Nieuws

Wat we kunnen doen tegen energiearmoede

Wat we kunnen doen tegen energiearmoede

Wat we kunnen doen tegen energiearmoede

Nu de energieprijzen al een halfjaar gigantisch aan het stijgen zijn zie je ook veel energiearmoede. Inmiddels zijn er al 7 energieleveranciers failliet verklaard. Als gevolg zijn deze contracten overgedragen aan andere energiemaatschappijen waardoor de meeste mensen een stuk meer zijn gaan betalen. Veel van deze mensen hebben de keuze nog niet eens gehad, en het vaste contract wordt niet voor dezelfde prijs overgenomen. Het gaat dan ook om flinke bedragen van 700 – 2400 euro per jaar wat de mensen meer gaan betalen. Dit is op basis van een gezinshuishouden van 2 tot 4 personen. Voor de grotere huishoudens kan dit nog veel meer op gaan lopen.

Hoe kun je besparen op de energierekening?

Door de energiearmoede is het noodzakelijk dat je maximaal gaat besparen. 40% van de bevolking heeft aangegeven dat zij in de problemen komen. Maar volgens de rijksoverheid kan 66% van deze mensen nog wat aan de woning doen zodat deze beter geïsoleerd is. Veel mensen zijn bang dat dit veel gaat kosten, maar je kunt ook met kleine investeringen heel wat besparen op de energie rekening.

Hieronder een aantal tips:

  • Zet je verwarming een of meerdere graden lager. Je kunt 6% procent besparen door de verwarming slechts 1 graden lager te zetten.
  • Controleer de verwarming van kamers of ruimtes waar je niet bent. Als je deze uitzet wanneer je er niet bent kun je heel wat besparen.
  • Sluit de deuren goed zodat de warmte niet het huis uit kan gaan.
  • Gebruik een elektrisch deken i.p.v. de verwarming als je het koud hebt voor het slapen gaan. In de meeste gevallen is stroom goedkoper als gas, maar ook verbruiken deze dekens niet veel
  • Draag meerdere lagen kleding zodat je het niet snel koud krijgt. Je kunt bijvoorbeeld een shirt, vest en trui dragen wanneer je het koud hebt. Zolang je daarmee niet de deur uit hoeft ziet toch niemand dat. Dit kan aanzienlijk schelen omdat veel mensen in de avond de verwarming omhoog zetten.

Kleine investeringen die helpen bij energiearmoede

Er zijn natuurlijk ook praktische kleine investering die je kunt doen om energiearmoede te bestrijden. Steeds meer mensen plaatsen tochtstrippen zodat de warmte niet kan ontsnappen. Daarnaast kun je ook radiatorfolie gebruiken om de warmte vast te houden. In de meeste gevallen kost dit maar een paar euro, maar hier kan je tientallen euro’s mee besparen op de energierekening.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button