Metalen

Wekelijkse beursupdate: Scherpe daling industriële metalen, terwijl ruwe olie consolideert

De grondstoffensector handelde eind vorige week ongeveer 2,5% lager op de maand. Deze sector stevent momenteel af op zijn zesde maandelijkse daling op rij. De verliezen werden deze maand tot dusver vooral veroorzaakt door energie en industriële metalen.

Vervolgens reageert de aanhoudende bezorgdheid daar ook op. Dit zorgt dan ook weer voor paniek in de wereldwijde economische vooruitzichten, en in het bijzonder het tempo van het herstel in China.

Dat is minder grondstoffenintensief gebleken dan eerdere door de overheid gesteunde groeispurten.

Index van belangrijke grondstoffentermijncontracten

We zien in de Bloomberg Commodity Total Return Index de laagste niveaus en daarmee handelt het in de buurt van de niveaus van Januari 2022.

De index, die de prestaties van 24 belangrijke grondstoffentermijncontracten volgt, gelijkmatig verdeeld over energie, metalen en landbouw, noteert over de hele maand genomen ongeveer 2,5% lager.

Daarbij worden de verliezen, bijna zoals gewoonlijk, aangevoerd door aardgas in de VS en Europa, te midden van een ruim aanbod en een afnemende vraag in de zomermaanden. In de tabel zie je in de onderste rij de ruwe olie en het gas staan.

Daarbij zie je dat dichtbij het dieptepunt komt van de cyclus. Dat komt voornamelijk door de bankencrisis, productieverlaging bij OPEC+ en de grote zorgen over de vraag vanuit China.

De zwakker dan verwachte vooruitzichten voor China zorgden ook voor een scherpe daling van industriële metalen.

Bovendien is Koper nog steeds een voortdurende favoriet op lange termijn. Daarnaast zie je dat de vraag naar koper voor de groene transformatie aan het stijgen is. Gelijktijdig is er een veerkrachtig aanbod is.

Hierbij kreeg de grondstof een terugval. Die terugval werd versneld door speculatieve verkopen zodra een belangrijk technisch niveau het begaf.

Commodities Performance industriële metalen

Koperfutures op laagste niveau

De koperfutures daalden naar het laagste niveau in zeven maanden na toenemende zorgen over de gezondheid van de Chinese economie. Dit is de voornaamste reden voor de daling.

Daardoor versnelde de verkoop met de belangrijke steun-omkeer-weerstand op $3,80/lb. Voor het eerst in vier maanden werd deze doorbroken.

De verkoop versnelde toen de belangrijke steun-omkeer-weerstand op $3,80/lb voor het eerst in vier maanden werd doorbroken.

Dit komt doordat momentumfondsen en hedgefondsen dia al over een netto shortpositie beschikte de futuresmarkt ondersteunden. Het volgende belangrijke steunniveau blijft op $3,6680/lb.

Bij Saxo zien wij de huidige terugval in koper echter als tijdelijk. Dit omdat het thema van de groene transformatie in de komende jaren een sterke rugwind zal blijven geven voor koper.

De zwakte van het koper leidde tot een verkoop van 5% in zilver. Dit is het grootste verlies op één dag en dat is sinds Februari 2021 niet meer voorgekomen.

De verkoop versnelde nadat het metaal de steun op $24,50 doorbrak. Na een veerkrachtige rally van 31% tussen maart en april zijn de correctierisico’s toegenomen.

De grafiek mag er dan slecht uitzien, maar wij karakteriseren dit als een normale en onvermijdelijke correctie na de rally tussen maart en mei van dit jaar.

In termen van steun zullen traders zich nu richten op $23,72, terwijl een beweging terug boven $24,5 nodig zal zijn om de markt te stabiliseren.

Traders grafiek industriële metalen
Bron: Saxo

Goud houdt goed stand qua industriële metalen

Door de algemene zwakte in de industriële metalen, inclusief zilver, dreven winstnemingen de goudprijs terug naar een belangrijke steunzone.

De onlangs opgezette longs na de zwakkere CPI-afdruk die de verwachtingen voor een Fed-pauze verhoogden, werden meteen buitenspel gezet.

Dit resulteerde in een daling van 5% van de zilverprijs. Dat beeld tekende de diepere correctie van goudook echt af.

Maar de toenemende vrees voor het Amerikaanse schuldenplafond, geopolitieke spanningen en de verwachtingen voor renteverlagingen later dit jaar blijven belangrijke redenen waarom het gele metaal momenteel zeer goed standhoudt.

Sinds de bankencrisis in maart de rente en rendementen scherp deed dalen, hebben hedgefondsen hun netto longpositie in COMEX goud futures verhoogd. Ze hebben het verhoogd tot een hoogtepunt van 13.

De meest recente stijging in de week tot 2 mei werd vooral veroorzaakt door nieuwe longs. Dit in tegenstelling tot short covering.

Goud houdt goed stand

Consolidatie van ruwe olie

Ruwe olie consolideerde na een inzinking begin mei die het hoogtepunt was van weken van zwakte na de verrassende OPEC+ productieverlaging op 2 april. Zwakke raffinagemarges, zorgen over de groei in China en handelaars die gedwongen werden hun longs op te geven die gestart waren na de OPEC-productieverlaging, speelden allemaal hun rol in het scherp omlaag sturen van de prijzen.

Zodra de steun op $80 in Brent en $76 in WTI doorbrak, gingen de sluizen open en volgde een sell-off zoals in maart, gedreven door nieuwe short selling, voordat steun werd gevonden in de buurt van de lows van maart. Hierdoor kan het vooruitzicht op een prijsondersteunende dubbele bodem ontstaan.

Op korte termijn blijft de bezorgdheid over de zwakke vraag zich opstapelen voor de ruwe oliemarkt, met Amerikaanse economische gegevens over afkoelende inflatie en arbeidsmarktomstandigheden die de bezorgdheid over een vertraging verder aanwakkeren en Chinese inflatie- en kredietgegevens die de hoop op een stijging van de Chinese vraag doen vervliegen. Er waren echter ook enkele rapporten die de olieprijzen later deze week ondersteunden. Met name de Amerikaanse minister van Energie Jennifer Granholm. Zij zei dat de Amerikaanse regering olie wil kopen om de Strategic Petroleum Reserve aan te vullen, nadat de door het Congres opgelegde terugtrekking in juni afloopt.

Ole Hansen, grondstoffenanalist bij Saxo Bank

Speciaal voor Grondstofprijs.com schrijft Ole Hansen als Hoofd Grondstoffenstrategie van de Saxobank wekelijks zijn visie op de ontwikkelingen rondom grondstoffen op de beurzen.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Speciaal voor Grondstofprijs.com schrijft Ole Hansen als Hoofd Grondstoffenstrategie van de Saxobank wekelijks zijn visie op de ontwikkelingen rondom grondstoffen op de beursen van de afgelopen week. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button