Nieuws

Nederland afhankelijk van het Russische gas

Nederland afhankelijk van het Russische gas

Nederland afhankelijk van het Russische gas

Ín de loop van de jaren gaan wij erg afhankelijk worden van de levering van het Russische gas. Momenteel wil Rusland Oekraïne veroveren en dit kunnen wij heel erg gaan merken. Rusland wil namelijk niets toegeven, maar de Europese Unie waar wij onder vallen willen Rusland daar voor laten boeten. Het is een feit dat Rusland een belangrijke speler voor de gaswinning is. De verwachting is dan ook dat we dit jaar nog gaan merken dat de prijzen weer omhoog gaan, mits de EU ook echt de sancties neemt. Nu in Groningen het gas pompen stil wordt gelegd zullen we steeds meer afhankelijk gaan worden van de buitenlandse gaswinning.

Waarom zijn wij hier zo afhankelijk van?

In Europa zijn we hard bezig met het verminderen van de gasproductie waardoor we dus afhankelijk worden van het Russische gas. Een goed voorbeeld is de gaswinning in Groningen die dit jaar nog gestopt moet gaan worden. Tevens is gebleken dat Duitsland nog lang niet ver genoeg is met het besparen van energie. Om deze reden moeten wij dus ook de komende tijd nog veel gas in totaal waarschijnlijk zon 7.6 miljard kuub. Dit betekent in principe dat de gaskraan in Groningen niet dicht kan, maar het ziet er toch naar uit dat dit eind 2022 wordt gedaan. Maar ook zullen we steeds meer vloeibaar gas (LNG) gaan krijgen uit landen zoals Noorwegen. Echter is het transport hiervan kostbaar waardoor het gas uit Rusland voordeliger blijft.

De invloed op de gasprijs door gebruik te maken van Russische gas

Het hangt allemaal van de spanningen tussen Rusland en Oekraïne af voordat we weten wat dat gaat doen met de prijs van het Russische gas. Wanneer de Europese Unie en de landen die hieronder vallen echt sancties gaan nemen dan zal Rusland dit ook gaan doen. Echter kunnen we het ook niet zomaar laten gebeuren dat ze het tegen Oekraïne opnemen, want zij willen ook bij de EU horen. Het is een kwestie van een lange adem hebben en veel hoop en vertrouwen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button