Nieuws

Omikronvariant raakt grondstoffenmarkt hard

Omikronvariant raakt grondstoffenmarkt hard

Omikronvariant raakt grondstoffenmarkt hard

De omikronvariant raakt de grondstoffenmarkt hard en dit zal nog wel enige tijd duren. Al gedurende enkele maanden zien we niets anders als stijgende grondstofprijzen. Toen de coronacrisis aan het stabiliseren was zag je ook dat de stijging dat ook deed. Sinds enkele weken hebben we te maken met omikron wat ervoor zorgt dat stijgingen weer opnieuw actief worden. Aankomende week hebben we weer lage tempraturen en kan het gaan vriezen tot 6 graden onder nul. Daarnaast zijn de kinderen naar huis gestuurd en wordt thuiswerken gestimuleerd door de overheid. Dit betekend dat de consumenten die het al zo zwaar hebben met de stijgende gasprijs, nu zo goed als verplicht meer moeten gaan stoken.

Ook bedrijven in de land en tuinbouw zullen hierdoor hard getroffen worden. Doordat het gas niet meer altijd uit Nederland komt zijn de prijzen al uit zijn dak gegaan. De laatste tijd was hier een sterke afname, maar we zien nu al dat de prijzen weer omhoog gaan.

Wat zijn de verwachtingen van de omikronvariant?

Ook in de toekomst zullen de prijzen blijven stijgen door de komst van de omikronvariant. Naast de reguliere grondstoffen zoals aardolie en aardgas gaan wij dit ook weer opnieuw merken op andere grondstoffen. Zo zie je dat in veel sectoren mensen uitvallen vanwege corona geralteerde klachten. De verwachting is ook dat het niet lang meer zal duren voordat er ook reisbeperkingen weer gaan gelden. Dit komt omdat de nieuwe corona variant wel tot 40x zo snel kan gaan verspreiden. Veel landen zetten daarom in op boosters, maar het is nog niet zeker dat deze de mensen voldoende beschermd. Zoals we allemaal weten gaan de prijzen altijd hard omhoog als de productie meer tijd in beslag neemt. Bedrijven zullen er alles aan doen om hun normen te behalen, maar vaak zitten hier wel extra kosten aan verbonden. We zullen het dus ook gaan merken op grondstoffen zoals tin en hout.

Welke grondstoffen gaan hier het meeste last van hebben?

Bijna alle grondstoffen gaan last krijgen van de nieuwe omikronvariant. Omdat deze vorm van corona zich zo snel verspreid zullen veel bedrijven met personeelstekorten komen te zitten. Dit betekend dat ze of vertraging oplopen of extra kosten moeten maken voor het vinden van nieuw personeel. Hier zal een prijskaartje aan hangen van een stijging oplopend tot wel 35%. Daarnaast zijn we ook meer grondstoffen gaan gebruiken en blijft de vraag stijgen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button