Mangaan

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

Mangaan prijs grafieken en tabellen

Als we kijken naar de mangaan prijs dan ligt deze op €107,- per kilo als je een grote eenheid inkoopt. Kies je voor kleinere eenheden dan kan de prijs per kilo oplopen tot wel €200,-.

Eigenlijk is er niet een exacte prijs aan deze grondstof de verbinden. Dit komt omdat je het kunt kopen in verschillende onderdelen. Zo kun je het als chemische stof kopen, maar ook in de vorm van flakes.

Er is niet veel bekend over de geschiedenis, maar we weten wel dat in Duitsland de productie in de 17de eeuw op gang kwam.

In de 19de eeuw zijn ze deze grondstof voor het eerst in staal gaan verwerken. Toentertijd is ook ontdekt dat het toevoegen van deze grondstof zorgt voor een sterkere staalsoort.

Veel mensen herkennen deze grondstof van baterijen, waar hij net als zink een belangrijk onderdeel is.

Waar kun je mangaan kopen

Waarvoor wordt mangaan gebruikt?

Net als bij andere grondstoffen is een belangrijke voorwaarde voor de prijs, de vraag en het aanbod.

Er is steeds meer behoefte aan woningen wereldwijd. Hout is één van de belangrijkste grondstoffen bij de bouw van woningen.

Ook willen steeds meer mensen een houten tuinhuis of tuinset bij hun huis. Mede door de welvaartsstijging nam de vraag naar hout nog meer toe.

Door Corona steeg daarnaast de vraag naar hout ook. Meer mensen werkten thuis en wilden klussen. Of een nieuwe werkruimte laten maken om daar te kunnen thuiswerken. Het aanbod kon de vraag niet aan.

Daarbij waren logistieke problemen ook een reden voor de hogere prijs. Zo liep er een enorm containerschip bij het Suezkanaal vast.

Het gevolg was dat de scheepvaart veel vertraging opliep, wat zich weer doorberekende in de houtprijzen.

Tel daarbij op de houtzagerijen die stil kwamen te liggen ten gevolge van Covid. Dit alles bij elkaar maakt dat het aanbod van hout zeer gering werd. Er werd door veel mensen hout gehamsterd.

Bedrijven zoals aannemers en producenten van woonartikelen kwamen in grote problemen.

Er was moeilijk tot niet aan hout te komen, de vervoerskosten waren gemiddeld wel 3 keer zo duur en de prijs doorrekenen aan de consumenten kan ook maar tot een bepaalde grens.

Ken je ook de slogan: ‘Hout is het nieuwe goud?’ Dat zegt wel iets over de recordhoogtes die de houtprijzen bereikten

Mangaan

Productielanden van mangaan

6% van al het hout wat we gebruiken komt van Nederlandse bodem. Denk aan de bomenkap in Nederlandse bossen. 

De rest van het hout is afkomstig uit andere productielanden. Van deze productielanden zijn er 70% aangesloten bij de Europese Unie. Met name Duitsland, Zweden en Finland produceren veel hout.

Er is ook hout wat ingevoerd wordt. Te denken valt dan aan:

  • Papier
  • Karton
  • Gezaagd hout
  • Plaatmateriaal

Deze worden door tropische landen met name geproduceerd.

Rusland is nummer 1 in het bosbezit. 22 % van Rusland bestaat uit bos. Een tweede plaats als productieland voor hout is Brazilië met 17 %. De derde plaats is voor Canada met 7%, vierde plaats is voor de Verenigde Staten met 6 % en de sluiter van de top 5 is China met 4 %.

Leuke feiten en weetjes

1: Hout wordt vaak in 2 groepen onderverdeeld. Er wordt vaak gesproken over hardhout en zachthout.

2: De kunstenaar Piet Hein Eek maakten van sloophout meubelen. Hij was de eerste die hiermee begon. Zijn eindexamenwerkstuk in 1989 was een ongekend succes. Dit betrof een kast van sloophout.

3: Het kappen van tropisch hardhout heeft veel schade aangericht aan de tropische regenwouden.

4: Hout kan een aangetast worden door schimmel. Het is bijzonder om te zien dat het hout dan een zwarte tekening krijgt.

6: Van hout wordt papier gemaakt. Zo lukt het niet om een papier meer als 7 keer dubbel te vouwen.

7: Dendrologie is de studie die bomen en struiken bestudeert. Je kunt dit ook boomkunde noemen.

8: Een FSC keurmerk of PEFC keurmerk toont aan dat hout geoorloofd gekapt is. Zo wil de EU een einde maken aan illegale houtkap en verhandeling hiervan.

9: Hout is de oudste brandstof ter wereld. En daarbij ook nog eens het vriendelijkst voor het milieu.

10: Afvalhout wordt in drie categorieën verdeeld. Te weten:

De geschiedenis van dit element

In de oudheid kwam men er al achter dat hout een sterk materiaal is. Geschikt als brandhout, om zo  het vuur aan te houden. Maar ook voor het vervaardigen van gereedschappen, zoals in de tijd van de jagers-verzamelaars.

Er werd in die tijd veel van klei gemaakt, maar hout was ook een populaire grondstof om zaken van te maken.Naarmate de technologie toenam, nam ook het gebruik van hout toe. Er kon op grotere schaal geproduceerd worden.

Er ontstonden zo houtzagerijen, waar de bomen niet alleen gezaagd maar ook gerooid werden.Met de technologie kwam ook de boekdrukkunst in opgang. Hier was veel papier voor nodig. 

Een mooi voorbeeld van hoe hout ingezet werd, zijn de schepen die in de Gouden Eeuw volop in gebruik waren. De scheepsbouw floreerde, waardoor de schepen en de pakhuizen ook steeds groter werden.

Nog steeds zijn er veel huizen in de Verenigde Staten die uitsluitend van hout ( en gipsplaten ) gemaakt worden. 

Er is een periode aangebroken waarin ook goed gekeken wordt naar het effect van ontbossing. Voor iedere gekapte boom, wordt een nieuwe boom gepoot. Zo wil men het klimaat positief beïnvloeden.

Waar kun je het kopen?

Hout wordt op de wereldbeurs verhandeld. Het Chicago Mercentantile Exchange heeft recent de dagelijkse limieten verhoogd. Dit om zo in te spelen op de rally die is ontstaan in de vraag naar hout.

De toekomst van mangaan

De vraag naar hout zal blijven. Er is een grote vraag naar hout, onder andere voor de huizenbouw, wooninrichting, scheepsbouw, meubelbouw en voor dierbenodigdheden. Doordat er altijd een grote vraag naar hout zal blijven, is het een stabiele grondstof om in te investeren.

Wat is de mangaan prijs?

In 2021 hebben we gezien dat de houtprijs gestegen is naar een nieuw niveau. Dit had niet alleen te maken met de corona pandemie, maar ook met de stijgende grondstofprijs. Hout is tegenwoordig steeds meer beschermd en daarom is het ook niet mogelijk om dit niet overal ter wereld verkrijgbaar. Hierdoor ontstaat er schaarste aan deze grondstof. Dit zagen we vooral terug in de papierindustrie. Ook is er sprake geweest van zogenaamde groei in particuliere investeringen in en rondom de woning. Tijdens de pandemie kwamen veel mensen werkloos thuis te zitten, maar ook veel gingen er van huis uit werken. Hierdoor hadden ze meer tijd om te investeringen in de woning die vaak even op de planning stonden. Ook het feit dat je niet op vakantie kon gaf de mensen meer vrije tijd. En hoe je het ook went of keert, dan komt er gewoon budget vrij voor verbouwingen in en rondom huis.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button