Nieuws

Gaskraan weer open in Groningen zorgt voor logische onbegrip

Gaskraan weer open in Groningen zorgt voor logische onbegrip

Gaskraan weer open in Groningen zorgt voor logische onbegrip

De Groningse gaskraan gaat weer open en dat stuit op veel onbegrip van omwonende. Want zij zijn er al jaren voor aan het vechten dat deze kraan dicht gaat. Zij hebben immers al jarenlang last van de aardbevingen die er ontstaan en die schade die dat als gevolg heeft. Het merendeel van de bevolking wordt hier ook nog eens niets of nauwelijks voor gecompenseerd waardoor het verzet groot is. Echter kunnen we Duitsland ook niet zonder gas laten zitten. En zullen wij dit jaar toch de ogen even dicht moeten knijpen.

Volgens Gasunie gaat het bijna om een verdubbeling van de gaswinning als die besproken was. Dat het roer drastisch om moet is vooral te wijten aan de latere opening van de stikstoffabriek in Zuidbroek. Hierdoor komt er een groot tekort en dit moet snel aangevuld worden om te voorkomen dat de gasprijzen dadelijk weer uit de pan gaan rijzen. Uiterlijk 1 april is er door het nieuwe kabinet een beslissing genomen over wat er maximaal gewonnen mag zijn uit deze bron.

Wat is volgens de regering de reden dat de gaskraan nog open moet?

Volgens de regering is het noodzakelijk dat de gaskraan in Groningen maximaal benut moet gaan zijn. Dit heeft te maken met de voorzieningen die wij aan Duitsland bieden, maar ook de vertraging van de stikstoffabriek. Duitsland is al enige tijd bezig met het besparen van energie, maar tot op heden blijkt dit nog niet echt zijn vruchten af te werpen. Het nieuwe kabinet zal zich nog buigen over het exacte aantal wat er aan gas gewonnen moet worden. Maar dit zal nog voor veel debatten zorgen. Op dit moment zijn er kampen in de politiek die fel voor, maar ook fel tegen zijn. Het gaat nog lastig worden om de juiste weg te behandelen zowel in de politiek alsmede voor de bewoners in de buurt van deze gasbron.

Dit zijn de problemen in Duitsland

Grotendeels is het aan Duitsland te wijten dat de gaskraan in Groningen weer opnieuw open moet. Zij slagen er maar niet in om energiebesparende oplossing goed en effectief toe te passen. Daarnaast hebben zij het afgelopen jaar ook minder laagcalorisch gas geproduceerd. De opslag in Duitsland is dus minder goed gevuld waardoor er op dit moment al een tekort is van 1,1 miljard kuub. Mocht er geen strenge winter komen dan kan deze gasbron eind 2022 sluiten.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button