Houthi-aanvallen in Rode Zee verstoren wereldhandel
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.
Wat is er aan de hand in de Rode Zee?
De aanvallen van Jemenitische Houthi-milities in de Rode Zee houden aan. Dit heeft wereldwijde gevolgen voor de scheepvaart en verschillende industrieën.
Graanhandelaren melden bijvoorbeeld dat steeds meer graanschepen de Rode Zee mijden vanwege de aanhoudende aanvallen. Het aantal graanvrachten dat wordt omgeleid stijgt hierdoor aanzienlijk.
Ishan Bhanu, hoofdanalist bij dataleverancier Kpler, onthult dat ongeveer 3 miljoen ton graan per maand nu via alternatieve routes wordt vervoerd.
Eén van die alternatieve routes is bijvoorbeeld rond Kaap de Goede Hoop. Het is een toename van 20% naar 45%.
Allianz Trade waarschuwt bovendien dat deze situatie aanzienlijke gevolgen kan hebben voor de Europese economie. Vooral als de crisis nog twee tot drie maanden aanhoudt.
Het wereldwijde containervervoer door de Rode Zee is momenteel al met 30% is afgenomen. Dit kan leiden tot een inflatietoename van 0,7% en een afname van de groei van het Europese BNP met 0,9%.
De verstoringen in de toeleveringsketens tonen aan dat de wereldwijde economie kwetsbaar blijft voor externe geopolitieke gebeurtenissen.
Wat is de impact van de Houthi aanvallen?
Behalve de graanhandelaren ondervinden ook andere industrieën de gevolgen van de crisis in de Rode Zee.
Zo hebben bedrijven in de auto-industrie, zoals Tesla en Volvo, al productieonderbrekingen ervaren.
Dit was het gevolg van moeilijkheden bij het vervoeren van auto-onderdelen van Azië naar westerse landen.
Doordat onderdelen niet op tijd ontvangen werden, leidde dit bij Volvo in België al tot technische werkloosheid. Tesla heeft in Duitsland ook tijdelijk de productie verbroken.
De afhankelijkheid van westerse autofabrikanten van Aziatische landen wordt hierdoor weer blootgelegd.
De verstoringen in de toeleveringsketens kunnen mogelijk leiden tot een nieuwe crisisperiode voor de auto-industrie.
Volkswagen overweegt momenteel zelfs logistieke veranderingen, die een impact van twee weken zouden hebben op de leveringstermijnen van voertuigen.
De impact van de Houthi-aanvallen strekt zich wereldwijd uit. Een voorbeeld is de Indiase export, waarvan 80% met Europa via de Rode Zee wordt verhandeld.
Door de aanvallen zijn schepen gedwongen alternatieve routes te nemen. Dit resulteert in een verdubbeling van de reistijd en stijgende kosten.
Exporteurs melden nu dat de kosten van een 24-voet zeecontainer van India naar Europa, de oostkust van Amerika en het VK zijn gestegen van $600 naar $1500.
Hoe moeten investeerders omgaan met de ontwikkelingen in de Rode Zee?
De onrust in de Rode Zee heeft investeerders wereldwijd gealarmeerd, waarbij de gevolgen zich laten voelen in verschillende sectoren.
Om door deze periode van geopolitieke instabiliteit te kunnen navigeren, zullen investeerders moeten overwegen om hun portefeuilles te diversifiëren.
De aandacht moet uitgaan naar sectoren, die minder direct worden beïnvloed door de Rode Zee-crisis.
Het monitoren van bedrijven met sterke veerkracht in hun toeleveringsketens en alternatieve vervoersroutes kan ook waardevol zijn.
Bovendien moeten beleggers alert zijn op ontwikkelingen in diplomatieke inspanningen om de situatie in de Rode Zee te stabiliseren.
Politieke beslissingen kunnen namelijk een directe invloed hebben op markttrends. In tijden van onzekerheid blijft grondige marktanalyse en flexibiliteit cruciaal voor het behoud van investeringswaarde.
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.