Mais prijs

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

Wat is maïs?

Maïs is een graan, afkomstig uit Midden-Amerika en hoort bij de grassenfamilie. Het is een eenhuizige plant. De pluim (mannelijk) zit aan de top van de stengel en draagt de helmknoppen. De kolf (vrouwelijk) bevindt zich aan de bladoksel en bestaat uit een spil met daaromheen een aantal rijen vruchtbeginsels waaruit de korrels ontstaan. Bron: Wikipedia

mais prijs 

De actuele maïs prijs is continu in beweging. Deze grondstof wordt net als bijvoorbeeld olie en goud wereldwijd verhandelt en blijft daardoor in beweging.

Waarom is maïs waardevol?

Maïs is een graankorrel uit Midden-Amerika. Buiten het feit dat het een voedselbron is voor zowel mens als dier, is het ook een belangrijk ingrediënt bij de productie van biobrandstof. Het overschrijdt de productie van rijst en tarwe en daarom speelt maïs een cruciale rol in de wereldeconomie.

Maïs kweken

De manier waarop maïs wordt gekweekt is geen hogere wiskunde. Maïs is een familielid van gras en groeit in verschillende klimaten en locaties over de gehele wereld. Er zijn zes variaties op dit gewas, maar allen groeien op dezelfde manier. De zaden worden een paar centimeter onder aarde gezaaid. De zaden ontkiemen na ongeveer 5 tot 12 dagen. De maïsvariëteit en bodemtemperatuur zijn van invloed op dit proces.

mais prijs

Wanneer de zaden ontkiemen, ontwikkelen ze kleine blaadjes. Deze blaadjes lijken op grassprieten. Ze ontwikkelen tijdens deze groei steeds dikkere stengels en puntige bladeren. De stengels kunnen wel vier en een halve meter hoog worden. Zodra de stengels twee derde van hun volledige hoogte hebben bereikt, beginnen ze met het reproductieproces door bestuiving van de wind. De rijen die vaak te zien zijn in maisvelden zijn er om de bestuiving van de stengels beter te laten vorderen. Op deze manier kan de vrouwelijke bloem gemakkelijk de naburige plant bereikt.

Maïs oogsten

Na het kweken van maïs, mag het uiteindelijk geoogst worden. De timing hiervoor heeft een grote invloed op de smaak van maïs. Wordt het bijvoorbeeld geoogst in een vroege fase, dan wordt het gekenmerkt door een zoetige smaak. Wanneer de maïs later geoogst wordt, dan is de zetmeelrijke binnenkant heel kenmerkend.

Verschillende soorten maïs

mais prijsZoals we hierboven hebben benoemd, heeft maïs zes verschillende variaties waarin we geproduceerd worden:

  • Zoete maïs: Van natuur een zoete variëteit die onrijp wordt geoogst.
  • Dent maïs: bekend als veldgraan, is goed voor 99% van de Amerikaanse productie.
  • Popcorn: de harde buitenschaal is kenmerkend voor deze maïs en heeft een minimaal gehalte van zachte zetmeel.
  • Peul maïs: hoofdzakelijk geteeld voor sierdoeleinden.
  • Meel maïs: de oudste maïsvariant, met een zacht zetmeelgehalte.
  • Flint maïs: deze variant heeft een harde glasachtige buitenschil en wordt voornamelijk geteeld in Midden- en Zuid-Amerika.

Producerende landen van maïs

Maïs kent vele toepassingen, maar verrassend genoeg heeft de belangrijkste geen betrekking op voedsel voor mensen. Het is namelijk zo dat ongeveer twee derde van al het geoogste maïs naar veevoer en ethanol brandstof gaat. De verenigde staten zijn de grootste leverancier hiervoor.

Mais prijs

Verder wordt maïs ook gebruikt voor een heleboel andere producten:

  • Veevoer: 95% van de productie in de Verenigde Staten is voor voedergranen
  • Ethanol: maïs is de belangrijkste grondstof voor de productie van ethanol
  • Maïsstroop met hoog fructosegehalte: maiszetmeel wordt gebruikt om producten zoeter te maken (denk aan ketchup, snoep en frisdrank)
  • Maïszetmeel: keuken ingrediënt om sausen te verdikken
  • Granen: ontbijtgranen bevatten maïs
  • Alcoholische dranken: sommige sterke dranken, whisky’s worden gemaakt met maïs
  • Divers: een breed scala aan alledaagse items, zoals kunststoffen, batterijen, deodoranten, luiers, luciferstokjes, tapijt, kleurpotloden, lijm etc.

Redenen waarom je in maïs zou kunnen investeren

Elke belegger of handelaar heeft een andere reden om te investeren in maïs. Maar er zijn er een paar die vaak voorkomen:

  • Ethanol
  • Toename Chinese vraag naar maïs
  • Inflatie dekking
  • Diversificatie portefeuille

Ethanol

Het gebruik van biobrandstoffen zal de komende jaren na alle waarschijnlijkheid toenemen. Door te investeren in maïs, heb je een manier gevonden om met deze trend mee te profiteren. Meer dan 60 landen (waaronder ook landen van de Europese Unie) hebben meerdere streefdoelen voor het gebruik van ethanol. En dit zal naar verwachting alleen nog maar toenemen, omdat men op zoek is naar schonere energiebronnen.

