Energie

Uranium

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

Uranium prijs

De Uranium prijs wordt bepaald door het gebruik van deze grondstof. De laatste jaren is de prijs hard aan het dalen omdat er steeds meer gebruik van gemaakt wordt. Hierdoor kunnen leveranciers meer van deze grondstof winnen en dus ook voor een goedkopere prijs aanbieden. Er worden steeds meer testen gedaan met kernwapens en rakketten waarbij deze grondstof een bepalend element is. Het scheikundige element voor deze grondstof is U en in de boeken kan het terugvonden worden als atoom 92. Een leuke feitje is dat dit atoom het sterkste atoom van de hele aarde is. Het is pas in 1789 ontdekt door een Duitser. Vanaf de 20e eeuw is het een belangrijk grondstof geworden voor de Verenigde Staten. Daarnaast was het een cruciale grondstof tijdens de 2de wereldoorlog toen de kernwapens veel gebruikt worden. Vandaag de dag zijn er ook veel Aziatische landen die hier gebruik van maken.
uranium in ondergrondse tunnel

Hoe wordt de uranium prijs bepaald?

De uranium prijs bestaat uit 2 onderdelen de grondstofprijs voor de langetermijncontracten en een prijs voor de incidentele aankopen. Vaak is er met een contract een bepaalde prijs afgesproken voor de duur van een aantal jaren. Echter schommelt de prijs regelmatig van deze grondstof waardoor het steeds interessanter wordt om dit incidenteel in te kopen. In 2016 is er een sterke prijsdaling geweest van 70 dollar naar 20 dollar. Wel moet er opgelet worden met het incidenteel kopen van uranium. Dit wordt vaak gedaan op de zogenaamde spotmarkt waar ook een fee wordt gerekend. Het is dus niet interessant om daar een lage hoeveelheid in te kopen, maar er moet hier groot ingekocht worden om maximaal voordeel te behalen.

De prijzen zijn sinds 2017 weer aan het stijgen en deze zit nu inmiddels boven de 40 euro. Tot de volgende kernramp of aanval met kernwapens zal de prijs naar verwachting blijven stijgen. Dit komt omdat de afname van dit product minder wordt waardoor de prijs weer opnieuw onder druk staat.

Uranium vastgehouden met gele handschoen

Waarvoor wordt uranium gebruikt?

De uranium prijs is vooral voor de overheden belangrijk. Zij investeren namelijk het meeste in het behouden van kerncentrales en de productie van kernwapens. Het wordt veelal gebruikt bij bijvoorbeeld een kernwapen zoals een raket die vandaag de dag het meest in Korea worden gemaakt. Echter zijn de Verenigde Staten ook weer druk bezig met deze productie omhoog te krijgen. Kernenergie is daarnaast ook een vervanger voor de normale energie en schijnt veel duurzamer te zijn. Hierdoor zijn er dus ook steeds meer beleggers en energie maatschappijen die daar in investeren. Na de daling in 2017 waren er slechts 10 bedrijven verantwoordelijk voor de afname van uranium. Gelukkig is dit aantal vandaag de dag weer aan het toenemen waardoor er ook een kleine stabilisatie in deze markt is te zien.

Voor wie is de uranium prijs belangrijk?

Vooral overheden, bedrijven en investeerders hebben baat bij een goede en scherpe uranium prijs. Naast de inkopers hebben investeerders ook een grote invloed op deze prijs. Zij zorgen er namelijk in veel gevallen voor dat raketten op kunnen stijgen naar de maan. Echter zijn er ook landen waarbij investeerders nodig zijn voor de productie van kernwapens. Zonder deze mensen zouden overheden en bedrijven geld tekort komen voor voldoende inkoop van dit product. De toenemende vraag voor een reis naar de maan zorgt voor een goede prijs op dit moment. Er zijn namelijk ook steeds meer grote namen die meewerken aan het maken van een raket. Zo heeft Elon Musk laatst zijn space-x raket gelanceerd met succes. Ook Amazon oprichter Jeff Bazos heeft een raket gelanceerd. De komende jaren is dan ook de verwachting dat dit steeds vaker gaat gebeuren.

Raket VliegenWat hebben bedrijven te maken met de uranium prijs?

