Inflatie biedt kansen voor goud en grondstoffen

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Welke kansen biedt de huidige inflatie voor investeerders?

In tijden van toenemende inflatie zoeken investeerders vaak naar veilige havens om hun vermogen te beschermen en zelfs te laten groeien.

Analyses van Crescat Capital en investeerders zoals Frank Giustra en Ray Dalio wijzen op de toenemende waarde van harde activa, zoals goud en grondstoffen.

De wereldwijde schuldenlast heeft een recordhoogte van $313 biljoen bereikt. Hierdoor is er een groeiend wantrouwen in fiatgeld zoals de dollar en de euro.

De structurele problemen van hoge schulden en aanhoudende inflatie maken dat schulden en traditioneel geld minder aantrekkelijk worden voor investeerders.

Giustra benadrukt dat door de hoge schuldenlast in de Verenigde Staten, de Amerikaanse centrale bank waarschijnlijk steeds meer geld zal moeten bijdrukken.

Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel van inflatie en mogelijke hyperinflatie. Hij adviseert daarom om te investeren in goud. Dat kan zijn waarde behouden in tijden van economische onzekerheid.

Bovendien suggereren de analyses van Crescat Capital dat de groeiende geldhoeveelheid en overheidsuitgaven zullen zorgen voor een langdurige periode van hoge inflatie.

Hierdoor komen activa zoals goud en andere grondstoffen in beeld als aantrekkelijke investeringsopties.

Wat zijn de risico’s van inflatie voor investeerders?

Hoewel inflatie kansen biedt, brengt het ook aanzienlijke risico’s met zich mee voor investeerders.

Een van de grootste zorgen is de mogelijkheid van toenemende volatiliteit in traditionele markten zoals aandelen en obligaties.

De historische prestaties van deze markten tijdens periodes van hoge inflatie zijn vaak teleurstellend.

Crescat Capital stelt dat aandelen en obligaties, gezien hun huidige hoge prijzen, waarschijnlijk niet de gewenste rendementen zullen opleveren in het komende decennium.

Dit maakt de traditionele 60/40 aandelen/obligatieportefeuille minder aantrekkelijk.

Daarnaast bestaat het risico dat centrale banken kapitaalcontroles of ‘bank bail-ins’ zullen invoeren om financiële stabiliteit te waarborgen.

Dit betekent dat banken tegoeden van klanten kunnen confisqueren als ze in financiële problemen komen.

Deze scenario’s verhogen de onzekerheid en kunnen het vertrouwen in het financiële systeem verder ondermijnen.

Daarom raden experts aan om te diversifiëren naar harde activa die minder gevoelig zijn voor dergelijke beleidsmaatregelen.

Goud en grondstoffen bieden een buffer tegen de devaluatie van fiatgeld en beschermen tegen systemische risico’s.

NIN

Welke maatregelen zouden investeerders kunnen nemen?

De verschuiving naar harde activa zoals goud en grondstoffen lijkt onvermijdelijk in het huidige economische klimaat.

Beleggers die traditioneel vertrouwden op obligaties als veilige haven, moeten hun strategie heroverwegen.

Voor het eerst in 45 jaar is goud minder volatiel geworden dan staatsobligaties. Dat betekent dat obligaties niet langer het veiligste alternatief zijn.

De vermogensbeheerder verwacht dat kapitaal zal terugvloeien naar inflatie-afdekkingsinstrumenten zoals goud en grondstoffen. Dat zou een langdurige bullmarkt voor deze activa inluiden.

Daarnaast is de mijnbouwsector nog steeds cruciaal voor het leveren van goud. Dit is ondanks een verschuiving naar batterijmetalen en kritieke mineralen voor de groene agenda.

Het aanbod van goud blijft echter beperkt door het gebrek aan nieuwe reserves en de dalende kwaliteit van bestaande reserves.

Dit biedt een aanzienlijk potentieel voor waardestijging van goud op de lange termijn.

Voor investeerders betekent dit dat het nu de tijd is om hun portefeuilles te diversifiëren en een deel van hun kapitaal te verschuiven naar harde activa.

Deze strategische verschuiving biedt niet alleen bescherming tegen de devaluatie van fiatgeld. Men kan hierdoor ook profiteren van de structurele veranderingen in de wereldeconomie.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button