Hoe vind je de beste ETF?

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

Er zijn ontzettend veel interessante voordelen verbonden aan beleggen door middel van een ETF. Niet alleen maakt ze beleggen in verschillende segmenten van de markt zeer eenvoudig mogelijk, daarnaast kan je ook meteen rekenen op een instant spreiding. Dit gezegd hebbende zijn er op moment van schrijven op de Nederlandse markt meer dan 2.000 verschillende ETF’s beschikbaar die overwogen kunnen worden om in te investeren.

 Veel beleggers stellen zich dan ook de vraag hoe ze nu precies de beste ETF kunnen vinden om in te gaan beleggen. Ben jij één van deze mensen die te kampen heeft met deze vraag? Dan zou je het antwoord zomaar terug kunnen vinden in deze blog!

Wat is de beste ETF?

Wanneer je enkele ETF beleggen tips door gaat nemen die op het internet zijn terug te vinden zal je tot de vaststelling komen dat de beste ETF voor iedereen anders is. De ETF waar je uiteindelijk in zal investeren zal dan ook worden bepaald aan de hand van verschillende factoren.

In eerste instantie zal je bijvoorbeeld voor jezelf op een rijtje willen zetten naar welk type ETF je op zoek bent. Wil je bijvoorbeeld graag door middel van een tracker investeren in een complete index of zoek je naar een manier om te kunnen beleggen in een specifieke markt of een concreet segment van de markt?

Pas wanneer je dit voor jezelf hebt bepaald kan je het aanbod met beste ETFs op de markt gaan filteren.

De beste ETF is dus voor iedereen anders?

Wanneer je aan tien mensen zou vragen wat zij nu precies bestempelen als de beste ETF op de markt is de kans ontzettend groot dat je minstens negen verschillende antwoorden zal krijgen. Dat is het gevolg van het feit dat de keuze op vlak van de ETF waarin men wenst te beleggen sterk afhankelijk is van de persoonlijke voorkeuren waar men over beschikt. Deze voorkeuren kunnen betrekking hebben tot verschillende factoren. Je kan hierbij dan concreet denken aan met name:

  • Het segment van de markt waarin je wenst te beleggen;
  • De diversiteit waar je al dan niet op wil kunnen rekenen;
  • Of je dividend uitgekeerd wenst te krijgen of deze gekapitaliseerd moet worden;

In het merendeel van de gevallen is het ook zo dat je zal willen investeren in een ETF die je voor de lange termijn zal willen aanhouden. De beste ETF lange termijn is er één die het mogelijk maakt om in principe relatief zorgeloos periodiek in te investeren waarna je zo goed als geen omkijken meer hebt naar je portefeuille. Je zal al snel tot de conclusie komen dat diversiteit dan de sleutel is tot succes. Het is mede omwille van deze reden dat veel mensen index trackers bestempelen als de beste ETFs die er op de markt zijn terug te vinden. Gediversifieerder dan dat wordt het eigenlijk niet.

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten voor het vinden van de beste ETF?

Wanneer je wenst te beleggen in de beste ETF op de markt zijn er duidelijk een behoorlijk aantal verschillende aandachtspunten waar je bij stil zal willen blijven staan. Voor veel mensen is het echter niet duidelijk wat deze aandachtspunten nu precies zijn. Voor de beste ETF kopen geldt in de praktijk dat je altijd stil willen blijven staan bij de drie aandachtspunten die hieronder op een rijtje zijn gezet.

In welke activa wil je beleggen via een ETF?

In eerste instantie zal je willen bepalen in welke activa je wenst te beleggen via een ETF. In principe geldt hiervoor dat je een keuze kan maken uit drie grote groepen, te weten:

  1. Aandelen;
  2. Obligaties;
  3. Grondstoffen;

We maken hierbij ook een onderscheid tussen sector gebonden ETF’s zoals bijvoorbeeld een semiconductor ETF die aandelen van chipmakers volgt en meer gediversifieerde ETF’s. Zo is een index tracker ook een ETF die zicht richt op de activagroep van beursgenoteerde aandelen. De diversiteit waar je in dit geval op kan rekenen is echter veel groter dan wanneer je zou kiezen voor een eenvoudigere, sector gebonden ETF. Dit maakt het risico meteen ook een flink stuk beperkter.

Moet er dividend worden uitgekeerd door de ETF of niet?

Bij het bepalen van de beste ETFs op de markt wordt er door beleggers ook rekening gehouden met het al dan niet uitgekeerd krijgen van een dividend. Of je de voorkeur geeft aan dividend uitbetalingen of kapitalisatie is onder meer afhankelijk van het feit of je graag een passieve inkomstenstroom wenst op te zetten of niet. Bij elke ETF wordt steeds aangegeven of er sprake is van periodieke dividenduitbetalingen of kapitalisatie. Besteed hier dus altijd de nodige aandacht aan.

Hoe is het gesteld met de grootte en liquiditeit van de ETF?

Het derde aandachtspunt met betrekking tot het vinden van de beste ETF heeft te maken met de grootte en liquiditeit waarover ze beschikt. Is er sprake van een zeer kleine ETF? Dan is er een significantere kans dat de ETF op een bepaald moment zal worden opgeheven. Bovendien loop je ook het risico dat de zogenaamde spread bij het aankopen en verkopen van de ETF groter zal uitvallen.

Hoe vind je de beste ETF voor de lange termijn?

Bij het vinden van de beste ETF voor de lange termijn blijkt voor veel beleggers nog de moeilijkste taak te zijn van allemaal. Voor het merendeel van de beleggers geldt namelijk dat ze graag willen bouwen aan een portefeuille die vele jaren lang in stand kan worden gehouden. Beleggen voor de lange termijn is immers nog steeds de absolute sleutel tot succes. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat de wereld continue evolueert. Een ETF die je aankoopt en tegenwoordig zeer interessant is hoeft dat daarom binnen enkele jaren niet noodzakelijkerwijs nog steeds te zijn, in tegendeel.

Volgens menig aantal experten wordt het op vlak van de beste ETF voor de lange termijn vooral aangeraden om te kijken in de richting van een index tracker. Het kan hierbij dan concreet gaan om bijvoorbeeld een AEX ETF maar wat ook te denken van de gerenommeerde S&P 500? Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om te investeren in een zogenaamde All-World ETF. Op deze manier speculeer je eigenlijk eenvoudig gezegd op een evolutie van de volledige markt over de lange termijn. Omdat onze wereldeconomie er bekend om staat over de lange(re) termijn altijd een bepaalde groei te vertonen zou dit als de meest interessante optie kunnen worden bestempeld.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button