De belangrijkste ETF beleggen tips om rekening mee te houden

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

Beleggen in een ETF of tracker is tegenwoordig ontzettend populair. Dit gezegd hebbende is het zo dat veel beleggers wel één of meerdere ETF beleggen tips kunnen gebruiken. Dit bijvoorbeeld omdat ze niet goed weten welke van de vele ETFs op de markt nu precies voor hen het interessantst is. 

Voordat je gaat beleggen is het altijd van cruciaal belang om grondig je eigen onderzoek te doen. Dat betekent ook dat je, je goed zal willen inlezen in het beleggingsproduct waarin je wenst te investeren. 

Is dat exact wat jij van plant bent? Dan zal je kunnen vaststellen dat de beleggen in ETF tips in dit blogartikel voor jou zeer interessant kunnen zijn om even door te nemen. 

In welke ETF wil je graag beleggen?

De eerste uit deze lijst met beleggen in ETF tips is meteen een hele belangrijke. Het is namelijk in de praktijk een absolute must om even voor jezelf op een rijtje te zetten in welk type ETF je graag wil beleggen. De ene ETF is namelijk absoluut de andere niet. Bovendien is het eveneens zo dat de beste ETF voor belegger A niet noodzakelijkerwijs ook de beste ETF voor belegger B hoeft te zijn. 

Het eerste wat je moet doen voordat je gaat ETF beleggen is jezelf een goed beeld vormen van het aanbod met ETFS op de markt. Door dit aanbod vervolgens te gaan filteren aan de hand van jouw persoonlijke voorkeuren zal je al snel de voor jou meest interessante ETF kunnen vinden. Enkele opties waar je een keuze uit kan maken zijn in ieder geval de volgende:

  • ETF aandelen
  • Een grondstoffen ETF;
  • Obligatie ETFs; 

Op verschillende van deze ETFs zijn ook varianten mogelijk. Dit geldt bijvoorbeeld voor een aandelen ETF. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een sector specifieke ETF, maar is het ook mogelijk om te beleggen in een index ETF. Een voorbeeld van deze laatste is bijvoorbeeld een AEX ETF.

Als je beslist om hierin te investeren geniet je van instant blootstelling aan de volledige inhoud van de Nederlandse beurs ETF. In het buitenland zijn hiervoor ook verschillende alternatieven terug te vinden.

Zo geniet bijvoorbeeld de S&P 500 ETF eveneens een meer dan behoorlijke populariteit. Het toevoegen van een index ETF aan je portefeuille zouden we eigenlijk ook nog even extra kunnen aanhalen als één van de interessante ETF beleggen tips.

Welke kosten brengt de ETF in rekening?

Wanneer je gaat beleggen dien je er altijd rekening mee te houden dat er bepaalde kosten aan verbonden kunnen zijn. Dat geldt ook voor ETF beleggen. Zelfs als je de beste ETF hebt gevonden zal je tot de vaststelling komen dat deze je op jaarbasis bepaalde kosten in rekening zal brengen.

Voor deze kosten geldt dat ze volledig afhankelijk zijn van de ETF in kwestie. Het is namelijk de uitgevende partij zoals bijvoorbeeld een Vanguard of een iShares die daarvoor verantwoordelijk is.

Wil je dus met andere woorden investeren in een bepaalde ETF? Hou er dan rekening mee dat het altijd de moeite waard kan zijn om even de mogelijke alternatieven bij andere aanbieders ook te bekijken.

Voor de kosten die op een ETF worden aangerekend geldt dat ze één keer per jaar worden aangerekend. Deze kosten worden automatisch verrekend in de koers van de tracker. Dit betekent dat je ze zelf als belegger niet handmatig zal moeten betalen.

Let wel, het is mogelijk dat je bij een ETF wordt geconfronteerd met andere kosten dan enkel en alleen de jaarlijkse beheerskosten. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de eventuele aansluitingskosten voor de beurs waarop de ETF noteert. Ook de eventuele dividendbelasting (als van toepassing) is iets om aandachtig voor te zijn.

In welke valuta noteert de ETF waarin je wil beleggen?

Een lijst met ETF beleggen tips is nooit compleet zonder even aandacht te besteden aan de valuta waarin de verschillende ETFs op de markt noteren. Dit is omwille van verschillende redenen een zeer belangrijk aandachtspunt.

In eerste instantie is het zo dat brokers ervoor kunnen kiezen om valuta exchange kosten in rekening te brengen. Deze kunnen aangerekend worden bij de aankoop en verkoop van een ETF, maar ook wanneer er bijvoorbeeld dividenden worden uitbetaald.

Naast bovenstaande spreekt het voor zich dat ook je uiteindelijke rendement kan worden beïnvloed of zelfs bepaald door de valuta waarin de ETF noteert. Heb je bijvoorbeeld een ETF gekocht die genoteerd staat in de Amerikaanse dollar en wil je deze op een zeker ogenblik verkopen voor euro’s?

Is er echter sprake van een ongunstige dollar-euro koersverhouding? Dan kan dat zomaar stevig aan je rendement knabbelen. Dit is één van de ETF beleggen tips welke in de praktijk vaak wordt vergeten. Dat echter geheel ten onrechte, want ze is zeker ontzettend belangrijk.

Hoeveel risico wil je lopen met de ETF waarin je wenst te investeren?

Eén van de voornaamste ETF beleggen tips waar je eveneens zeker rekening mee zal willen houden heeft te maken met de risico’s die je zal willen lopen. ETF beleggen wordt standaard bestempeld als een zeer veilige vorm van beleggen. 

Dat is het gevolg van het feit dat je eigenlijk altijd wel kan rekenen op een zekere mate aan diversiteit. Dit gezegd hebbende worden de risico’s in de praktijk sterk beïnvloed door diverse factoren. Hierbij kan worden gedacht aan:

  • De exacte samenstelling van de ETF; 
  • Het segment van de markt waar de ETF zich op richt; 
  • De liquiditeit waarover ze beschikt; 
  • Wat de uitgevende partij is (bijvoorbeeld Vanguard, iShares, etc.); 

In het bijzonder de samenstelling van de ETF waarin je gaat beleggen vereist bijzondere aandacht. Eén van de belangrijkste beleggen ETF tips heeft dan ook betrekking tot deze samenstelling. Beleg je in een sector specifieke ETF? Dan beschik je louter en alleen over een bepaalde spreiding omdat er wordt gespeculeerd op de aandelenkoers van verschillende bedrijven. 

Al deze bedrijven bevinden zich echter wel in dezelfde sector. Er is dus geen sprake van spreiding over verschillende sectoren. Dat is bij een index ETF natuurlijk wel het geval. Traditioneel gezien worden deze laatste dan ook als het minst risicovol bestempeld. Hoeveel risico’s je zal willen lopen met jouw investeringen is uiteraard grotendeels afhankelijk van het risicoprofiel waar je als belegger over beschikt.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button