Nieuws

Wekelijkse beursupdate: Positieve start juni voor grondstoffensector

De grondstoffensector begon de maand juni redelijk positief, na een moeilijke meimaand. Het sentiment kreeg een positieve impuls nadat de Amerikaanse Senaat eindelijk het wetsvoorstel over het schuldenplafond goedkeurde.

Mocht de senaat dit voorstel goedkeuren, dan betekend dat dat de Verenigde staten boven de 31,4 biljoen mogen uitkomen. Dit was vastgelegd tot 1 Januari 2025, maar een meerderheid van het congres stemde voor een verhoging. De stand eindigde op 314 mensen die voor waren en 117 die tegen stemde.

Hierdoor nam de koers van de dollar voor het eerst in vier weken tijd af. De Bloomberg Commodity Total Return Index handelde vorige week bijna onveranderd . 

Dit na een daling van 5,6% in de maand mei. Stijgingen in edelmetalen en industriële metalen werden in de afgelopen maand tenietgedaan. Dit kwam voornamelijk door de verliezen in energie, maar ook door de 9% daling van aardgas.

De metaalsectoren waren afgelopen week positief gestemd. Ze slaagden erin om op te veren van belangrijke steunniveaus. De zwakkere dollar hielp om het sentiment te verbeteren. Koper stevende af op zijn eerste wekelijkse winst in zeven weken. 

Ondanks aanhoudende zwakte in de Chinese economische cijfers. Het sentiment in China kreeg vervolgens een extra impuls van positieve berichten. Waaronder bijvoorbeeld dat de overheid werkt aan nieuwe maatregelen om de Chinese vastgoedmarkt te ondersteunen.

De Chinese munteenheid renminbi bereikte een hoogste punt in een week op dit nieuws. En gezien de huidige hoge correlatie met koper hielp dit het sentiment verder te verbeteren.

Ondertussen was goud opnieuw in trek na het vinden van steun voor $1950. Het herstel van goud werd ondersteund door lagere rentetarieven in de VS en een zwakkere dollar. Dit alles  nadat de deal over het schuldenplafond was goedgekeurd. Bovendien houdt de markt opnieuw rekening met renteverlagingen voor het einde van het jaar.

Gemengd beeld landbouw

Gemengd beeld landbouw

Een andere belangrijke speler in de grondstoffensector is de landbouw. Daar zagen we afgelopen week juist een gemengd beeld.

De graansector zakte bijvoorbeeld naar nieuwe dieptepunten in de cyclus. Dit vanwege de verwachte overvloedige aanvoer op het noordelijk halfrond komend productieseizoen. Echter staat dit vooruitzicht op losse schroeven. Mochten de droge omstandigheden in de VS en Europa aanhouden in juni.

Alle ogen zijn gericht op Rusland, dat uitgaat van een record tarweoogst dit seizoen. De tarwe prijs heeft daardoor een opleving. Dat komt mede door de zorgen over de Oekraïense export nu de gevechten daar weer escaleren. Ook de droge bodemomstandigheden spelen daarbij een grote rol.

Uraniumvoorraden stijgen na nucleair wetsvoorstel VS

Uraniumvoorraden schoten donderdag wereldwijd omhoog nadat de commissie Milieu en Openbare Werken van de Amerikaanse Senaat een wetsvoorstel had ingediend. In dit voorstel stond dat de bouw van een aantal geavanceerde kernreactoren zou versnellen.

Dat wetsvoorstel kan voor een grote verandering zorgen in de grondstoffensector. Het wetsvoorstel draagt de Amerikaanse Nuclear Regulatory Commission (NRC) op om haar processen voor het verlenen van vergunningen voor kerncentrales te onderzoeken.

Daarnaast wordt er ook gevraagd of de richtlijnen bestudeerd kunnen worden. Het doel is om zo snel geavanceerde kernreactoren goed te kunnen keuren.

Het wetsvoorstel vraagt in het bijzonder om een snellere goedkeuring van reactoren van de volgende generatie die worden gebouwd op voormalige industriële of commerciële faciliteiten.

Het geeft de NRC de opdracht om de inspanningen te coördineren tussen de VS en andere landen die kernenergie willen ontwikkelen en om te helpen bij het opleiden van toezichthouders voor nucleaire veiligheid in het buitenland.

De Global X Uranium ETF is sinds afgelopen dinsdag met 10% gestegen. Dit terwijl het Canadese Cameco, de op één na grootste uraniumproducent ter wereld, 12,4% bijschreef. Daarmee haalde zij de hoogste koers in 12 jaar.

Daling productie OPEC

Daling productie OPEC

De OPEC-productie van ruwe olie daalde vorige maand met gemiddeld 500.000 vaten per dag. Dat blijkt uit de cijfers van persbureau Bloomberg. Dit heeft een gigantische invloed op de grondstoffensector.

Zoals verwacht verlaagden de belangrijkste producenten in het Midden-Oosten met quota allemaal hun productie. Dit is in lijn met wat was beloofd bij de aankondiging begin april.

Maar de impact werd verminderd door stijgingen van producenten die achterlopen op hun quota. Producenten zonder quota zagen hun productie toenemen. In totaal daalde de totale productie tot 28,26 miljoen vaten per dag, een dieptepunt in 15 maanden.

Voorlopig blijft Brent ruwe olie gevangen zitten in een bandbreedte van 70 tot 80 dollar. Om dat te veranderen en tegelijkertijd een signaal af te geven dat er een dieptepunt is bereikt in de markt, moet het psychologische $80-niveau eerst worden uitgedaagd en doorbroken.

Goud handelt hoger

Goud keerde terug naar de weerstand boven $1980, voordat een sterk Amerikaans banenrapport voor wat winstnemingen zorgde in de aanloop naar het weekend. Toch was het gele metaal op weg naar de beste week sinds april. 

De goedkeuring van het wetsvoorstel over het schuldenplafond in de Amerikaanse Senaat hielp om een donkere wolk weg te nemen. Die gedurende het grootste deel van mei boven de markt hing, gezien de impact op de dollar en de rente. Beide stegen in de loop van afgelopen maand.

Het wetsvoorstel zou de Amerikaanse groei wel een kleine klap kunnen geven. Er ligt belangrijke steun voor goud rond $1950. De weerstand blijft op $1984, het 21-daags voortschrijdend gemiddelde voor $2000.

Speciaal voor Grondstofprijs.com schrijft Ole Hansen als Hoofd Grondstoffenstrategie van de Saxobank wekelijks zijn visie op de ontwikkelingen rondom grondstoffen op de beurzen.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Speciaal voor Grondstofprijs.com schrijft Ole Hansen als Hoofd Grondstoffenstrategie van de Saxobank wekelijks zijn visie op de ontwikkelingen rondom grondstoffen op de beursen van de afgelopen week. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button