Uranium erg gewild in 2023

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Waarom is de prijs van uranium in 2023 zo sterk gestegen?

Uranium heeft dit jaar een opvallende prijsstijging doorgemaakt. De prijs ligt nu boven de $80 per pond.

De prijs voor een pond uranium is in vijftien jaar niet zo hoog geweest. Aan het begin van het jaar kostte uranium minder dan $50 per pond.

Deze stijging maakt uranium een van de best presterende grondstoffen van het jaar. Het is vooral opmerkelijk gezien de trend van dalende prijzen op de markt.

De markt voor uranium is altijd gevoelig geweest voor geopolitieke ontwikkelingen. Dit jaar is daar geen uitzondering op.

De onrust rond grote uraniumleveranciers, zoals Kazachstan, speelt dan ook een belangrijke rol bij de prijsstijging.

Als grootste producent ter wereld zorgt Kazachstan voor ongeveer 40% van de wereldproductie. De geopolitieke spanningen rondom het land veroorzaken bezorgdheid bij beleggers.

Met sancties tegen Rusland en de dreiging van Rusland om grondstoffen als wapen te gebruiken, wordt ook de uraniummarkt beïnvloed.

Bovendien waarschuwt de Amerikaanse regering voor de afhankelijkheid van Rusland in termen van uraniumleveringen.

Ook de groeiende vraag naar energie uit kerncentrales zorgt voor een oplopende prijs. Daarnaast viel de productie op verschillende plekken tegen, zoals bij het Canadese mijnbouwbedrijf Cameco.

Wat veroorzaakt de grote vraag naar uranium?

De groeiende vraag naar uranium wordt onder andere gedreven door een wereldwijde overgang naar koolstofarme groei.

Deze verschuiving wordt aangewakkerd door de wens om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen.

Ook verstoringen in traditionele energiestromen leiden tot een toegenomen vraag naar betrouwbare energiebronnen.

Europese landen ervaren bovendien moeilijkheden met de Russische gasvoorziening, waardoor sommige, zoals Duitsland, hun besluit om kerncentrales te sluiten hebben teruggedraaid.

In Japan is er een strategie om het aandeel kernenergie tegen 2030 te verhogen tot 20-22%, terwijl China ambitieus 32 nieuwe kernreactoren wil bouwen dit decennium.

Deze mondiale trends benadrukken de groeiende rol van kernenergie en stimuleren de vraag naar uranium wereldwijd.

Zorgen over de geopolitieke situatie, gecombineerd met de groeiende vraag naar kernenergie en speculatieve handelspraktijken, stimuleren de vraag naar uranium.

De vraag naar uranium wordt bovendien verder aangewakkerd door speculatie, hamstergedrag en de beperkte liquiditeit van de spotmarkt.

kerncentrale

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor investeerders?

De stijgende prijs van uranium en de toenemende interesse in kernenergie hebben de aandacht van investeerders getrokken.

Sprott Asset Management, een Canadese vermogensbeheerder, heeft bijvoorbeeld aanzienlijke hoeveelheden uranium ingekocht.

De vraag is echter of deze koophonger van speculanten een weerspiegeling is van de werkelijke vraag naar uranium in de markt.

Investeerders staan voor een cruciale beslissing, omdat de stijging van uraniumprijzen weliswaar een trend lijkt te zijn, maar de duurzaamheid ervan wordt betwist.

De wereldwijde discussie over kernenergie en de mogelijke opleving ervan voegt een extra laag van complexiteit toe aan de investeringsbeslissingen.

Beleggers moeten nauwlettend de geopolitieke ontwikkelingen volgen, de balans vinden tussen risico en rendement, en anticiperen op de onvoorspelbaarheid van de uraniummarkt.

Het blijft een uitdagende periode voor investeerders die hun geld willen inzetten op de toekomst van kernenergie en de grillige wereld van uraniumhandel.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button