Bedrijven en investeerders hebben de grootste invloed op de uranium prijs. Zij bepalen namelijk in de meeste gevallen hoeveel er van deze grondstof ingekocht gaat worden. Daarnaast zijn bedrijven altijd op zoek naar nieuwe investeerders zodat ze het nog groter in kunnen kopen. Het is een stof die namelijk niet kan bederven. In de toekomst gaan bedrijven hier steeds meer gebruik van maken waardoor een voorraad nooit weggegooid geld is. Sinds een jaar of 3 of 4 zien we dat de vraag erg is toegenomen waardoor de prijs ook weer langzaam omhoog gaat. Ook overheden hebben hier steeds meer belang bij omdat zij zo het land kunnen beschermen. Doordat  veel landen kernwapens produceren moet er bij andere landen ook een productie worden opgestart.

In deze producten wordt uranium gebruikt

De uranium prijs is de laatste jaren weer enigszins aan het stabiliseren en stijgt op een laag tempo. Urnaium wordt veelal gebruikt als brandstof van kernwapens, maar ook voor de lancering van raketten. Daarnaast doen er regelmatig wetenschappers onderzoek naar deze brandstof en waarvoor zij deze mogelijk kunnen gebruiken. Het zou ideaal zijn als we over een aantal jaar dit kunnen gebruiken als brandstof voor onze auto’s. De CO2 uitstoot hiervan is namelijk vele malen lager als van de reguliere brandstoffen. Echter zitten er teveel gevaren aan deze grondstof waardoor dat nu nog niet mogelijk is. Wel beweren de wetenschappers steeds dichterbij een oplossing te komen, maar zoals je weet kan het dan nog tientallen jaren duren. Dit is niet alleen afhankelijk van de kennis, maar ook het budget heeft een grote invloed.

Uranium stof weergave

Waar vind je de beste uranium prijs?

De beste uranium prijs kan meestal gekregen worden door het afsluiten van een contract. Op dit moment zien we namelijk dat de prijs met een lichte stijging omhoog gaat. Wanneer er gekozen wordt voor een meerjarig contract dan is de prijs vast. Echter kan het ook zomaar zijn dat deze grondstof hard in prijs gaat dalen. Onderzoekers ontdekken steeds meer dingen waar deze grondstof in verwerkt heeft gezeten. Daardoor kan de winning van uranium groter worden, maar op dit moment is dat nog niet voldoende. We maken namelijk steeds meer gebruik van deze stof omdat we uiteindelijk reizen naar de maan mogelijk willen maken. Doordat grote namen hier mee bezig zijn is er ook een groot kapitaal beschikbaar. Daardoor zal de prijs in de toekomst nog vele malen hoger zijn.

De prijs van uranium in 2021

Voor het eerst sinds jaren zien we de prijzen voor uranium in 2021 weer lichtelijk stijgen. Dit komt omdat er steeds meer vraag naar deze grondstof ontstaat. Echter is dit lang niet voor iedereen het geval. In de meeste gevallen leggen bedrijven een contract voor uranium vast voor 3 tot wel 15 jaar. Sommige bedrijven merken hier dus weinig tot niets van. Aan het begin van het jaar lag de prijs op zo’n 27 euro, maar in december was het al gestegen naar bijna 40 euro. Van uranium kan je niet alleen wapens maken, want ze zijn druk bezig om dit als vervanger voor accu’s te gaan gebruiken. Dit zit nog wel in de kinderschoenen, maar het drijft wel de prijs op.

Dit staat ons te wachten in 2022

Als je Januari 2021 vergelijkt met Januari 2022, dan zie je dat de uranium prijs bijna verdubbeld is. Waar je eerst €27,- betaalde is de prijs gestegen naar €43,50. Inmiddels zijn we alweer een paar maanden verder en de prijs is explosief gestegen. We zien dat er nu ongeveer €59,- per kg wordt betaald. Volgens analisten van de Wereldbank Amerika gaat de prijs alleen maar meer oplopen. 

Dit is vooral het gevolg van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. De grondstof wordt niet duurder, maar de onzekerheid op de markt zorgt daar wel voor. Dit is dan ook de reden dat sinds het begin van de oorlog de prijs al zo toegenomen is. Natuurlijk willen veel landen ook voldoende van deze grondstof opslaan. Niet alleen zodat Rusland er niet aan kan komen maar ook voor de veiligheid van het eigen land. Daarnaast zijn er ook beleggingsfondsen die nu mee handelen in uranium. Al met al kan de prijs nog wel zo’n 50% oplopen volgens deze analist.

