Nieuws

Shell gaat voor schone energie

Schone energie zijn veel gebezigde woorden van Shell CEO Ben van Beurden. Het bedrijf gaat met 1 tot 2 procent per jaar minder olie produceren en overstappen op het verkopen schone energie. Dit houd in dat de koers van het bedrijf gaat veranderen wat natuurlijk hard nodig is in deze tijd. In 2009 werden nog plannen gepresenteerd door de toenmalig topman Jeroen van der Veer welke geen nut en noodzaak zag om te investeren in zon of windenergie. Dit werd de jaren opeenvolgend bestempeld als “blunder”.  12 jaar later word dat met de nieuwe plannen bevestigd door het concern.

Schone energie in 2050

De oliemaatschappij wil vanaf 2050 over naar het groene label en dus klimaatneutraal gaan werken. Zo is de investering te zien het windpark in de Noordzee waar klanten als Amazon gebruik van gaan maken. Met de uitspraak “We kunnen ook investeringen van anderen mogelijk maken” hint de topman natuurlijk op meer samenwerkingen die in het verschiet liggen.

Uitbreiding van laadpunten door Shell

Naast laadpunten wil shell ook de tankstations uitbreiden. Shell heeft momenteel 46.000 verkooppunten en wil dat in 2025 er 55.000 punten zijn. De laadpunten van shell moeten dan rond de 500.000 liggen.

Wat betekend dat voor de productie van gas en olie?

Shell wil niet volledig afstappen van olie en gas volgens de CEO. Het afbouwen van olie productie zou komende jaren gebeuren met 1 tot 2 procent. Maar daarin tegen wil Shell wel de gasproductie komende decennia juist opvoeren. Met de verkopen van gas wil het bedrijf komen de jaren het bedrijf langzaam ombuigen tot schone energie leverancier.

schone energie

Uitstoot shell voor de komende jaren

Met als doelstelling om in 2050 klimaatneutraal te werken als bedrijf is Shell ook van plan om deze producten te leveren aan derden. Shell heeft volgens de bewindsvoerder in 2016 dit pad al ingezet. In 2023 moeten we al 6 tot 8 procent van dit resultaat zien. In de jaren daarop noemt Shell 2035 45 procent reductie en in het jaar 2050 100 procent.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button