Prijs diamant
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.
Inhoudsopgave
Prijs diamant grafieken en tabellen
Wij geven je niet alleen de prijs diamant, maar we laten je dit ook zien in grafiek en tabellen. Iedere karaat kost ongeveer 5000 euro of meer. Het is een beetje afhankelijk van de grote van de diamant en de zuiverheid.
Daarnaast zien we vooral dat het in sieraden voorkomt. Er een prijskaartje aan hangen is dan ook heel lastig helaas.
Echter zie je wel dat de waarde van diamant de afgelopen 50 jaar verdrievoudigd is. Het is dus ook echt wel iets wat je als investering kunt zien.
Neem bijvoorbeeld een ring die je voor iemand koopt met daarin een diamant. Meestal zit daar veel arbeid in waardoor je per karaat wel 10.000 of meer betaald. Dat is puur omdat het zoveel tijd kost om te bewerken.
Zo hebben we onlangs best rampenjaren gehad gezien de coronacrisis en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Zelfs toen wist de prijs van diamanten te stijgen. Het dus ook een zogenaamde crisisbestendige investering. Pas als er een bancaire crisis is zoals in 2008 dan zie je een minimale daling. Het moet echt gek lopen mocht dit nog eens voorkomen, maar je weet nooit wat de toekomst te bieden heeft.
Hoe komt de Diamant prijs tot stand?
De Diamant prijs wordt niet alleen gebaseerd op de vraag en het aanbod. In tegenstelling, het zit hem juist vaak in de arbeiders kosten. De ene is makkelijker zuiver te krijgen als de andere. Het is namelijk een arbeidsintensief proces en teveel druk kan ervoor zorgen dat de diamant in duizenden stukjes ligt.
Daarnaast ligt het er ook maar net aan hoeveel karaat er in een steen zit. Meestal betaal je ook nog een prijs van €5000,- of meer per karaat.
Mocht het in een sieraad worden verwerkt dan zul je zien dat de prijs nog verder stijgt. Daarom zijn de meeste sieraden ook honderden duizenden euro’s tot miljoenen aan toe.
In Antwerpen zit een van de grootste diamanthandelaren van de wereld. Het AWOC heeft een groot deel van de wereldhandel onder zijn hoede.
Daarnaast heb je ook nog met de exclusiviteit van een diamant te maken. Er zijn verschillende soorten en de ene is van nature zuiverder als de andere. Hoe zuiverder hij is hoe minder werk de arbeiders er aan hoeven te doen. Een diamant kan namelijk niet tegen teveel druk, want die splijt hij uiteen.
Productielanden van Diamant
Zuid Afrika en Noor Canada zijn de beste plekken om diamanten te vinden. Deze bevinden zich namelijk op een diepte van 140 tot 190 km onder de aardkorst. Bij uitstek zijn deze twee gebieden de beste vindplaats.
Echter zijn er ook steeds meer gebieden aan de kust van Namibië waar deze edelsteen gevonden kan worden.
De kleinere diamanten ook wel micro diamonds genoemd komen eigenlijk alleen in het noorden van Marokko voor. Hier vindt je namelijk verschillende subductie plaatsen heel diep onder de grond.
Feiten over de grondstof diamant
1: Diamanten zijn alleen te vinden op plekken waar je tot 140 kilometer of meer onder de aardkorst kunt komen
2: Het is een van de duurste materialen ter wereld.
3: Canada en Zuid Afrika zijn de grootste producenten. Om de paar jaar verwisselen ze van de eerste en tweede plek.
4: De diamant is in verschillende kleuren te krijgen en niet alleen het gesteente wat wij normaliter op de TV en social media te zien krijgen. Naast het fijne wit zijn er ook diverse getinte kleuren.
5: De duurste diamant ooit was de roze die in 2010 geveild is voor 34 miljoen euro.
6: Er zijn verschillende prijsklassen en dat heeft te maken met de 10 zuiverheid scores die er aan diamanten gegeven kunnen worden.
7: Visueel zie je het verschil meestal niet tussen een zuivere en onzuivere diamant. Je hebt hier echt een goede loep voor nodig.
8: Naast de ovale vorm die de meeste mensen kennen, komt hij ook wel eens voor in de peervorm of rechthoekige vormen.
9: Sinds 1330 wordt de ruwe diamant al omgetoverd tot zijn prachtige vormen als steen, maar ook als sieraad.
10: Op oude Chinese tekeningen is te zien dat de diamand er al 2500 jaar voor Christus was.
Historie van Diamant
De diamant prijs heeft een rijke historie, maar niet ten opzichte van pieken en dalen. Op een kredietcrisis na zien we toch wel dat de waarde er ieder jaar weer van aan het stijgen is. Er zijn immers niet zoveel vindplaatsen waar je ook echt zo diep onder de aardkorst kunt komen.
Door de jaren heen is de productie ook aanzienlijk afgenomen, omdat het er gewoon ook op een gegeven moment niet meer zal zijn.
Vanaf 2500 voor Christus tot aan heden leren we steeds meer over deze dure en zeldzame edelsteen. Net als bijvoorbeeld andere zeldzame edelstenen zoals opaal zien we dit niet echt op de beurs, maar enkel bij juweliers verhandeld worden.
Wat is de prijs diamant op de beurs?
De diamant prijs op de beurs is niet echt iets bekend. We zien het zo nu en dan daar wel verhandeld worden tot maximaal 5 karaat, maar een vaste handelsmethode is er niet.
Dit komt omdat het eigenlijk uitsluitend wordt gebruikt voor het maken van prachtige stenen of sieraden.
We merken wel dat het net als met goud, zilver en andere edelmetalen iets is wat mogelijk toch als belegging op de beurs gaat komen. Wanneer dit is weten we nog niet.
Diamant kopen als belegging
Diamant blijkt al honderden jaren een goede investering te zijn als belegging. De rijken mensen onder ons zijn daar vast wel bekend mee. Vroeger zag je dat alleen de adel sieraden en andere voorwerpen van deze grondstof had. Echter zien we nu vandaag de dag ook self made miljonairs daarmee.
De reden waarom het een goede investering is is heel simpel. Diamant is een grondstof die niet veel pieken en dalen kent. Als er op de financiële markt een crisis komt dan zie je pas een lichte daling.
Alle andere zaken op de beurs hebben geen relevantie hiermee en daarom wordt het ook als een crisisbestendige investering gezien. Het is niet dat het duizenden euro’s per jaar bijkomen, maar je ziet wel een curve die langzaamaan ieder jaar toch weer stijgt.
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.