Nieuws

Nieuws: Mercedes’ eigen accurecyclingfabriek in Duitsland

Wat doet een accurecyclingfabriek?

Mercedes-Benz, gaat in Duitsland een accurecyclingfabriek opbouwen. Dit is de eerste in zijn soort en staat voor een transformative in de grondstoffen productieketen.

Een accurecyclingfabriek heeft als doel om bestaande, gebouwde accu’s weer om te zetten in bruikbare grondstoffen. Dit, met het doel om weer nieuwe accu’s van te maken.

Met de opkomst van elektrische auto’s is er ook een opkomst van accu’s en er is nog niet over nagedacht wat er gebeuren moet met accu’s die op zijn of kapot zijn. Behalve bij Mercedes dan.

De recyclingfabriek moet 96% van alle grondstoffen die gebruikt zijn in de accu’s weer terugbrengen naar bruikbare grondstoffen voor nieuwe accu’s.

Omdat Mercedes de eerste en de enige is die momenteel zo een fabriek in de maak heeft, hebben zij ook een groter doel.

Het doel van het autobedrijf is dan ook, om het centrale punt van Europa te worden om alle accu’s te recyclen. Hiervoor krijgen ze van het Duitse ministerie ook al tientallen miljoenen om zo snel mogelijk op schaal te functioneren.

Welke grondstofprijzen worden beïnvloed door een accurecylingfabriek?

Grondstoffen die gebruikt worden bij het produceren van accu’s zullen een grote impact ondergaan in prijs, op het moment dat deze recyclingfabriek daadwerkelijk de spin in het web geworden is.

De prijs van kobalt, grafiet, mangaan, lithium en nikkel zal hierdoor onder andere gaan dalen, omdat er een overschot komt, waarbij er minder productie nodig is van deze grondstoffen.

Naast deze grondstoffen, zullen ook bijkomstige grondstoffen een impact ondervinden van deze recyclingprocedure. De grondstoffen die niet gerecycled kunnen worden tot een herbruikbaar geheel.

Als er namelijk meer kritieke grondstoffen beschikbaar zijn voor de productie van accu’s, zal deze productie opgeschaald worden. En dat betekent dat er meer vraag gaat zijn naar andere grondstoffen die niet gerecycled worden.

 

Wat betekent dit voor de toekomst van investeringen in grondstoffen?

De grootste vraag om de toekomst in te schatten van deze grondstoffen is op welke schaal de Mercedes fabriek kan opereren en of er veel meer van deze accurecyclingfabrieken komen.

De kosten die de recycling met zich meebrengen zijn op dit moment nog erg hoog, soms hoger dan het productiebedrag van de ruwe grondstoffen. Dus de vraag is hoe ver we komen zonder subsidies van de overheid.

Op dit moment lijkt het plan van Mercedes erg ambitious en lijkt het er niet op dat de impact op de grondstoffen dusdanig groot zullen zijn.

Als ze er echter wel in slagen, is de vraag wat er precies gaat gebeuren: Aan de ene kant zorgt recycling voor een groter aanbod dan vraag en zullen prijzen dalen.

Aan de andere kant kan het er ook voor zorgen dat de productie van accu’s op Europees niveau omhoog gaat, wat zorgt voor een hogere vraag naar de grondstoffen die hoogstwaarschijnlijk niet opgevangen kan worden met recycling en zou leiden tot een hogere prijs.

Het blijft echter speculeren wat er met de prijs van de grondstoffen gebeurt, omdat dit iets complete nieuws is. Maar wel goed voor investeerders om dit in de gaten te houden.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button