Wat zijn de grootste factoren die momenteel de prijs van graan beïnvloeden?
Zoals algemeen bekend zijn Rusland en Oekraïne twee van de grootste spelers op het gebied van graanproductie en -export.
Na de inval van Rusland in Oekraïne, werd al snel duidelijk hoe fragiel en belangrijk de export van graan vanuit deze landen voor Europa was.
De prijzen van alledaagse producten, zoals brood en meel schoten door het dak. Omdat de havens van Oekraïne (en de export vanuit Rusland) belegd waren en Europa niet, of nauwelijks, konden voorzien.
Na deze problemen, werd er een graandeal ingesteld door beide landen, om de productie en export naar Europa en de rest van de wereld te beleggen.
Helaas zien we dat er momenteel geen andere spelers zijn die dit gat kunnen opvullen en dat dit de enige echte consequentievolle factor is die de prijs van graan beïnvloedt.
Wat zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van graanexport?
De afgelopen weken is er geprobeerd te onderhandelen over het voortzetten van deze graandeal, maar heeft Rusland besloten om dit op te zeggen.
Dit betekent dat Europa en de wereld, weer onder druk gezet worden en een onzekere tijd tegemoet gaan.
De machtspositie van Rusland als grootste producent en exporteur wordt hierdoor vergroot en een monopolie op de prijs van graan lijkt onontkomelijk.
Ook heeft Rusland bombardementen uitgevoerd op havensteden in Oekraïne, waarvanuit schepen moeten vertrekken volgeladen met graan.
Zolang de infrastructuur plat ligt en blijft liggen, zal er een sterkere greep gehouden worden op de internationale graanmarkt door Rusland.
Welke gevolgen heeft dit op de markt voor graan?
Omdat Rusland het voor het zeggen heeft, zonder de export van Oekraïne, zal de markt destabiliseren. Hoogstwaarschijnlijk zal de prijs van graan hard gaan stijgen, in de meeste landen.
Het verhandelen is natuurlijk ook een politiek spel en niet in alle landen zal Poetin proberen om de graanprijs zo hoog mogelijk te maken.
In Suriname wordt bijvoorbeeld al de bijl gevoeld, door een verhoging van de graanprijs van maar liefst 20 procent! Dit voorbeeld zal in veel landen die niet Rusland-gezind zijn gevoeld gaan worden.
Het tekort dat ontstaat door het wegvallen van de graandeal en het aanvallen van de havensteden, zal de prijs opdrijven.
In landen die wel Rusland-gezind zijn zal dit effect minder of zelfs niet merkbaar zijn en daar zal de prijs van graan veel stabieler blijven.
Er wordt zelfs gespeculeerd, dat Poetin in Afrika graan gratis weg zou kunnen geven om de problemen daar op te lossen en als de held gezien te worden.
Natuurlijk zullen Europa en andere lijdende landen proberen om een alternatief te vinden en de prijs te drukken, maar de vraag is in hoeverre dit zal lukken.