Wereldwijde voedselprijzen dalen verder

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Komt er een einde aan de dalende voedselprijzen wereldwijd?

In oktober daalden de wereldwijde voedselprijzen opnieuw, met suiker, granen, plantaardige oliën en vlees als voornaamste spelers.

De Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties bevestigt deze neerwaartse trend. De FAO meldt dat de voedselprijzen nu op het laagste niveau in twee jaar liggen.

De gecombineerde prijsindex voor voedsel staat op 11% lager dan dezelfde maand vorig jaar. Toch dalen de prijzen inmiddels wel in een langzamer tempo.

Een opmerkelijke daling was te zien in de suikerprijs, die na twee maanden van sterke stijgingen ruim 2% goedkoper werd.

Oorzaken hiervan variëren van een sterke productie in Brazilië tot de zwakkere Braziliaanse real en lagere ethanolprijzen.

Hoewel wereldwijd de voedselprijzen dalen, blijven de supermarktprijzen in veel landen historisch hoog.

Winkeliers berekenen de stijgende kosten voor energie, arbeid en transport namelijk door aan consumenten.

De vraag is of de wereldwijde daling van voedselprijzen slechts een tijdelijke trend is. Bovendien is het afwachten welke rol de wereldwijde economische ontwikkelingen hierin spelen.

Welke ontwikkelingen zijn er te zien onder de wereldwijde voedselprijzen?

Terwijl de wereldwijde voedselprijzen in oktober over het algemeen verder daalden, vertoonde zuivel een opvallende stijging van 2,2%.

Vooral de melkpoederprijzen namen toe door een groeiende vraag uit Noordoost-Azië. Desondanks blijven de zuivelprijzen 20,1% lager dan een jaar eerder.

Suiker daalde met 2,2%, maar de prijzen blijven hoog. Ze liggen nog altijd 46,6% hoger dan vorig jaar. De zorgen over het aanbod in het recent gestarte seizoen 2023/24 temperen de prijsdaling.

Wereldwijde graanprijzen daalden gemiddeld met 1%. De tarweprijzen namen zelfs af met 1,9% door hogere voorraden en scherpe concurrentie tussen exporteurs.

De prijs voor plantaardige oliën daalde voor de derde opeenvolgende maand, voornamelijk door de daling van palmolie.

Ook de vleesprijzen daalden voor de vierde maand op rij. Hierbij werd vooral varkensvlees goedkoper en pluimveevlees juist duurder door vogelgriepuitbraken.

vlees

Welke kansen en risico’s brengen de dalende wereldwijde voedselprijzen met zich mee voor investeerders?

Voor investeerders roepen de dalende wereldvoedselprijzen zowel kansen als risico’s op. Sectoren zoals agribusiness en voedselverwerking kunnen namelijk te maken krijgen met druk op winstmarges als gevolg van de lagere prijzen voor grondstoffen.

Aan de andere kant kunnen beleggers in sectoren zoals detailhandel en horeca profiteren van de lagere inkoopkosten. Dat kan hun winstgevendheid verhogen.

De wereldwijde voedselmarkt is echter kwetsbaar. Dit wordt met name veroorzaakt door factoren zoals klimaatverandering en geopolitieke gebeurtenissen. Dit blijft een aandachtspunt.

Investeerders moeten zich daarom bewust zijn van het risico van plotselinge prijsschommelingen. Ze moeten strategieën ontwikkelen om de veranderende marktomstandigheden aan te blijven kunnen.

De vraag blijft of investeerders kunnen navigeren door deze complexe en dynamische markt. Ze zullen strategieën moeten toepassen om zowel rendement als stabiliteit te waarborgen.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button