Weersomstandigheden in Zuid-Amerika beïnvloeden de sojamarkt sterk

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Hoe ontwikkelt de sojamarkt zich? 

De afgelopen weken zijn de sojaprijzen fors gestegen. Dit heeft vooral te maken met de droogte in Zuid-Amerika. Ook de regen in West-Europa heeft significante gevolgen voor de komende soja-oogst.

In Argentinië en Brazilië heerst al geruime tijd een hittegolf en droogte. Het is het droogste seizoen in 20 jaar.

Hoewel er in de komende week regen verwacht wordt in het midden en noordelijke deel Brazilië bieden de lange termijn weersverwachtingen nog weinig hoop op neerslag.

Deze weersomstandigheden hebben de sojamarkt in hun greep gehouden. Brazilië is goed voor 36% van de soja wereldwijd en speelt een cruciale rol op de wereldmarkt.

Hoewel er enige regenval is geweest, blijft de markt bezorgd over mogelijke opbrengstverliezen. De gewassen lijken onherstelbare schade te hebben opgelopen. Dat drijft de prijzen verder op.

Aan het begin bevatte de grond namelijk nog genoeg vocht en kon de hitte worden opgevangen. Inmiddels is dit voordeel verdwenen door de aanhoudende droogte.

Ook logistieke problemen, zoals vertragingen door beperkte beladingscapaciteit van schepen, voegen druk toe op de sojamarkt.

Hoe verhoudt de sojamarkt zich? 

De sojamarkt zit momenteel vrij vast en de verdere ontwikkelingen in het groeiseizoen van Zuid-Amerika zullen steeds meer de markt bepalen.

De markt wordt met veel interesse gevolgd. Vooral de hoeveelheid neerslag wordt goed in de gaten gehouden. Lagere oogstramingen worden niet uitgesloten.

De Braziliaanse crush zorgt wel voor voldoende exportvolume, terwijl de lagere lokale vraag naar sojaschroot in de Verenigde Staten de volumes richting export duwt. 

De volatiliteit zal naar verwachting nog even aanhouden. Bovendien lijken Braziliaanse boeren minder interesse te hebben in de teelt van gmo-vrije soja.

Dit heeft te maken met lagere opbrengsten en moeilijkere onkruidbestrijding. Tegelijkertijd stabiliseert de graanmarkt juist.

oogst

Wat is de impact op investeerders?

Voor investeerders is het belangrijk om rekening te houden met de huidige situatie op de sojamarkt. De stijgende prijzen kunnen kansen bieden, maar ook risico’s met zich meebrengen.

Het beperkte aanbod uit Argentinië en de hoge vrachtkosten hebben de prijzen hooggehouden. Investeerders moeten alert blijven op verdere ontwikkelingen en mogelijke schommelingen in de markt. 

Het is raadzaam om de weersomstandigheden in Zuid-Amerika nauwlettend te volgen en strategisch te investeren in deze volatiele sector.

Kortom, de sojamarkt blijft een dynamische omgeving waarin investeerders goed geïnformeerd moeten blijven om weloverwogen beslissingen te nemen.

De huidige situatie vraagt om een proactieve benadering en een scherp oog voor markttrends. Het is een delicate balans, maar met de juiste informatie kunnen investeerders profiteren van de kansen.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button