Nieuws

Nieuws: IAEA vindt superverrijkt uranium in Iran

Wat speelt er in Iran in de uraniummarkt?

Iran is een land dat al lang met het Westen in een spagaat ligt. Het land heeft in het verleden meerdere mensenrechten geschonden en zich niet aan wereldwijde afspraken gehouden, van onder andere atoomverrijking.

Om deze redenen legden veel landen Iran sancties op, die grote economische gevolgen voor Iran hadden.

In 2015 maakten de landen een aanbod om Iran een maximale hoeveelheid te verrijken en op te slaan uranium aan te bieden in ruil voor het verlichten van deze sancties. Iran ging akkoord.

Dit hield in dat Iran niet meer uranium mocht verrijken dan afgesproken. Tot in 2018 de VS zeiden dat ze niet meer akkoord waren met dit akkoord en Iran technisch vrij was te doen wat ze wilden.

Vandaag de dag heeft de IAEA (het Internationale Atoomenergieagentschap) van de VN bevonden dat Iran 18 keer zo veel verrijkt uranium heeft opgeslagen als toentertijd afgesproken was.

En misschien nog wel belangrijker, dat er 90% puur uranium gevonden is, wat goed genoeg is om atoomwapens mee te bouwen.

Wat betekent dat voor het aanbod van uranium?

Dat de productie zo hoog ligt en dat er nu zo veel uranium wordt verrijkt betekent dat er wereldwijd een veel groter aanbod van uranium is.

Omdat het Westen sancties heft op Iran en nog altijd geen positieve kijk heeft op dit land, is de handel ook niet in grote maten aanwezig.

Wat dit betreft, zal de productie in Iran ook op de wereldmarkt niet een grote rol spelen. En dat is misschien ook helemaal niet de bedoeling, omdat Iran bekend staat om de wil te hebben meer nucleaire macht te hebben.

Met de hoeveelheid uranium die nu verrijkt wordt kan Iran en grote hoeveelheid kernwapens opbouwen en zo een macht worden waar rekening mee gehouden zou moeten worden.

Gaat de prijs van uranium hierdoor omhoog?

Het is niet te zeggen dat investeringen of de prijs van uranium hierdoor omhoog zal gaan. Hoogstwaarschijnlijk zal dit nieuws weinig prijsschommelingen teweeg brengen.

Omdat Iran niet op de internationale markt springt met het overschot aan uranium, zal de handelsmarkt hier niet op reageren.

Wat de prijs van uranium wel kan beïnvloeden, is de golf van productie die hierop zou kunnen volgen in andere landen. Op het moment dat er meer kernwapens gemaakt moeten worden, waar  het uranium voor verhandeld en geproduceerd moet worden, zal de prijs gaan schommelen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button