontdekt in 1787. Echter bleek dat de wetenschappers zich vergist hadden. In 1811 werden vele tests over de hele wereld gedaan met als conclusie dat het een element is. Vanaf de 20e eeuw is het een van de belangrijkste grondstof om technologische groei te maken en daardoor dus ook een economische groei voor veel landen.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button