Stijgende grondstoffen
De economie heropent, maar de grondstofprijzen stijgen. Dat wordt veroorzaakt doordat de vraag omhoog schiet, maar het aanbod de vraag niet kan bijbenen.
Dat betekent dat de producten voor de consumenten ook duurder worden en dat is natuurlijk nooit fijn. Voor beleggers ligt dat net even anders, die kunnen juist hun voordeel daarmee doen.
De prijzen aan de pomp vaj benzine, diesel en gas zijn sinds 2020 omhoog geschoten.
Waar bijvoorbeeld in Nederland een liter benzine een jaar geleden nog 1,40 euro kostte, kost het nu al meer dan 1,80 euro.
In België en Duitsland kostte dat vorig jaar nog geen euro, maar ook daar liggen de prijzen inmiddels boven de 1,40 euro.
Meer vraag
Niet alleen de benzine, maar de prijzen binnen de gehele grondstoffenmarkt zijn omhoog geschoten.
Ook de prijzen van edelmetalen als goud, zilver en koper, ook de koffieprijs, alles schiet omhoog, niet in de laatste plaats omdat het omdat het nu economische weer voor de wind gaat.
De mineurstemming die er was over de economie slaat volledig om in euforie nu corona bijna verslagen lijkt.
Economen verwachten hoge groeicijfers voor 2021 en 2022, van 5% groei van het bbp in de EU tot zelfs 10% in de VS. Des te hoger de groei, des te meer vraag naar grondstoffen en des te hoger de prijzen.
Schaarste
In bepaalde markten heerst er een schaarste aan grondstoffen, zoals aan metalen die mobiele telefoons, elektrische auto’s en windmolens worden verwerkt.
De verwachtingen zijn dat ook na 2021 de grondstofprijzen nog wel zullen stijgen.
Interessant voor beleggers
Voor beleggers kunnen deze prijsstijgingen juist weer interessant zijn. Hierbij is het beleggen in aandelen en obligaties van mijnbouwbedrijven en agrarische bedrijven het meest veilig en eenvoudigst.
Er zijn talloze van bedrijven met noteringen in Europa, ook in Nederland, waarin op deze manier geïnvesteerd kan worden.
ETF of indexfonds
Bij beleggen is spreiding belangrijk. Je kunt daarom voor een ETF of een indexfonds kiezen.
Sommige ETF’s beleggen alleen in aandelen, andere ook in fysieke grondstoffen, vooral in futurescontracten die de levering van een bepaalde hoeveelheid garanderen.
Een nadeel is wel dat futuresprijzen enorm fluctureren en minder stabiel zijn dan aandelen.
Grondstoffen
Ook zelf fysiek beleggen in grondstoffen in de vorm van goud, zilver of sieraden is mogelijk.
Het nadeel is wel dat het verhandelen minder gemakkelijk gaat dan ETF’s, aandelen of obligaties.