Titanium prijs

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

Titanium prijs grafieken en tabellen

De titanium prijs is op dit moment zo’n 45 euro per kg als je kiest voor 100% materiaal. Echter wordt er in de realiteit vaak gekozen voor een combinatie met andere metaalsoorten. Dit kan gigantisch in prijs schelen, want dan kan het zomaar zijn dat je slechts €25,- per kg betaald voor een samenstelling.

Daarnaast kun je oud titanium ook inleveren bij een metaalrecycling. Hier krijg je €4 a €4,5 voor. Het staat dus totaal niet in verhouding met de nieuwprijs. Dit komt omdat veel mensen een combinatie van titanium hebben, maar niet 100%. Dat is dan ook de reden dat ze vaak maar 1 prijs hanteren hier.

Titanium is een van de sterkste metaalsoorten ter wereld. Vaak wordt dit dan ook in de industrie gebruikt of als legering van een verbinding.

Raketten en vliegtuigen bevatten vaak ook titanium. Dit omdat het materiaal goed bestand is tegen tempratuur verschillen en weersomstandigheden.

Titanium prijs berekenen

Hoe komt de titanium prijs tot stand?

De titanium prijs wordt vooral bepaald door het percentage aan titanium wat je wil hebben. We zien dat de verschillende prijzen hier qua nieuwaarde ongeveer tussen de 25 en 45 euro schommelen. Ook heeft vraag en aanbod invloed op deze prijs en daardoor is het ook gigantisch gestegen het afgelopen jaar.

In 1791 werd titanium voor het eerst ontdekt in een mineraal. Doordat het lang in de natuur heeft gelegen heeft het een harde basis op kunnen bouwen. Net als met marmer is dit een van de sterkste materialen. En het kan goed tegen een stootje of krasje.

Vroeger werd het veel gebruikt voor het bouwen van schepen. Deze moesten immers lange tijd in het water liggen. Maar ook kregen deze veel te maken met verschillende tempraturen tijdens de reis. Daarnaast is het goed bestand tegen corossie waardoor de levensduur ook goed is.

Titanium kent wel schaarste, maar dat ligt er niet aan dat het er te weinig is. Het mineraal waar dit in zit moet daarvoor behandeld worden. Dit is een intensief proces en daardoor heb je ook niet een hele hoge productie. Dat zorgt er zo nu en dan voordat er schaarste ontstaat op de markt. Maar momenteel is het redelijk stabiel.

Productielanden van titanium

Titanium kan overal ter wereld gewonnen worden, maar een van de grootste producenten is Indie en zij bepalen dan ook voor het grootste deel de prijs. Echter is Oekraine ook een grote producent, maar het afgelopen jaar hebben zij minder kunnen produceren door de oorlog.

In theorie kan titanium overal ter wereld worden gevonden, maar de laatste jaren zien we ook een hogere productie in Kazachstan. 

Andere landen die ook wel bekend zijn qua productie zijn China, Japan en Rusland.

Feiten over de grondstof titanium

1: Titanium is een element wat in de top 10 van meest voorkomende elementen op de wereld staat.

2: De laatste jaren is de vraag naar Titanium gestegen, waardoor ook de prijs per kilo is gestegen.

3: Deze grondstof kan gebruikt worden als legeringsmiddel.

4: Schepen, vliegtuigen en raketten bevatten veel titanium vanwege de goede bescherming tegen hitte en corrosie.

5: De grondstof wordt voornamelijk in Titaniumdioxide als chemische stof gebruikt.

6: Het is een belangrijk onderdeel van de Ziegler-Natta katalysator die je vooral vroeger in voertuigen zag.

7: Titanium vind je in mineralen en daarom heeft het vaak een rotsachtige structuur. Hierdoor is het een vuurvast keramisch materiaal.

8: Een leuk feitje is dat titanium dezelfde kracht heeft als metaal, maar dan met een dichtheid van 60%

9: In theorie is het de enige grondstof die in de atmosfeer brandbaar kan zijn.

10: De aardkorst bevat maar liefst 6% titanium.

Titanium prijs

Geschiedenis van titanium

De grondstof titanium werd ontdekt in 1791 door William Gregor. Hij ontdekt dit in het mineraal Ilmeniet per ongeluk en was hier niet specifiek naar op zoek.

Echter duurde het tot 1795 voordat er ook wat gedaan werd met deze grondstof. Het werd toen opnieuw ontdekt door Martin Heinrich Klaproth die dit materiaal echt op de kaart heeft weten te zetten.

Titanium heeft ook een leuke verwijzing naar de griekse mythologie. Het woord is namelijk afgeleid van titanen die bekend stonden om hun grote kracht. Deze grondstof is ook ijzersterk en daardoor is de naam zo ontstaan.

Pas in 1922 is het gelukt om dit materiaal zuiver te bereiden. Dit werd ontdekt door Van Arkel.

In 1937 ontdekte William Kroll hoe je dit materiaal kon extraheren. Hij heeft het precieze smeltpunt van deze grondstof ontdekt. Hierdoor kunnen wij vandaag de dag het materiaal vormen hoe wij dat zelf het prettigst vinden.

Waarvoor wordt het veel gebruikt?

Titanium wordt voor verschillende dingen gebruikt. Wij kennen het vooral uit de wereld van de industrie, maar ook van de voertuigen. In ieder vliegtuig zit wel titanium, maar ook kan dit gebruikt worden voor auto onderdelen.

Daarnaast is het materiaal wat gebruikt kan worden voor het aanleggen van een sterke verbinding. Het heeft namelijk een smeltpunt, maar vanwege de dure prijs wordt het vaak gecombineerd met andere metalen.

Ook komt titanium vandaag de dag nog steeds voor in verf. Het zorgt ervoor dat de kracht stijgt.

Dit heeft ook een grote rol in de oorlog, want veel legervoertuigen hadden titanium als legering. Daarnaast heeft het ook gezorgd voor een wapenwedloop tussen Rusland en Amerika.

Tegenwoordig kom je het ook wel tegen in de meest gebruikelijke voorwerpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tennisracket, maar ook dakbedekking. Vaak is dit wel in kleinere concentraties.

Titanium en de toekomst

Sinds 2019 merken we al dat de titanium prijs aan het stijgen is vanwege de groeiende vraag. Ook is het een materiaal wat veel hergebruikt wordt. Bij de meeste metaalhandels kun je dan ook een leuke prijs krijgen voor oud titanium. Vaak wordt het in combinatie met andere metalen gemaakt. Check dus altijd wel even goed het percentage titanium dat ergens mogelijk in zit. In de toekomst zal de vraag alleen maar groter worden omdat het gewoon heel sterk materiaal is.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button