Hoe kan je met een ETF in aandelen beleggen?

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

Beleggen in aandelen kan vandaag de dag op verschillende manieren gebeuren. Zo maken we een onderscheid tussen investering in losse aandelen en een zogenaamde aandeel ETF. 

Voor deze laatste geldt dat er eigenlijk sprake is van een mandje gevuld met verschillende aandelen waar je in één keer in kan investeren. Hoe groot en hoe divers dat mandje is, is volledig afhankelijk van de ETF in kwestie. 

Via een ETF in aandelen beleggen is tegenwoordig ontzettend populair. Dit onder meer omdat het wordt bestempeld als een toegankelijke manier om met de nodige diversiteit te kunnen investeren. 

Wat zijn ETF aandelen?

In het bijzonder door nieuwe beleggers wordt in de praktijk vaak de vraag “wat zijn ETF aandelen” gesteld. Het gaat hierbij om aandelen die deel uitmaken van een mandje of verzameling die als één geheel op de beurs wordt aangeboden. 

Vaak is het voor veel mensen niet geheel duidelijk wat nu precies het verschil is tussen enerzijds een ETF of een tracker en een (traditioneel aandelenfonds). Het verschil zit hem in het feit dat je bij deze laatste investeert in een fonds welke daadwerkelijk houder is van de aandelen waarin je investeert. 

Voor een ETF of tracker geldt dat niet. Hierbij is het namelijk zo dat ze louter de koers volgt van de verschillende aandelen die er deel van uitmaken. Door te investeren in een verzameling ETF aandelen wordt je dus niet indirect houder van de aandelen in kwestie. Wel kan je profiteren van fluctuaties in de koers. Het resultaat is dus eigenlijk hetzelfde.

Welke soorten aandelen ETFs bestaan er allemaal?

De ene aandeel ETF is de andere niet. Dat wordt meteen duidelijk wanneer je even de tijd neemt om je te gaan verdiepen in het aanbod dat op de markt is terug te vinden. In eerste instantie heb je de mogelijkheid om te beleggen in een sector specifieke ETF.

Dit betekent concreet dat je bijvoorbeeld kan kiezen voor een semiconductor ETF, maar ook voor bijvoorbeeld een (groene) energie ETF. Als je in één van deze trackers investeert kan je slechts rekenen op een beperkte spreiding.

Dat is het gevolg van het feit dat je weliswaar indirect investeert in verschillende aandelen, maar ze maken wel allemaal deel uit van hetzelfde marktsegment. De spreiding is daardoor een stukje beperkter.

Bovenstaande zorgt ervoor dat veel beleggers vooral de voorkeur geven aan een ETF met aandelen afkomstig uit verschillende segmenten van de markt. Wat dat betreft kan je dan specifiek denken aan een index ETF.

Hierbij zou je kunnen denken aan een AEX ETF, maar je zou ook kunnen kijken naar een tracker die de S&P 500 volgt. Deze laatste bestaat uit de 500 grootste bedrijven uit de Verenigde Staten en wordt wereldwijd bestempeld als één van de interessantste aandelen ETFs.

Kan een aandeel ETF dividend uitbetalen?

Veel beleggers vinden het belangrijk dat de beleggingsproducten waarin ze investeren de realisatie van een passieve inkomstenstroom mogelijk maken. Dat kan onder meer gebeuren door de uitkering van dividenden.

Zowel voor losse aandelen als voor een zogenaamde aandeel ETF geldt dat ze beiden over de mogelijkheid beschikken om dividend uit te betalen. Je moet er echter wel rekening mee houden dat dit niet automatisch altijd het geval is, in tegendeel.

Bij menig aantal ETFs is het namelijk zo dat men er bewust voor kiest om het systeem van kapitalisatie toe te passen. Dit zorgt ervoor dat de koers van het onderliggende effect sneller kan oplopen, maar je ontvangt dus geen passief inkomen. Voor welke van beide opties jij zal kiezen is eigenlijk vooral heel persoonlijk.

Op welke voordelen kan je rekenen bij beleggen in ETF aandelen?

Investeren in een mandje met ETF aandelen zorgt ervoor dat je aanspraak kan maken op verschillende voordelen. Bij een ETF kopen geniet je dan ook van de volgende troeven:

Je investeert op een toegankelijke manier in verschillende aandelen;

  1. De diversiteit van een ETF komt de spreiding binnen je portefeuille ten goede;
  2. ETF aandelen kunnen net als individuele aandelen dividend uitbetalen;
  3. De kosten worden automatisch op jaarbasis verrekend in de koers van de ETF;
  4. Er zijn maar weinig beleggingsproducten op de markt terug te vinden die zo divers zijn als een ETF. Het kan eveneens interessant zijn om te weten dat je met een ETF niet alleen kan beleggen in een mandje met aandelen.

Ook wanneer je bijvoorbeeld grondstoffen wenst te implementeren in je beleggingsportefeuille is dat op deze manier mogelijk. Wil je bijvoorbeeld beleggen in edele metalen of wil je investeren in aluminium? Dan behoort ook dat met dit beleggingsproduct tot de mogelijkheden. Het is dus zeker een aanrader om op zoek te gaan naar de voor jou beste ETF.

Waar moet je rekening mee houden bij investeren in een aandeel ETF?

Als belegger is de kans zeer groot dat ook jij zal willen kunnen genieten van de hierboven aangehaalde voordelen. Dit gezegd hebbende is het zo dat je bij een investering in ETF aandelen wel met een aantal zaken rekening zal willen houden.

Wat voor jou de beste ETF met aandelen om in te investeren hoeft daarom niet persé voor iemand anders ook de beste keuze te zijn. Zaken waar je in ieder geval altijd aandacht aan zal willen besteden zijn de volgende:

In welk type aandelen wil je middels een ETF gaan beleggen?

  1. Op welke spreiding wil je kunnen rekenen met je investering?
  2. Beschikt de aandeel ETF van je keuze over een afdoende liquiditeit?
  3. Hoeveel bedragen de kosten die aangerekend worden door de ETF?
  4. Voor iedereen die aan ETF beleggen wil doen geldt dat deze keuze uiteraard vooral wordt gemaakt om er zoveel mogelijk rendement over de lange(re) termijn mee te kunnen maken.

Dit betekent dat je ook altijd grondig rekening zal moeten houden met de kosten die door de ETF in rekening worden gebracht. Deze kosten dien je als belegger niet handmatig zelf te betalen.

Ze worden immers door de ETF zelf verrekend in de koers. Dat je de kosten niet zelf manueel hoeft te betalen betekent uiteraard niet dat ze er niet zijn. Hoge kosten kunnen, zeker op termijn, behoorlijk knabbelen aan het rendement dat je weet te realiseren.

Kies dus bij voorkeur altijd voor een ETF met zo laag mogelijke kosten. Alleen op die manier hou je het potentiële rendement van je aandeel ETF echt optimaal.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button