Nieuws

Invoer van Russisch gas kan volgens EU snel omlaag

Invoer van Russisch gas kan volgens EU snel omlaag

Invoer van Russisch gas kan volgens EU snel omlaag

Onlangs heeft het internationaal energie agenstschap (IEA) een onderzoek gedaan naar de afhankelijkheid van de Europese Unie (EU) van het Russisch gas. Dit is iets waar we voor de oorlog niet echt over nadachten, maar wat nu een harde realiteit word gezien de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Wij zouden in een jaar tijd wel 33% minder af kunnen nemen van Rusland als dat wij nu doen.

Ook kwam in de studie naar voren dat we tot volgende winter de helft minder gas kunnen afnemen. Het is dus goed mogelijk dat als de oorlog gaande blijft dat wij als EU land de russen hard kunnen treffen. Echter als we echt de helft willen gaan besparen dan moeten we wel steenkool en olie gaan gebruiken wat weer niet past in de klimaatplannen. Maar het is wel zo dat nood wetten breekt en het is dus ook echt een van de opties die nu tijdens de onderhandelingen op tafel ligt.

Bestaat de mogelijkheid dat we helemaal zonder het Russisch gas kunnen?

In principe is het wel mogelijk om helemaal zonder Russisch gas te overleven. Echter heeft dit proces wel veel tijd nodig. We zullen dan op korte termijn met de verenigde staten moeten gaan onderhandelen over de mogelijkheden en prijzen. Daarnaast zullen er ook nieuwe gaswinningsplekken bij moeten komen. Daarnaast zouden consumenten en bedrijven dan ook nog een tandje bij moeten zetten zodat er energie bespaard wordt. Alle plannen in het opzicht van duurzaamheid zouden dan gigantisch versnel moeten worden, wat realistisch gezien bijna onmogelijk is.

Dit zijn de stappen die we nog kunnen nemen

Om helemaal geen Russisch gas meer nodig te hebben moeten we op zoek naar andere energiebronnen. Dit betekend niet alleen het gebruik van meer elektriciteit, maar ook het vinden van daadwerkelijk nieuwe manieren zoals waterstof. Al enkele jaren zijn we bezig met waterstof, maar tot op heden is het nog niet overal te gebruiken. De bio brandstoffen die boeren proberen op te wekken zijn ook niet schoon genoeg als je kijkt naar de klimaatdoelen. Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat we alle wegen gaan scheiden. Echter kan het wel binnen een paar weken realiteit worden dat we een stuk minder af gaan nemen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button