In 2050 zullen fossiele brandstoffen niet meer dominant zijn. Het is haalbaar om die dominantie dan te doorbreken.
Dat stelt Jeroen van der Veer, voormalig CEO van olie- en gasbedrijf Shell, in de podcast Doorzetters van Ruud Hendriks en Richard Bross. Van der Veer ging ook in op de Russische president Poetin, die hij vaak heeft ontmoet.
Wekelijks organiseren Ruud Hendriks en Richard Bross een podcast samen met een gastspreker. Het gaat daarbij over verschillende onderwerpen die bij ondernemers en de zakelijke wereld spelen.
De ene keer is het crypto, de andere keer startups en deze week was het de beurt aan Jeroen van der Veer. Van der Veer vertelde bij Doorzetters uitgebreid over zijn werkzaamheden bij Shell, waar hij van 2004 tot 2009 CEO was.
In 2013 nam hij na 42 jaar afscheid van Shell. Echter heeft hij in de tussentijd heeft hij ook niet stil gezeten, en is hij president-commissaris bij Philips en de voorzitter van de raad van commissarissen bij ING geweest.
Januari 2023 schreef hij ook nog Van A naar B, Lessen in Leiderschap waar hij veel in deelt over zijn tijd bij Shell.
Hoe zijn de verhoudingen met Rusland?
Van der Veer heeft als Shell-CEO vaak de Russische president Poetin ontmoet. In de podcast stelde ze daarom ook de vraag hoe gaat een bedrijf als Shell bekend van de fossiele brandstoffen met zo’n dictator om?
Het antwoord daarop was als bedrijf wil je volgens je eigen businessprincipes operaties uitvoeren. Het is niet de doelstelling van Shell de verhoudingen in Rusland te veranderen.
Toen Poetin in 1999 aan de macht kwam, deed hij met behulp van olie-inkomsten veel aan de armoede in het land. In de eerste tien jaar heeft hij veel bereikt, maar omstreeks 2010 is er iets gebeurd met zijn karakter.
Hij ging vanaf toen alleen nog maar samenwerken met zijn vertrouwelingen, onder wie minister Lavrov van Buitenlandse Zaken. Vanaf dat moment is hij zich veel strakker gaan opstellen tegenover het Westen.
Het einde van fossiele brandstoffen komt steeds dichterbij
Ook de eindigheid van het gebruik van fossiele brandstoffen kwam aan bod. Van der Veer meent dat in 2050 deze brandstoffen niet meer dominant zullen zijn.
Hij vertelt dat in 2050 nog wel olie gebruikt gaat worden, maar dan vele malen minder als nu. Dit omdat de ontwikkelingen met het CO2-vrij produceren van artikelen in hoge snelheid gerealiseerd moet worden!
In 2050 wordt overigens nog wel olie gebruikt voor bijvoorbeeld smeerolie of voor de productie van plastic. Er zijn dan nog zeker bepaalde toepassingen.
Het zal wel lastig zijn om de luchtvaart voor lange-afstandsvluchten helemaal CO2-vrij te maken. Een dergelijke vlucht zal moeilijk gaan op alleen maar batterijen.
De voormalige Shell-topman vindt waterstof niet dé oplossing, maar één van de oplossingen in de toekomst.
“Ik denk niet dat heel Nederland op waterstof gaat rijden. Het wordt een en-en-verhaal”.
Van der Veer ging ook in op de kritiek op het milieubeleid van Shell. “Het lijkt erop dat Shell een soort blikvanger is om onaardig tegen te doen. En dan druk ik me nog mild uit.
In de media blijkt dat de grote bedrijven op dit moment weinig vrienden hebben. En binnen deze categorie zit Shell door alle CO2-uitstoot ook nog in een uithoek.
Die kritiek heeft ook te maken met het werk van Shell in bepaalde landen in Afrika. Daar hebben mensen bepaalde opvattingen over, al zijn ze misschien nog nooit in die landen geweest.
Ik denk niet dat dat snel voorbij is”, aldus Van der Veer.
Deze podcast van Doorzetters is hier te vinden.
De podcast is ook te vinden op YouTube.
Speciaal voor Grondstofprijs.com schrijft Ole Hansen als Hoofd Grondstoffenstrategie van de Saxobank wekelijks zijn visie op de ontwikkelingen rondom grondstoffen op de beursen van de afgelopen week.