Voorzichtigheid nog nodig op kopermarkt in 2024

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Wat is er in 2023 de kopermarkt gebeurd?

In 2023 onderging de kopermarkt een dynamisch jaar. Het kenmerkte zich door enkele uitdagingen, zoals de recente prijsdalingen onder druk van een stijgende dollar.  

Desondanks lijkt de kopermarkt veerkrachtig. Er was een jaarlijkse stijging van 2,8%, deels omgebogen na een daling van 13,9% in 2022.

Europa’s grootste koperproducent, Aurubis AG, zag een scherpe daling van de jaarwinst met 34% als gevolg van een aanzienlijke metaaldiefstal.

De kopermarkt werd sterk beïnvloed door aan de ene kant de groeiende vraag vanuit China en investeringen in hernieuwbare energie.

Aan de andere kant speelden zorgen over de zwakke economische groei en wereldwijde onzekerheden ook een belangrijke rol.

De gezonde vraag vanuit China en de hoop op renteverlagingen in de Verenigde Staten speelden een cruciale rol in het handhaven van evenwichtige prijzen.

De kopermarkt toonde veerkracht te midden van deze variabelen.

Wat kunnen we verwachten voor de koperprijs in 2024?

Met de blik op de toekomst voorspelt de CEO van Aurubis AG dat de sterke en veerkrachtige kopermarkt zal aanhouden in 2024.

De koperproducent is optimistisch en zet koers met nieuwe investeringsprojecten, zoals mijnbouwprojecten en mijnuitbreidingen.

Een verwachte stabiele aanvoer van oud metaal voor recycling draagt ook bij aan een positief vooruitzicht. Beleggers zijn echter verdeeld over de vooruitzichten.

Aan de bullish zijde wijzen sommigen op het vooruitzicht van verdere stimuleringsmaatregelen in China.

Ook de groeiende vraag van de groene (energie)transitie en de hoop op renteverlagingen met afnemende inflatie zijn belangrijke bullish factoren, die de kopermarkt zullen beïnvloeden.

Aan de bearish zijde zijn er zorgen over de zwakke economische groei in sommige landen. Dit kan mogelijk tot recessies leiden.

Malcolm Freeman, CEO bij Kingdom Futures, waarschuwt dat de wereldeconomie in de eerste helft van 2024 mogelijk verder zal vertragen.

China speelt een centrale rol in de vooruitzichten voor het metaal. Het land is verantwoordelijk voor 2/5 van alle wereldwijde koperimporten.

De vraag naar koper in China steeg in 2023 na het loslaten van het nul-COVID beleid met 3,2%. Toch voorspellen analisten van China Futures een afzwakking van de jaarlijkse groei tot 2,8% in 2024.

Oorzaken zijn onder andere een trage woningbouwsector. Dit wordt wel gedeeltelijk gecompenseerd door investeringen in het elektriciteitsnet en sterke zonne- en windenergiesectoren.

Koper wordt namelijk veel gebruikt in de elektriciteits-, bouw- en transportsector. De markt wordt ook ondersteund door een krapper aanbod van koperconcentraat te midden van mijnsluitingen en onderbrekingen.

Terwijl de kopermarkt in 2023 dus enige turbulentie heeft ervaren, blijft het algehele vooruitzicht voor 2024 wel positief.

Koper munten

Hoe moeten investeerders navigeren op de kopermarkt in 2024?

Voor investeerders op de kopermarkt blijft echter voorzichtigheid geboden in 2024. De markt blijft dynamisch door de diverse factoren, die de markt beïnvloeden.

Terwijl sluitingen van mijnen wereldwijd het aanbod kunnen verminderen, wijzen experts op een verwacht overschot aan geraffineerd metaal in 2024.

China zal mogelijk samen met landen zoals India en Indonesië een hausse in de binnenlandse raffinagecapaciteit zien.

Dit leidt waarschijnlijk tot een opbouw van het geraffineerde metaal in 2024. Dat leidt vervolgens tot een daling van de vraag naar ruw koper.

Investeerders moeten daarom alert zijn op macro-economische ontwikkelingen, zoals het economische herstel in China en de kracht van de dollar. Deze beïnvloedt de koperprijs sterk.

Met prijsvoorspellingen variërend tussen $8.450 en $8.640 per ton is flexibiliteit essentieel. Het aanpassingsvermogen van investeerders is cruciaal voor succes op de kopermarkt in 2024.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button