Stijgende cacaoprijzen maken paaseitjes flink duurder

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Waarom stijgen de cacaoprijzen naar recordhoogten?

De stijgende cacaoprijzen hebben recentelijk een historisch hoogtepunt bereikt. Een ton cacao bereikte op de termijnmarkt in New York vrijdag 5.740 dollar. Dat is meer dan de recordprijs uit 1977.

De belangrijkste drijvende kracht achter deze stijging is het ongunstige weer in West-Afrika. Dit is de voornaamste regio voor de cacaoteelt.

Ivoorkust en Ghana zijn samen goed voor meer dan 50% van de wereldwijde cacaoproductie. Overmatige regenval daar werd gevolgd door droge wind.

Dit resulteerde in aangetaste planten en een dreigend lager oogstniveau. Zowel Ivoorkust als Ghana ervaren de ongunstige omstandigheden.

Dit wakkert de vrees voor tekorten en wereldwijde prijsstijgingen aan. Door de nieuwe recordprijzen nemen de zorgen over de mogelijke gevolgen voor de chocolade-industrie bovendien toe.

De chocolade-industrie is namelijk afhankelijk van een constante aanvoer van hoogwaardige cacao.

De recente stopzetting van termijnverkoop door de cacaoregulator van Ivoorkust, Le Conseil Cafe-Cacao (CCC), weerspiegelt de toenemende onzekerheden in de markt.

Uit recente gegevens blijkt bovendien dat boeren in Ivoorkust aanzienlijk minder cacao hebben verscheept vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Ook dat wijst op een mogelijke daling van de wereldwijde cacaoproductie.

Wat zijn de gevolgen van de stijgende cacaoprijzen?

De stijgende cacaoprijzen hebben directe gevolgen voor de prijs van chocolade, aangezien cacao de belangrijkste grondstof is voor chocoladeproducten.

In de supermarkt is chocolade 7% duurder dan begin 2023. Paaseitjes zijn gemiddeld zelfs 10-15% duurder dan vorig jaar.

Fabrikanten worden onder druk gezet om prijsverhogingen te beperken, maar structurele factoren zoals duurzaamheidsregulering en ontbossingseisen dragen ook bij aan de langdurige stijging van cacaoprijzen.

Chocolatier Dominique Persoone vindt de hogere prijs gerechtvaardigd. Hij vindt het echter belangrijk dat de extra opbrengst naar de cacaoboeren gaat, die volgens hem al jaren onderbetaald worden.

De prijsstijging van chocolade komt overigens niet alleen door de prijsstijging van cacao. Ook de prijsstijgingen van suiker, hazelnoten, melk en vanille hebben al tot hogere kosten geleid.

Consumenten kunnen dus verwachten dat chocoladeproducten duurder worden. Met Pasen in het verschiet betekent het dat consumenten wat dieper in hun buidel moeten tasten.

In sommige gevallen hebben chocoladeproducenten gereageerd op prijsstijgingen door de hoeveelheid product in een verpakking te verkleinen.

Ook dat raakt consumenten echter direct in hun portemonnee.

stijgende cacaoprijzen

Hoe moeten investeerders omgaan met de stijgende cacaoprijzen?

Investeerders staan voor de uitdaging om goed met de volatiliteit en stijgende cacaoprijzen om te gaan.

De druk op fabrikanten om prijzen te beperken kan bijvoorbeeld leiden tot aanpassingen in productieprocessen, wat de productiekosten kan drukken.

Het is echter niet waarschijnlijk dat chocola de komende tijd niet veel goedkoper zal zijn. Beleggers moeten hun strategieën daarom aanpassen aan de voortdurende stijging van cacaoprijzen en de impact ervan op de chocolade-industrie.

De markt wordt ook beïnvloed door factoren zoals suikerprijzen, die vorig jaar zijn gestegen door droogte in belangrijke producerende landen.

Ondanks een lichte daling in suikerprijzen blijft de impact op chocoladeprijzen voelbaar. Daarnaast spelen kwesties rond duurzaamheid en ontbossing een rol bij de structureel hogere cacaoprijzen.

De Europese Unie heeft maatregelen genomen om deze problemen aan te pakken, wat de prijzen verder opdrijft.

Het is cruciaal voor investeerders om deze bredere economische en ecologische factoren in overweging te nemen bij het ontwikkelen van hun strategieën in de cacaomarkt.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button