Nederlandse katoenproductie biedt kansen

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Hoe begon de katoenproductie in Nederland?

De katoenproductie in Nederland heeft een verrassende wending genomen met het experiment van modebedrijf G-Star. Het bedrijf werkt samen met Wageningen University & Research (WUR).

Traditioneel gezien groeit katoen in warme, droge klimaten aan de andere kant van de wereld, zoals in China, India, en de Verenigde Staten.

In een kas in Bleiswijk worden nu echter metershoge, lichtgroene katoenplanten verbouwd onder leiding van gewasspecialist Filip van Noort.

Van Noort staat bekend om zijn pionierswerk met niet-inheemse gewassen, zoals wasabi en vanille. Hij was daarom de perfecte kandidaat om dit ambitieuze project met G-Star te leiden.

Het experiment van G-Star is nog in een kleinschalige fase, maar de resultaten zijn veelbelovend. De katoenproductie in de kas is vijf tot 23 keer hoger dan op traditionele velden.

De planten hebben minder water en pesticiden nodig. Dit komt doordat de gecontroleerde kasomgeving minder vatbaar is voor de elementen en plagen die in het veld vaak een probleem vormen.

Van Noort en zijn team gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen, maar natuurlijke vijanden zoals de roofwants om plagen onder controle te houden.

De kas levert momenteel katoen dat wit en zacht is. De katoen heeft bovendien niet de gebruikelijke verkleuring door stof en regen, die op traditionele katoenvelden optreedt.

Wat zijn de uitdagingen bij opschaling?

Hoewel de initiële resultaten veelbelovend zijn, staan Van Noort en G-Star voor grote uitdagingen bij het opschalen van het project.

De kosten voor katoenproductie in een kas zijn aanzienlijk hoger dan die voor traditionele teeltmethoden.

Zo moet er veel geïnvesteerd worden in energie om de temperatuur en luchtvochtigheid op peil te houden.

Momenteel levert de eerste oogst 1,2 kilo katoen per vierkante meter op. Traditionele velden in China produceren daarentegen gemiddeld slechts 140 gram per vierkante meter.

Van Noort streeft ernaar om de productie te verdubbelen om economisch rendabel te worden. Daarnaast is automatisering van het productieproces nodig om de kosten verder te drukken.

G-Star liet de eerste katoenoogst spinnen bij Spinning Jenny. Dit is een geautomatiseerde textielfabriek in Nijverdal.

Hier werd onderzocht hoe technologische innovaties de productiekosten kunnen verlagen.

Rebecka Sancho, hoofd duurzaamheid bij G-Star, benadrukt dat de test met katoenproductie in Nederland nog in de kinderschoenen staat.

De proef heeft echter hoopvolle resultaten opgeleverd. Het heeft daarom potentie om door te ontwikkelen naar commerciële schaal.

Bovendien kan de kastechnologie mogelijk ook worden toegepast in andere landen. Daardoor kan G-Star zijn productie wereldwijd decentraliseren en afstemmen op de lokale marktvraag.

Dit bijdragen aan een duurzamere productieketen en aan een vermindering van transportkosten en CO2-uitstoot.

katoenproductie

Wat betekent dit voor investeerders?

De succesvolle proef met katoenproductie in Nederland biedt kansen voor investeerders, die geïnteresseerd zijn in duurzame en innovatieve landbouwtechnieken.

Het project toont aan dat het mogelijk is om katoen op een milieuvriendelijke manier te verbouwen met aanzienlijk minder water en zonder pesticiden.

Dit sluit aan bij de groeiende vraag naar duurzame en ethisch geproduceerde kleding.

Investeerders kunnen profiteren van de voordelen die deze nieuwe teeltmethode biedt, zoals hogere opbrengsten per vierkante meter en een verminderde ecologische voetafdruk.

Het experiment heeft ook de potentie om traditionele katoenboeren te inspireren om duurzame technieken over te nemen.

Investeerders kunnen hiermee bijdragen aan een duurzame toekomst voor de katoenindustrie. De start van de Nederlandse katoenproductie is in ieder geval een veelbelovende stap.

Bovendien biedt het een aantrekkelijk vooruitzicht voor investeerders die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button