Gazprom heeft het moeilijk met Noordzee
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.
Hoe ziet de toekomst van Gazprom in de Noordzee eruit?
Het Russische gasbedrijf Gazprom bevindt zich in een lastige situatie wat betreft zijn belangen in gasvelden in de Noordzee.
Het bedrijf bezit momenteel 50% van de aandelen in Wintershall Noordzee. Wintershall exploiteert meerdere boorplatformen in het Nederlandse deel van de Noordzee.
In maart 2023 kondigde Gazprom aan dat het deze belangen wil verkopen. Dit lijk van een bredere strategie om activa in Europa af te stoten tijdens toenemende geopolitieke spanningen.
Deze verkoopplannen worden echter gehinderd door een juridisch conflict. Een Oekraïens bedrijf heeft namelijk beslag laten leggen op Gazproms aandelen ter waarde van €11,7 miljoen.
Dit beslag komt voort uit een schadeclaim, die het Oekraïense bedrijf heeft ingediend tegen de Russische staat.
Die schadeclaim is gerelateerd aan verliezen, die het heeft geleden door de oorlog in Oekraïne.
Door dit beslag is Gazprom niet in staat om zijn belangen in de Noordzee te verkopen. Hierdoor staat de positie van het bedrijf in deze belangrijke regio onder zware druk.
Waarom kampt het Russische gasbedrijf met problemen?
Gazprom was ooit een van de meest winstgevende staatsbedrijven van Rusland. Momenteel verkeert het echter in een diepe crisis.
Het bedrijf maakte decennialang enorme winsten, mede dankzij de export van goedkoop gas naar Europa. In 2023 leed het bedrijf echter een recordverlies van €6,2 miljard.
Dit verlies is grotendeels te wijten aan de enorm afname van gasexporten naar Europa. Iets wat een direct gevolg van de geopolitieke spanningen en sancties tegen Rusland is.
Europa was namelijk ooit voor bijna 40% afhankelijk van Russisch gas, maar heeft in snel tempo alternatieve gasleveranciers gevonden.
Deze omslag heeft Gazprom hard geraakt. Het bedrijf heeft nu geen stabiele inkomsten meer uit lange termijn gascontracten met Europese landen en moet andere afzetmarkten vinden.
Die nieuwe markten vinden kost tijd en geld. Daarnaast heeft Gazprom te maken met teruglopende productiecapaciteit en hogere kosten.
Wat betekent dit voor investeerders in de energiesector?
De problemen van Gazprom weerspiegelen bredere uitdagingen waar investeerders in de mondiale energiesector mee worden geconfronteerd.
De situatie illustreert hoe geopolitieke spanningen en marktverschuivingen de stabiliteit van zelfs de grootste energiebedrijven kunnen bedreigen.
Voor investeerders betekent dit dat traditionele zekerheden binnen de sector steeds minder vanzelfsprekend zijn.
Voorheen konden investeerders rekenen op stabiele winsten uit fossiele brandstoffen. Nu wordt men geconfronteerd met niet alleen duurzame energiebronnen en spelen ook geopolitieke risico’s een steeds grotere rol.
Deze ontwikkelingen zorgen voor een groeiende behoefte om portefeuilles te diversifiëren en de focus te verleggen naar sectoren die minder gevoelig zijn voor geopolitieke risico’s.
Toch blijft de energiesector aantrekkelijk voor investeerders die bereid zijn risico’s te nemen en zich aan te passen aan de snel veranderende marktomstandigheden. De noodzaak voor energie, zowel fossiel als hernieuwbaar, blijft immers bestaan.
Voorzichtigheid, diversificatie en een goed begrip van de lange termijn trends zijn nu echter belangrijker dan ooit voor investeerders die actief willen blijven in de energiesector.
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.