Stijging van katoenprijzen drukt kledingsector

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Waardoor zijn de katoenprijzen gestegen?

De stijging van katoenprijzen wereldwijd was aan het begin van 2024 enorm. Die explosieve stijging heeft een aanzienlijke impact op de kledingsector.

Katoen is namelijk een cruciale grondstof voor de wereldwijde kledingindustrie. Het staat echter centraal in het ESG-debat vanwege zijn hoge water- en arbeidsintensiteit.

Ondanks het biologisch afbreekbare karakter van katoen, brengt de stijging van de prijs uitdagingen met zich mee voor zowel kledingproducenten als consumenten.

Ben Laidler, Global Markets Strategist bij eToro, wijst op het wereldwijde economische herstel en een stabiliserende Amerikaanse dollar als aanjagers van deze prijsstijging.

De stijging van de katoenprijzen wordt daarnaast momenteel verder aangewakkerd door droogte en branden in Texas. Deze staat is de grootste katoenproducent in de Verenigde Staten.

Daarnaast bestaat er een sterke correlatie tussen de prijs van katoen en olie. Dit drijft de prijs van concurrerende synthetische vezels, zoals polyester, op.

Deze ontwikkelingen zetten de kledinginflatie onder druk en hebben directe gevolgen voor producenten en consumenten wereldwijd.

De kledingindustrie staat hierdoor voor aanzienlijke uitdagingen om de marges te handhaven te midden van deze prijsvolatiliteit.

Welke impact heeft de stijging van katoenprijzen op de kledingsector?

Met de stijgende katoenprijzen en duurzaamheidskwesties staan retailers zoals Inditex, H&M en de aanstaande beursgang van Shein voor aanzienlijke uitdagingen.

Synthetische op olie gebaseerde vezels domineren de markt, maar de prijs van katoen blijft een belangrijke factor in de kledingindustrie.

De recente prijsstijging suggereert dat het post-pandemische ‘nieuwe normaal’ voor katoenprijzen nog niet is bereikt.

China, ’s werelds grootste producent en consument van katoen, speelt bovendien een cruciale rol in deze dynamiek.

De recente stijging van de importprognoses van China, te midden van een ban op katoen uit Xinjiang, kan de wereldwijde katoenprijzen naar ongekende niveaus stuwen.

Dit heeft niet alleen gevolgen voor de kledingsector, maar ook voor investeerders. Die moeten namelijk rekening houden met de volatiliteit en risico’s op lange termijn in de grondstoffenmarkt.

kleding

Welke kansen en risico’s biedt de stijging van de katoenprijs investeerders?

De stijging van katoenprijzen en de daaruit voortvloeiende druk op de kledingsector bieden zowel kansen als risico’s voor investeerders.

Hoewel producenten van natuurlijke vezels zoals katoen kunnen profiteren van hogere prijzen, kunnen investeerders in kledingbedrijven te maken krijgen met margedruk en verminderde winstgevendheid.

Daarnaast kan de correlatie tussen katoenprijzen en olieprijzen de algehele volatiliteit op de grondstoffenmarkt vergroten.

Hierdoor worden investeerders geconfronteerd met een groter risico. Het is dan ook essentieel voor investeerders om de ontwikkelingen op de grondstoffenmarkt nauwlettend te volgen.

Het is daarnaast aan te bevelen om portefeuilles aan te passen om zich te beschermen tegen mogelijke neerwaartse risico’s en te profiteren van opwaartse kansen die zich kunnen voordoen.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button