Kompofibre de hernieuwbare energiebron van boeren
Kompofibre de hernieuwbare energiebron van boeren
Kompofibre de hernieuwbare energiebron van boeren
Kompofibre is een grondstof die samengesteld wordt door houtvezel en compost. Als je deze twee combineert kun je er een grondstof van maken die je kan gebruiken in de substraat en tuinderijen. De houtvezel zorgt voor een luchtige werking, maar ook een actief leven in de bodem van tuinen bijvoorbeeld. Dit is een duurzaam grondstof die in de toekomst nog wel eens heel belangrijk kan worden. Wellicht dat hier ook een bio brandstof van gemaakt zou kunnen worden voor auto’s, maar dit is tot op heden nog niet het geval. Helaas kunnen we dus nog geen ruwe olie vervangen hierdoor.
Hoe wordt Kompofibre gemaakt?
Kompofibre kan gemaakt worden door compost van bladeren en/of gras te mengen met houtvezels. Voor de algehele tuinbouw wordt deze grondstof momenteel getest. Echter heeft iedere plant en boom zijn eigen verzorging en het is dus nog niet zeker dat dit overal goed voor is. We zijn wel blij dat er eindelijk een milieuvriendelijke oplossing kan komen voor het bemesten en voeden van aarde. Dit is nog niet vaak het geval en bestrijdingsmiddelen die niet schadelijk zijn voor het milieu zijn erg duur. Een aantal boeren is dit nu ook al op de gewassen aan het testen. Aan het einde van het jaar worden de eerste resultaten verwacht en dan kunnen we zeggen of het werkt of niet. Het is een goede stap richting een duurzame samenleving.
Waarom is een hernieuwbare grondstof zo belangrijk?
Een hernieuwbare grondstof zal kompofibre is zo belangrijk omdat boeren er alles aan willen doen om de CO2-uitstoot te verminderen. Bij normale mest heb je namelijk te maken met het verontreinigen van het mileu. Hierdoor worden boeren door de overheid beperkt, maar ook is het niet handig om duurzaam bezig te zijn. We hopen binnenkort meer te kunnen melden over dit onderwerp.