Wat is er met booreilanden in de Verenigde Staten gebeurd?
In Amerika werd begin dit jaar het aantal booreilanden en de hoeveelheid geboorde olie afgeschaald. Dat kwam door de immens dalende prijzen en de vraag die daardoor afnam.
Het afschalen van de productie, betekent simpelweg dat er minder olie op de markt terecht kwam en de prijzen langzaamaan konden stijgen.
In de afgelopen maanden is daardoor de prijs voor een vat ruwe olie in de VS weer gestegen en is te zien dat verschillende velden weer in werking gesteld worden en de productie op anderen weer op stoom komt.
Wat gaat er in de toekomst met de prijs van olie gebeuren?
De vraag is dan natuurlijk wat er met de prijs van olie gaat gebeuren in de toekomst.
Omdat de prijzen nu stijgen, betekent dat niet dat de prijzen altijd blijven stijgen en er is een grote kans dat er een stagnatie plaats gaat vinden.
De prijs van olie is al een langere tijd in een spiraal van ups en downs, maar op de langere termijn stijgt het wel.
De verwachting is dat olie nog altijd een grote speler in de energie blijft, ondanks de grote groep die tracht naar schonere energie en de groene energietransitie.
Dit zorgt er voor dat olie nog een veilige investering lijkt te zijn en een positieve op de lange termijn.
Wat er zal gebeuren op het moment dat de handel in de wereld weer op een normaal niveau komt (let ook op de oorlog in Oekraïne), is er niet te zeggen wat het nieuwe normaal zal zijn.
Hoe beïnvloedt dit nieuws mijn investeringen in olie?
Of je nu zal moeten investeren in olie is afhankelijk van een aantal factoren.
We leven momenteel in heel onzekere tijden waarin maatregelen genomen worden door de industrie, wetgeving en de wereld die in vroegere tijden ondenkbaar waren.
We zien een opwaartse trend in ruwe olie momenteel, maar let ook op dat de prijs van olie ook hard gedaald is aan het begin van 2022.
Een herbalancering van prijzen gebeurt bij elke investering en gebruik maken van een kortetermijnstrategie is mogelijk met het huidige vooruitzicht.
Op de lange termijn lijkt olie dus nog altijd sterk, maar houd goed in de gaten wat er met de energietransitie, en dus de rol van olie in de industrie, zal gaan gebeuren de komende jaren.