Oud Papier Prijs

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

Wat is de oud papier prijs?

De oud papier prijs wordt door verschillende factoren bepaald. Het begint bij de verhouding van de vraag en het aanbod. Als er veel papier is dan zal de prijs lager zijn als dat er weinig papier is. Maar vervolgens is ook de vraag hoeveel bedrijven willen oud papier inzamelen? Als dit er veel zijn dan heb is de prijs waarschijnlijk ook beter. Ruim ⅓ van het oud papier wordt ingezameld voor andere landen. Dus ook de wereldhandel heeft hier invloed op. Bijna al het papier in Nederland is gemaakt van gerecycled papier. Helaas zijn er dalende grondstofprijzen op dit moment vanwege een overschot aan oud papier.

Voor wie is de oud papier prijs belangrijk?

De oud papier prijs is vooral belangrijk voor de particulieren sector. Zij verzamelen bijvoorbeeld het hele jaar door oude kranten en folders zodat ze aan het einde van het jaar een extraatje hebben. Maar ook bedrijven gaan hier steeds bewuster mee om. Het scheiden van afval zorgt ook voor een beter milieu en dit is de makkelijkste stap die bedrijven kunnen maken. Financieel gezien levert het ook nog een leuk zakcentje op. Wanneer dit goed gedaan wordt is er voldoende geld voor een feest aan het einde van het jaar. Hier zal het personeel dan ook van profiteren. Zo blijven zij gemotiveerd om het afval te scheiden.

Oud papier gesorteerd en bewerkt in fabriek

De voordelen van een goede prijs

Het is verstandig om de prijs oud papier regelmatig te monitoren. Oud papier staat meestal opgeborgen in ongebruikte ruimtes. Het is dus een kleine moeite om te wachten tot de prijs weer gaat stijgen. We zijn tenslotte allemaal Nederlanders en willen zo min mogelijk betalen en zoveel mogelijk ontvangen. In principe is het altijd verstandig om te wachten op de juiste prijs. Veel mensen denken hier te licht over want het kan een paar cent per kg schelen. Maar een heel jaar aan kranten en huis aan huisfolders komt toch al snel op 50-100 kg uit. Dit is natuurlijk afhankelijk van de regio en het aanbod wat er in de brievenbus beland.

Wat voor informatie staar er in de oud papier prijs?

De oud papier prijs wordt op verschillende manier bepaald. Het gaat er vooral of er veel vraag is naar oud papier en wat het aanbod is van alle andere leveranciers. Maar ook heeft een oud papier verzamelaar zo zijn kosten. Zo moet er iemand aanwezig zijn om het papier in te zamelen. Vervolgens is er meestal ook iemand op de werkplaats die toezicht houdt dat er geen plastic tussenkomt. Want anders wordt het nog eens veel sorteerwerk. Maar ook moeten ze het wegen op een weegbrug. Dit gebeurt vandaag de dag vaak op een weegbrug. Maar ook hebben ze personeel nodig wat het papier doet persen zodat het compact vervoerd kan worden. Er komt dus nogal veel bij kijken. En dit wordt natuurlijk ook in de prijs meegewogen.

Oud papier prijs voor particulieren

De prijs oud papier voor particulieren is precies hetzelfde als voor zakelijke klanten. Het gaat namelijk om een product waarop de BTW is verlegd. De meeste mensen hebben veel papier in huis. Meestal komt er een magazine van de zorgverzekeraar en folder door de bus. Maar ook ontvangen we standaard elke week een krant uit de omgeving en soms zelfs 2 soorten afhankelijk van het gebied. Ook kan het zijn dat mensen een abonnement hebben op een regionale of landelijke krant. Daarnaast hebben de meeste mensen veel kartonnen verpakkingen in huis. Deze dingen bij elkaar zorgen er allemaal voor dat hier een leuk zakcentje aan verdiend kan worden.

Oud papier op de juiste manier scheiden voor een betere prijs

Oud papier en karton op pallet

Wie houden zich hiermee bezig?

