Cacao prijs
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.
Inhoudsopgave
Cacao is een algemeen bekend product, bijna iedereen heeft deze grondstof wel eens geproefd. Het is mogelijk om te beleggen in cacao, net als vele andere grondstoffen zoals bijvoorbeeld suiker, mais en tarwe.
De actuele cacao prijs is continu in beweging. Deze grondstof wordt net als bijvoorbeeld platina, olie en tarwe wereldwijd verhandelt en blijft daardoor in beweging.
Wat is cacao
In de puurste vorm zijn cacaobonen afkomstig van de peulen van de Theobroma cacaofruitboom. Deze cacaoboom wordt veelvuldig geteeld en geoogst in Zuid- en Midden-Amerikaanse landen.
Na het oogsten van de cacaobonen kan het verwerkt worden in verschillende vormen. Zij vertegenwoordigen de producten die je uiteindelijk terug gaat vinden in de winkels. Alle vormen van (rauwe) cacao komen namelijk terug in een enorm breed scala aan recepten.
Productie van cacao
De cacaoboom waar de peulen, ofwel cacaobonen veelvuldig worden geteeld en geoogst is in Zuid- en Midden-Amerikaanse landen. Hierbij kun je denken aan Nigeria, Ecuador, Indonesië, de Dominicaanse Republiek, Ivoorkust en Maleisië.
Er wordt ook wel gesproken van ‘de cacaogordel’ als we het hebben over producerende landen van de cacaoboom. Dit komt omdat de landen zich meestal binnen 20 graden rondom de evenaar zich bevinden.
Ivoorkust is de grootste producent van cacaobonen ter wereld. Ze produceren voor meer dan 2 miljoen ton aan cacao. Van de 26 miljoen inwoners die Ivoorkust telt, werken naar schatting 6 miljoen mensen in de cacaoproductie. Wat wel schrikbarend is dat de gemiddelde cacaoboer een schamele 97 cent per dag verdiend. Dit ligt ruim onder de armoedegrens van de wereldbank van $ 1,90 per dag.
Hoe zien cacaobonen er uit?
De cacaobonen komen van de Theobroma fruitboom. De bonen (technisch gezien zijn het zaden), groeien in peulen. Deze peulen zijn omgeven door een wit vlezig vruchtvlees, ook wel Baba genoemd.
De cacaoboon gedijt het beste in warme tropische klimaten, maar heeft ook voldoende regen nodig. Cacaobomen mogen niet te veel zon of te veel schaduw krijgen. Om deze reden worden er ook vaak grotere fruitbomen toegevoegd aan de plantage, zoals mango fruitbomen.
Het duurt ongeveer 5 jaar voordat een cacaoboom volgroeid is en peulen gaat produceren. De gemiddelde cacaoboom produceert 30 tot 40 cacaopeulen per jaar. Deze peulen worden ongeveer twee keer per jaar geoogst en variëren van kleur. Ze kunnen groen, oranje, geel of rood zijn. Dit is afhankelijk van de variëteit van de cacaoboom.
Net als druiven voor wijn kunnen cacaobonen verschillende smaken hebben. De grootste smaakverschillen ontstaan door de variëteit van de boom, maar ook de locatie waar de boon wordt verbouwd.
De verschillende soorten cacao:
- Cacaopoeder
- Cacaoboter
- Cacaobonen
- Cacaopasta
Cacaopoeder
De cacaopoeder is een fijne poeder dat is ontstaan nadat alle vette en boterachtige componenten van de cacaoboon zijn verwijderd. Het is daarmee een gezond en vindingrijk alternatief voor de sterk bewerkte cacao.
Je kunt van cacaopoeder eenvoudig drankjes maken (chocolademelk), toevoegen aan bijvoorbeeld je koffie of mengen in een smoothie.
Cacaoboter
Dit is een puur- en koudgeperste olie. Het wordt gewonnen na het fermenteren en roosteren van cacaobonen. De structuur is rijk, zacht en romig met een fluweelzachte chocoladesmaak. Het bevat tevens veel vetten die goed voor je zijn, zoals omega-3 vetzuren.
Cacaoboter kan op veel verschillende manieren gebruikt worden. Zo kun je het hakken, versnipperen, smelten enzovoort. De chocoladesmaak is rijkelijk aanwezig. Maar het is niet alleen eetbaar. Het is ook erg populair onder de schoonheidsproducten, doordat het een genezende en hydraterend effect op de huid heeft.
Cacaobonen
De cacaoboon is een gedroogde en gefermenteerde boon die in stukjes is gehakt. Ze zijn bitter en nootachtig van smaak. Qua textuur lijkt het op gebrande koffiebonen.
Cacaopasta
Cacaopaste wordt ook wel cacaolikeur genoemd, al moeten we dit niet verwarren met een alcoholische distillatie van cacaobonen). Cacaopasta wordt gemaakt door hele rauwe bonen te malen tot een vloeistof die stolt.
De manier waarom cacaopasta vaak wordt gebruikt is bijvoorbeeld in browniebeslag, cakemixen of als glazuur.
Voordelen van cacao
Chocola als superfood? Ja, het is echt waar. Rauwe cacao is een krachtpatser onder de voedingsstoffen. Het zit namelijk boordevol antioxidanten (zelfs meer dan bosbessen en gojibessen). Maar ook vezels, magnesium en eiwitten zitten in rauwe cacao. Dat is nog eens een groot voordeel van cacao!
Waarom worden we zo vrolijk van chocola?
De positieve energie die chocola, ofwel cacao met zich meebrengt komt door de theobrominie in de cacao. Het is een alkaloïde die verantwoordelijk is voor het stimulerende effect van cacao. Reactie vanuit het lichaam is dat het hart stimuleert, bloedvaten verwijdt en de bloeddruk verlaagt.