Toename Chinese vraag naar maïs

De doelstelling welke door China is opgesteld is dat zij het gebruik van biobrandstoffen de komende jaren drastisch willen verhogen. Het land heeft meer dan een miljard mensen die ze moeten verzorgen. Door de groeiende welvaart in het land, zijn er meer monden te voeden. Met name door de groeiende welvaart is er een grotere vraag naar consumptie van vlees. Dus er moet meer vee worden gehouden, om aan deze vraag te kunnen voldoen.

Inflatie dekking

Handelen in een grondstof zoals mais is een manier om jezelf tegen inflatie te beschermen. Landbouwgrondstoffen, zoals mais, haver enzovoort zullen duurder worden als de wereldeconomie te maken krijgt met inflatie. Het is een basisvorm van voedsel en dit zal altijd nodig zijn.

Diversificatie portefeuille

Door meer voor risicospreiding te kiezen in je portefeuilles, diversifieer je je portfolio. Echter is het altijd belangrijk om de risico’s van handel in maïs in de gaten te houden. Denk hierbij aan de vooruitgang in groene energiebronnen, zoals zonne-energie, waterkracht en windenergie. Hierdoor kan de vraag naar biobrandstof verminderen wat direct een effect op de maïs prijs zou kunnen hebben.

mais prijs

Is beleggen in mais iets wat je zou moeten overwegen?

Voordat je ergens in gaat investeren moet je altijd goed je eigen onderzoek doen. Beleggen in mais vormt daarop geen uitzondering.

Er zijn zeker een aantal sterke voordelen toe te schrijven aan deze manier van beleggen, maar we mogen tegelijkertijd ook niet blind zijn voor de potentiële risico’s waar je mee af te rekenen kan krijgen. Heel wat verschillende zaken kunnen de maisprijs namelijk beïnvloeden. Het gaat hierbij onder meer om de volgende:

  • Droge tijden kunnen zorgen voor sterke tekorten;
  • Een succesvolle oogst kan leiden tot een overaanbod;
  • Politieke omstandigheden kunnen de maisprijs sterk beïnvloeden;

Voor de eerste twee zaken geldt dat ze uiteraard zeer relevant zijn voor mensen die beleggen in mais. Dat geldt echter zeker ook voor de derde. Politieke onstabiliteit of een oorlog kan de expert van maïs in het gedrag brengen en dat heeft een directe impact op de waarde van de grondstof.

Wanneer je er de mais prijs grafiek bijneemt zal je sowieso tot de vaststelling komen dat ze een sterke volatiliteit weergeeft. Dat is niet geheel ongewoon. Ook bij andere grondstoffen is dat namelijk het geval. Met min of meer dezelfde volatiliteit dien je dan ook rekening te houden bij met name beleggen in tarwe investeren of in cacao.

Mais is een ontzettend belangrijke grondstof. Heel wat van de voeding die we dagelijks eten is namelijk gemaakt van mais. Bovendien geldt in de praktijk uiteraard ook dat mais wordt gebruikt voor het opwekken van biobrandstoffen zoals bijvoorbeeld ethanol. 

Niet alleen in Zuid-Amerika is er sprake van een sterke vraag naar deze brandstof, ook hier in Europa is sprake van een sterk toegenomen interesse. Heeft dit ervoor gezorgd dat ook jij beleggen in mais overweegt? Dan is het zonder meer interessant om verder te blijven lezen. 

Hoe gaat beleggen in mais precies in zijn werk?

Bij verschillende vormen van beleggen zoals bij beleggen in edele metalen is het zo dat je een keuze kan maken tussen fysiek beleggen en op papier investeren. Voor mais geldt dat eigenlijk vooral dit laatste toepasselijk is. Het spreekt immers voor zich dat je geen opslagplaatsen zal willen vullen met mais in de hoop dat de waarde ervan toeneemt. 

Interessanter dan bovenstaande is het dan ook om ervoor te kiezen om te investeren in mais door middel van een ETF of aandelen. Wat een mais ETF betreft zou je kunnen kijken naar het Teucrium Corn Fund. 

Hiervoor geldt dat ze futures opkoopt in deze grondstof. Wil je graag investeren in losse, mais gerelateerde aandelen? Dan liggen er veel meer mogelijkheden voor het grijpen. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen beleggen in: 

  • Archer-Daniels-Midland Company;
  • Bunge Limited; 

Een alternatief voor bovenstaande wordt uiteraard geboden door middel van het zogenaamde Kellogg’s aandeel. Dit Amerikaanse bedrijf staat er namelijk uiteraard vooral om bekend ontbijtgranen te produceren en daarvoor is mais uiteraard een absolute vereiste. 

Let wel, ga je op deze manier beleggen in mais? Hou er dan rekening mee dat er altijd sprake is van een indirecte belegging. De waarde van het aandeel waarin je investeert zal namelijk niet alleen maar worden bepaald door de actuele marktwaarde waar mais als grondstof over beschikt. 

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button