Steenkool prijs
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.
Inhoudsopgave
Steenkool prijs
Op dit moment is de steenkool prijs ongeveer 60 euro per ton. Momenteel is deze prijs alleen maar verder aan het stijgen.
De grootste oorzaak voor de stijgende prijs is het import verbod dat de EU wil gaan opleggen. En de oorlog is nog steeds niet voorbij, dus dit kan zomaar nog jarenlang gaan duren.
We zien de vraag naar steenkool de laatste tijd alleen maar groeien. Ook dit heeft er weer zo zijn invloed op.
China is een van de landen die het meeste steenkool afneemt. En zij willen dit de komende jaren alleen maar verder uit gaan breiden.
Ondanks de energietransitie blijft deze grondstof erg populair. De gasprijs ligt namelijk ook hoog en daardoor nemen meer landen kolen af.
Momenteel is steenkool nog steeds de belangrijkste grondstof voor het opwekken van energie. De verwachting is ook dat dit de komende jaren nog wel zal blijven.
Hoe wordt de steenkool prijs bepaald?
De steenkool prijs wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren.
Het begint natuurlijk met de grondstofprijs. Dus wat kost het om deze grondstof te winnen aan materialen en personeel.
Vervolgens heb je ook te maken met vraag en aanbod. Als er meer vraag is als aanbod dan drijft dit de prijs op. Er zijn immers genoeg klanten die het product graag willen hebben.
Daarnaast zitten we ook midden in energie transitie. Dat betekend dat de belastingen en accijnzen op fossiele grondstoffen hoger zijn. Deze zijn namelijk iets schadelijker voor het milieu en daar moeten de bedrijven uiteindelijk geld voor betalen.
Momenteel is de vraag zo groot in China dat daaraan niet voldaan kan worden de komende jaren. Dit betekend dus dat de prijsstijgingen voorlopig nog wel aanhouden.
Ook is er een tekort aan opwek locaties waardoor het steeds moeilijker wordt om steenkool te winnen.
Waar wordt steenkool geproduceerd?
In principe hoeft de steenkool prijs niet zo hoog te zijn, want het kan in bijna alle landen gewonnen worden. Echter is de vraag zo hard gestegen dat de prijzen van bijna alle grondstoffen hard aan het stijgen zijn. En steenkool is een van de belangrijkste grondstoffen van energie.
Steenkool is een grondstof die voornamelijk uit mijnen afkomstig is. Deze zijn momenteel veel te vinden in de Verenigde Staten en Rusland.
Doordat de oorlog tussen Rusland en Oekraine nog lang niet voorbij is, zullen de prijzen blijven stijgen. Er zijn veel landen die geen steenkool meer uit Rusland willen, want daarmee zouden zij deze oorlog in stand kunnen houden.
Het is momenteel nog een van de goedkoopste brandstoffen voor energie en daardoor zal steenkool altijd wel blijven bestaan.
Daarnaast kan het ook als reductiemiddel bij de productie van ijzerwaren ingezet worden.
10 Feiten over de grondstof steenkool
Feit 1: In de 15e eeuw zijn ze al begonnen met het winnen van steenkool in Rusland
Feit 2: Door steenkool en water chemisch te verbinden kun je een brandbare stof ontwikkelen.
Feit 3: Kolen worden vandaag de dag ook gebruikt om mee te schilderen
Feit 4: De oudste kolenmijn van de wereld staat in Nederland en is al te bewonderen sinds 1113.
Feit 5: Steenkool is eigenlijk niets meer of minder als oude overblijfselen van planten die zich voornamelijk onder de grond bevonden
Feit 6: Steenkool is de eerste grondstof die door ons mensen ontdekt is die je kunt gebruiken als fossiele brandstof.
Feit 7: In steenkool vind je ook zware metalen zoals kwik.
Feit 8: China is de grootste verbruiker van steenkool wereldwijd
Feit 9: Vorige eeuw was steenkool voor meer als 50% de brandstof om energie op te wekken.
Feit 10: De grootste exporteurs van deze grondstof zijn Rusland, Indonesië en Australië.
De geschiedenis van steenkool
De prijs van steenkool en steenkool zelf hebben een bijzondere rijke geschiedenis.
Het is namelijk iets wat al meer als duizenden jaren oud is. En het is ontstaan door de overblijfselen van planten en die zijn diep onder de grond gegaan.
Het gaat hierbij om planten en bomen die miljoenen jaren geleden op aarde stonden.
Voordat we allemaal aangesloten waren op het aardgas gebruikte we enkel steenkool voor het verwarmen van een huis.
In Duitsland en de Verenigde Staten wordt dit vandaag de dag nog steeds veel gedaan. Dit omdat het simpelweg een stuk goedkoper is als andere brandstoffen.
Steenkool prijs op de beurs
De prijs van steenkool op de beurs wisselt dagelijks. Gemiddeld gezien kunnen we uitgaan van 60 euro per ton, maar het kan zomaar morgen anders zijn. De vraag stijgt exponentieel en daarnaast hebben we ook te maken met de energie transitie. Veel landen zullen op den duur stoppen met steenkool en als het zover is dan zullen de prijzen ook weer een stuk omlaag gaan.
Het toekomstbeeld
De vraag naar steenkool zal altijd blijven, want China is sinds 2019 masaal aan het uitbreiden. Dit kunnen zij doen omdat de andere landen juist weer zoeken naar andere grondstoffen voor energie. Echter is China zo groot dat het aanbod altijd wel op gaat als het aan hun ligt. We weten dus nog niet precies wat de toekomst ons gaat bieden. Dit is ook een beetje afhankelijk van de klimaatdoelen en/of wij deze weten te halen.
Dit zijn de verwachtingen voor het jaar 2022
Wij verwachten dat de steenkool prijs in 2022 nog wel gaat veranderen. Dit puur en alleen om het feit dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne nog langen na niet is opgelost. Het gaat waarschijnlijk nog maanden of jaren duren voordat dit gebeurd. Echter is Rusland wel een van de grootste exporteurs van steenkool. Wij als EU-landen boycotten dit dan weliswaar sinds kort, maar daardoor gaat de prijs ook met grote sprongen omhoog. De eens zo’n goedkope grondstof zal op deze manier dadelijk net zo duur gaan worden als olie en gas.
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.