Er zijn veel mensen die zich bezighouden met de oud papier prijs. Vaak zijn er lokale verenigingen zoals van een speeltuin of voetbal die papier inzamelen voor nieuwe materialen. Omdat dit veel vrijwilligerswerk is kunnen ze zo een centje verdienen voor nieuwe materialen. Ook bedrijven gaan steeds meer aan het klimaat denken en daar hoort het scheiden van afval ook bij. En dat extra zakcentje is ook weer mooi meegenomen. Ook scholen hebben vaak een beperkt budget. Zij zorgen er dan ook voor dat ze het oud papier opsparen want dit wordt gigantisch verbruikt op de meeste scholen. Dit zit in de werkboeken die aan het einde van het jaar weggaan, maar ook elke toets of overhoring wordt er papier verbruikt. Zij gebruiken dit weer voor een nieuw schoolbord of voor andere materialen op de school. En zo zijn er nog veel meer organisaties die papier inzamelen.

De oud papier prijs in de gaten houden!

De oud papier prijs wijzigt met enige regelmaat net als de oud ijzer prijs. Het staat vaak niet in de weg dus waarom wachten tot de prijs weer toeneemt. Ook zijn er inzamelaars die voor elk stuk papier een andere prijs hebben. Het kan dus in sommige gevallen lonen om te kijken wat waar het meeste oplevert. Maar ook kan het zijn dat deze prijzen dan juist weer lager zijn. Het loont dus altijd om de prijzen te vergelijken. In de meeste dorpen en steden zit wel een inzamelpunt. Maar natuurlijk is het ook mogelijk om dit in een andere plaats in te leveren. Let dan wel op de brandstof want dit moet weer van de prijs afgerekend worden. Het doel is dat het wel moet lonen.

Balen versnippert oud papier in fabriek

Welk onderscheid wordt er gemaakt in de oud papier prijs?

De meeste bedrijven hanteren 1 prijs voor al het oud papier. Maar er zijn ook bedrijven die hier onderscheid in maken. Het kan zijn dat voor karton een andere prijs geldt als voor papier. Het is bij de meeste bedrijven zo dat er een andere prijs is voor elk soort papier. Het kan zo zijn dat de prijs voor papier met een kleur minder is als wit papier. Dit komt omdat we dat in Nederland weer veel recyclen voor nieuw (print) papier. Grensbewoners kunnen ook kijken wat de prijs in België is. Hier levert kleurenpapier meestal meer op. Dus daar geven ze voor glanzend en gekleurd papier weer een hogere bedrag als het witte papier. Houd de prijzen op het internet goed in de gaten!

Een terugblik op 2021

In het jaar 2021 hebben we gelukkig na jaren weer een stijgende lijn voor de prijs van oud papier. Dit komt mede doordat er tekorten aan het ontstaan zijn bij de grondstoffen voor nieuwe papier. Zo zijn er steeds meer beschermde bosgebieden, maar ook het verbod van plastic heeft ervoor gezorgd dat er meer papier en hout nodig is. De prijs die je zelf ontvangt voor het inleveren van oud papier is gestegen naar 15 cent per kg. Aan het begin van het jaar was dit in de meeste gevallen net 4 cent wat dus een heel verschil is.

De prijs voor oud papier blijft stijgen in 2022

Vorig jaar was nog maar een schijntje vergeleken met de oud papier prijs van dit jaar. In het eerste kwartaal zagen we de prijs explosief stijgen Afhankelijk van welke soort papier je aanbiedt krijg je een prijs die wel op kan lopen tot wel 0,50 per kg. Dit is nu nog niet het geval, want de meeste handelaren hanteren nog oude prijzen. Echter zal dit tegen de zomer aan wel realiteit gaan worden. Het meeste ontvang je voor blanco wit papier, maar ook gekleurde vellen of drukwerk leveren steeds meer op. Voor de actuele prijzen in 2022 kun je het beste contact opnemen met het bedrijf waar je dit aanlevert.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button