Nieuws

Kunstmest prijs daalt steeds verder

Kunstmest prijs daalt steeds verder

Kunstmest prijs daalt steeds verder

We zien dat de kunstmest prijs steeds verder aan het dalen is en op dit moment zijn de kunstmestprijzen zelfs onder het niveau van de oorlog die een jaar geleden uitbrak. Zo is de prijs voor ammoniakgas een van de belangrijkste grondstoffen voor kunstmest 25% gedaald. Green markets meld zelfs dat de prijs van 590 dollar het laagste niveau is sinds Juli 2021. De grootste daling is dit jaar gekomen, want vanaf 01 Januari gezien is de prijs in totaal met 40% gedaald. Zolang de graandeal wordt gehandhaafd zal de prijs op hetzelfde niveau gaan blijven en eventueel kan hij nog een stukje verder dalen.

Analisten geven het een grote kans dat de prijs in de loop van dit jaar nog verder gaat dalen. Dit omdat we in Europa als gevolg van de oorlog een grote gasvoorraad hebben aangelegd. Mensen zijn minder gas in huis gaan gebruiken omdat de prijzen vorig jaar uit het dak stegen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de opslagen overal in Europa een stuk voller zijn als ooit tevoren. En mede daardoor kunnen de kunstmestfabrieken ook weer meer gaan produceren.

Welke factoren hebben invloed op deze prijs ?

De kunstmest prijs wordt door meerdere factoren beïnvloed. Allereerst heeft het voornamelijk te maken met de grondstoffen die hiervoor gebruikt worden. Als deze prijzen individueel dalen of stijgen dan zorgt dat ook voor een daling of stijging in het eindproduct. Daarnaast is er sprake van een boycot op Russisch gas waardoor de prijzen helemaal het dak uit waren gerezen. Deze zijn nu enigszins gestabiliseerd, maar hiermee zijn we voorzichtig omdat de oorlog voorlopig nog niet af is. Nu nemen we dit wel af uit andere landen, maar het kan ook voorkomen dat we toch weer terug naar Rusland moeten. De kans is klein, maar we sluiten het niet uit. Daarnaast zien we ook dat er alternatieven kunstmestsoorten zijn.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button