Investeren in uranium kan tegenwoordig rekenen op heel wat meer populariteit dan in het verleden het geval was. Verschillende factoren liggen aan de basis van deze sterk toegenomen populariteit. 

Enerzijds gaat het hierbij dan om de aanzienlijk gestegen uraniumprijs, maar wat bovendien ook te denken van de energietransitie die op volle toeren draait. Beleggen in uranium mag dan in eerste instantie misschien niet zo eenvoudig lijken, in de praktijk valt dat eigenlijk best mee.

 Er zijn tegenwoordig dan ook tal van verschillende mogelijkheden op de markt terug te vinden die je hierbij kunnen helpen. Benieuwd om te weten te komen hoe je nu precies kan beleggen in uranium en wat het potentieel hier nu precies van is? Blijf dan vooral verder lezen! 

Waarom beleggen in uranium overwegen? 

Uranium staat bekend als een unieke grondstof welke zich kenmerkt door diverse toepasbaarheden. Er zit ook een klein beetje een “gevaarlijke” twist aan dit metaal. Zo staat ze er bijvoorbeeld om bekend één van de componenten te zijn van kernwapens.

 Dit gezegd hebbende is dit metaal tevens van onmisbaar belang voor de energietransitie die wordt gerealiseerd. Wat veel potentiële investeerders overigens niet weten is dat slechts 0,7 procent van het gevonden uranium zich leent voor de productie van kernwapens. Dat valt in de praktijk dus eigenlijk nog wel best mee. 

Voor menig aantal landen geldt dat ze de ambitie hebben om tegen het jaar 2050 volledig energieneutraal te zijn. Dat zorgt ervoor dat de energietransitie echt op volle toeren zal moeten gaan draaien. Een belangrijke troef waar kernenergie over beschikt is dat er geen sprake bij is van de opwekking van CO2. 

Met andere woorden, deze kerncentrales leveren geen bijdrage aan het stijgende aantal broeikasgassen. In veel landen is er op moment van schrijven sprake van de bouw van nieuwe of extra kerncentrales. Denk hierbij niet alleen aan China, maar ook aan Rusland, India evenals Polen en het Verenigd Koninkrijk. Ook dit gegeven heeft ervoor gezorgd dat de interesse in beleggen in uranium eigenlijk alleen maar verder is toegenomen. 

Hoe beleggen in uranium?

De vraag die de meeste potentiële investeerders zich nu ongetwijfeld zullen stellen is hoe beleggen in uranium in de praktijk tot de mogelijkheden behoort. Dat is eigenlijk vrij eenvoudig. Je kan op dit vlak een keuze maken tussen verschillende opties. Het gaat hierbij dan concreet om de volgende:

Beleggen in uranium kan door middel van losse aandelen;

  • Je kan investeren in een ETF met blootstelling aan uranium;
  • Voor het merendeel van de mensen die willen investeren in uranium geldt dat ze toch de voorkeur blijken te geven aan één of meerdere kwalitatieve aandelen uit dit segment van de markt.

De reden daarvoor is wellicht terug te vinden in het feit dat het gros van de uranium ETF’s helaas op moment van schrijven niet op de Europese beleggersmarkt worden aangeboden. Gelukkig bestaan er enkele uitstekende uranium gerelateerde aandelen waarin je kan investeren. Denk hierbij aan:

  • Berkely Energia;
  • Denison Mines;
  • Energy Fuels;
  • Cameco;

Vooral deze laatste is een zeer populaire optie voor mensen die willen beleggen in uranium. Het Canadese bedrijf is namelijk goed voor zo’n slordige 20 procent van de volledige uraniumproductie ter wereld.

Daarmee is het meteen ook ’s werelds grootste uraniumbedrijf. Ben jij iemand die binnen zijn portefeuille bijvoorbeeld al heeft gekozen voor beleggen in edele metalen en heb je ook eerder al gekozen voor investeren in aluminium?

Zou je echter graag nog een schaars metaal met veel potentie in je beleggingsportefeuille willen opnemen? Dan zou investeren in uranium potentieel een interessante keuze kunnen zijn om te overwegen.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button