Vergeleken met cafeïne geeft theobromine een zachtere energie zonder piek en duurt deze energie ook langer. Tevens wordt er minder een dip ervaren door mensen.
Het positieve effect van cacao is dat het ons vrolijk maakt, stress verminderd en je focus bevordert. Onze gelukshormonen worden getriggerd door het stofje Fenylethylamine (PEA), waardoor endorfine, dopamine en noradrenaline worden aangemaakt.
Investeren in cacao
Er wordt op verschillende manieren gehandeld in cacao. Maar waarom investeren mensen in cacao? De meest voorkomende redenen die genoemd worden zijn diversificatie van de portefeuille en inzetten op de groeiende vraag naar cacao.
Grondstoffen zoals bijvoorbeeld tarwe, mais of suiker zorgen voor diversificatie van je portefeuille. Cacao heeft over het algemeen een lage correlatie met andere financiële activa en biedt bescherming tijdens inflatoire periodes.
Is het verstandig om te investeren in cacao?
Er zijn een aantal redenen die de verwachtende groei naar cacao onderstrepen. We lichten ze graag aan je toe:
- Meer welvaart
- Gezondheidsvoedsel
- Westerse smaak chocolade
Meer welvaart
Doordat er veel landen een opkomende welvaart heeft, zullen er meer westerse voedingsgewoonten worden overgenomen. Chocola wordt gezien als luxe product. Als de welvaart stijgt, is het aannemelijk dat de vraag naar chocola ook zal stijgen.
Gezondheidsvoedsel
Donkere chocola wordt beschouwd als een gezond voedingsproduct. Doordat deze rijk is aan antioxidanten, de cholesterol verlaagt en bescherming biedt tegen kanker neemt de vraag naar cacao toe. Naarmate gezonde eetgewoonten wereldwijd toenemen, kan de vraag naar cacao sterk toenemen.
Westerse smaak chocolade
De waargenomen gezondheidsvoordelen van pure chocolade brengt het product steeds breder op de markt. Evenals de zoetekauw onder de consumenten, als de chocolade consumptie in westerse economieën vertonen geen tekenen van verminderen van chocolade gebruik.
Risico’s van handel in cacao
Net zoals er voordelen kleven aan het handelen in cacao, zijn er ook risico’s waar rekening mee gehouden moet worden:
- Gezondheid – zwaarlijvigheid
- Britse pond
- Overaanbod
Gezondheid – zwaarlijvigheid
Er is wereldwijd grote bezorgdheid over de zwaarlijvigheid van vele westerse landen. Doordat chocola een hoog vetgehalte heeft, zal dit product vaker gemeden worden. Met name melkchocolade bevat zowel grote hoeveelheden suiker als vet.
Britse pond
De kracht van de Britse pond heeft effect op de prijs van cacao. In sommige markten kan dit de cacaoprijs drukken.
Overaanbod
Wanneer er een overaanbod aan cacao is, kan dit de prijs onder druk zetten. Als West-Afrikaanse cacao producerende landen een politieke stabiliteit bereiken en hun productiefaciliteiten verbeteren, kan de cacaoproductie toenemen en de prijzen dalen.
Waarom kiezen voor investeren in cacao?
De prijs van cacao heeft in de geschiedenis heel wat jaren behoorlijk onder druk gestaan. Dit gezegd hebbende kan de vrij aanzienlijke volatiliteit van een grondstof als cacao tevens een positieve uitwerking hebben. Neem nu bijvoorbeeld de burgeroorlog die woedde in het jaar 2011 in Ivoorkust.
Op dat ogenblik ging de prijs van cacao door het dak omdat één van de belangrijkste productielanden voor deze grondstof duidelijke problemen ondervond. Meteen ontstond dan ook de angst voor bepaalde tekorten.
Investeren in cacao gaat dus net zoals bij beleggen in tal van andere grondstoffen eveneens het geval is niet zelden gepaard met een behoorlijke volatiliteit. Hier dien je, je als belegger in de praktijk dan ook absoluut zeker bewust van te zijn.
Toch moet het gezegd dat, wanneer de cacaoprijs onder druk komt te staan, je dit ook zomaar kan aanzien als een potentieel interessant instapmoment. Dit niet in het minst voor lange termijn beleggers met interesse in grondstoffen.
Hoe kan je aan beleggen cacao doen?
Investeren in cacao kan je op verschillende manieren doen. In eerste instantie is het mogelijk om te kiezen voor een investering in een zogenaamde cacao ETF. Hiervoor zou je bijvoorbeeld kunnen kijken naar de grootste ETF, namelijk de iPath Cocoa ETF.
Zij beschikt op moment van schrijven over een beheerd vermogen van zo’n slordige 75 miljard Amerikaanse dollar. Daarmee is ze veruit de belangrijkste ETF op de markt voor een investering in cacao.
Een eventueel alternatief waar je voor kan kiezen is de iPath Pure Beta Cocoa ETF. Let wel, het verschil in beheer vermogen met de eerder aangehaalde optie is behoorlijk significant. Voor laatst genoemde ETF geldt dan ook dat ze slechts beschikt over een beheerd vermogen van 5 miljard Amerikaanse dollar.
Wil je liever op een andere manier aan beleggen cacao doen? Dan zou je daarvoor ook kunnen kijken in de richting van individuele aandelen zoals bijvoorbeeld Hershey Co, Mondelez International, Barry Callebaut en natuurlijk ook Nestlé. Voor al deze aandelen geldt immers dat ze gerelateerd zijn aan de chocolade-industrie. Hun koers is dus ook (deels) afhankelijk van de actuele cacaoprijs.
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.