Goudkoorts blijft door stijgende goudprijs

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Waarom blijft de goudprijs stijgen?

We hebben nog steeds te maken met een stijgende goudprijs. Volgens analisten zit er bovendien nog meer in het vat.

De goudprijs heeft recentelijk zelfs een nieuw hoogtepunt bereikt, met een prijs van meer dan €62.477,19 per kilo.

Goud was nog nooit zo duur. Als reden voor deze opwaartse trend worden verschillende redenen gegeven.

Aan de ene kant wordt er gewezen naar de ontwikkelingen op de financiële markten en aan de andere kant naar de wereldwijde geopolitieke spanningen.

Goud wordt vaak gezien als een veilige haven in onrustige of onzekere tijden. De prijs is daarom vaak gekoppeld aan (geo)politieke ontwikkelingen.

Tegelijkertijd waarschuwen experts voor volatiliteit. De stijgende goudprijs is namelijk van veel factoren afhankelijk.

Stijgende goudprijs door wereldwijde onrust

We onderscheiden meerdere redenen voor de stijgende goudprijs, zoals geopolitieke onrust, lagere rentes en centrale bankaankopen.

Volgens de World Gold Council (WGC) zullen geopolitieke spanningen en aanhoudende aankopen door centrale banken de vraag naar goud in 2024 blijven ondersteunen.

Wereldwijde onzekerheden, zoals conflicten tussen landen en politieke instabiliteit, drijven beleggers naar veilige havens zoals goud.

Daarnaast zijn centrale banken sinds de financiële crisis van 2008 actieve spelers op de goudmarkt geworden. 

Hoewel 2023 al een recordjaar was voor centrale bankaankopen, wordt verwacht dat deze trend zich in 2024 zal voortzetten. Dat kan de goudprijzen verder stimuleren.

Het ‘Gold Outlook 2024’-rapport van de WGC voorspelt een mogelijke “zachte landing” in de Verenigde Staten. Daarbij neemt de inflatie af zonder een recessie te veroorzaken. 

Een aantal unieke factoren dit jaar, zoals verhoogde geopolitieke spanningen en verkiezingen in grote economieën, kunnen extra steun bieden aan de goudmarkt.

Er wordt daarnaast verwacht dat de ECB en de Federal Reserve de hoge rentetarieven zullen verlagen. Ook dat maakt goud aantrekkelijker.

Goud is immers ongevoelig voor inflatie en meer verbonden met reële rentes. Lage reële korte rentes kunnen zorgen voor een snel stijgende goudprijs, terwijl hoge rentestanden het tegenovergestelde effect hebben.

goudprijs

Wat betekent dit voor investeerders?

Voor investeerders is het belangrijk om de goudprijsontwikkelingen nauwlettend te volgen. De stijgende goudprijs biedt namelijk zowel kansen als uitdagingen voor investeerders.

Goud fungeert vaak als een veilige haven in tijden van economische onzekerheid en volatiliteit op de financiële markten.

Het toevoegen van goud aan een beleggingsportefeuille kan dienen als een buffer tegen risico’s, vooral wanneer andere activa zoals aandelen en obligaties schommelen.

Beleggers moeten echter ook rekening houden met de volatiliteit van de goudmarkt en de invloed van economische indicatoren en centrale bankbeleid.

Een gediversifieerde aanpak, waarbij goud naast andere activa wordt gehouden, kan helpen om risico’s te beheersen en potentiële rendementen te optimaliseren.

Er ligt voor investeerders ook een ethisch vraagstuk. De mijnbouw en het delven van goud gaat (vaak) ten koste van de natuur.

Bovendien werkt en leeft een deel van de goudzoekers onder erbarmelijke omstandigheden. Bij meer vraag naar goud zal dit fenomeen ook toenemen.

Het is raadzaam om goed geïnformeerd te blijven en professioneel advies in te winnen bij het nemen van beleggingsbeslissingen met betrekking tot goud.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button