Flinke stijging van de nikkelprijs

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Wat veroorzaakte de recente stijging van de nikkelprijs?

De recente onrust in Nieuw-Caledonië heeft een aanzienlijke stijging van de nikkelprijs veroorzaakt.

De onrust is ontstaan doordat de oorspronkelijke bewoners van het Franse overzeese gebiedsdeel, de Kanaken, boos zijn over een wetswijziging.

De wetswijziging zorgt er namelijk voor dat het onafhankelijkheidsstreven met tien jaar wordt vertraagd. Er wordt zelfs gesproken van ‘her kolonisatie’.

De onderliggende sociale crisis, die veroorzaakt werd door de dalende nikkelprijs, voedt de boosheid bovendien.

Nieuw-Caledonië staat bekend als een belangrijke speler in de nikkelproductie. Het bezit 20-30% van de mondiale nikkelvoorraad.

De recente rellen hebben de productie van dit metaal verstoord. Op de Londense metaalmarkt steeg de nikkelprijs vrijdag daardoor met bijna 8 procent tot boven de 21.000 dollar per ton.

Nikkel, dat wordt gebruikt voor diverse toepassingen zoals roestvrij staal en batterijen, bereikte daarmee het hoogste prijsniveau sinds augustus vorig jaar.

Wat zijn de gevolgen van deze onrust voor de nikkelsector?

Nieuw-Caledonië was vorig jaar de op twee na grootste nikkelproducent ter wereld. Het voelt de impact van de onrust nu op verschillende fronten.

De zwakkere vraag vanuit de batterijsector, mede door de afkoelende markt voor elektrische auto’s, beïnvloedt de productie van nikkel bijvoorbeeld negatief.

De nikkelsector in Nieuw-Caledonië is van groot economisch belang voor de lokale werkgelegenheid. Bijna een kwart van de werkgelegenheid is afkomstig van nikkelproducenten.

De zwakkere prijzen en hoge energiekosten maken het de producenten, waaronder Franse mijnbouwers, momenteel erg lastig.

Nikkel is bovendien een essentiële grondstof in verschillende industrieën, waaronder de productie van roestvrij staal en elektrische voertuigen.

Een significante stijging  van de nikkelprijs kan daarom de kosten voor deze industrieën verhogen en uiteindelijk consumenten treffen door hogere prijzen voor eindproducten.

nikkelprijs

Wat betekent deze ontwikkeling dit voor investeerders?

Voor investeerders in de nikkelmarkt brengt de onrust in Nieuw-Caledonië zowel uitdagingen als kansen met zich mee.

De verstoring van de productie kan leiden tot een tijdelijke schaarste, wat de prijzen verder kan opdrijven.

Die stijging van de nikkelprijs biedt mogelijkheden voor investeerders om winst te maken door in te spelen op de volatiliteit van de markt.

Handelaren die anticiperen op verdere prijsstijgingen kunnen profiteren van deze situatie, terwijl anderen voorzichtigheid betrachten vanwege de onzekere geopolitieke omstandigheden en de lange-termijnvooruitzichten voor de nikkelmarkt.

Echter, de langere termijnvooruitzichten worden beïnvloed door factoren zoals de mondiale vraag naar elektrische voertuigen en de concurrentie van andere nikkel producerende landen.

De onrust in Nieuw-Caledonië kan investeerders dus aansporen om hun aandacht te verleggen naar alternatieve nikkelbronnen, zoals Indonesië.

Dat kan beurt de dynamiek van de mondiale nikkelmarkt verder veranderen. Dit kan vervolgens weer leiden tot geopolitieke verschuivingen en nieuwe marktspelers die hun positie versterken.

Het is daarom essentieel voor investeerders om de situatie wereldwijd nauwlettend te volgen en de impact op de markt zorgvuldig te evalueren om weloverwogen beslissingen te nemen.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button