Nieuws

Nieuws: Graandeal onder druk, de grondstofprijs ook?

Wat is er gaande met de grondstofdeal tussen Oekraïne en Rusland?

Sinds het conflict tussen Rusland en Oekraïne ligt de handel redelijk stil. Althans, dat was het begin van de oorlog.

Omdat Oekraïne een grote rol speelt in de wereldwijde graanhandel, betekende dit voor Europa een stijging in de prijzen voor allerlei basismiddelen, zoals brood.

Dit is waarom er in 2022 een deal werd getekend tussen de landen, met bemiddelaar Turkije in het midden. Rusland had baat bij de doorstroom van schepen om handel te blijven drijven en Europa was een deel van de graandhandelproblemen kwijt.

Maar op deze deal zat een houdbaarheidsdatum die in het begin van 2023 zou aflopen.

Waarom staat de deal nu onder druk?

Het was een grote gok om de graandeal voor een jaar te stellen, omdat verwacht werd dat de gemoederen tegen die tijd wel getemperd zouden zijn.

Echter is dit op het moment op geen enkel vlak aan de hand en is de politieke situatie tussen Rusland en de rest van de wereld alleen maar verslechterd.

Het verlengen van de graandeal is voor Europa een belangrijk punt, maar Rusland staat niet meer te popelen. De verlenging die nu afgesproken is, houdt zelfs slechts maar 60 dagen in.

Rusland heeft ondertussen veel banden kunnen aansnijden met de bondgenoten in het oosten en schijnt weinig behoefte te hebben aan vrije handelsdoorgangen naar het Westen.

Een laatste mogelijke overweging die Rusland kan maken om niet verder te gaan met de graandeal is de toetreding van meer landen in het NATO bondgenootschap.

Deze stap ziet Poetin als een dreiging voor Rusland vanuit het Westen en de graandeal was een mogelijkheid voor Poetin om de gemoederen met het Westen op een afstand te houden.

Veel positieve kanten aan de graandeal voor Rusland zitten er dus niet in vanuit hun oogpunt, dus de het antwoord op de vraag “hoe nu verder” is meer dan ooit een onbekende.

Wat gebeurt er met de grondstofprijzen als de graandeal stopt?

De handel vanuit Ruslan den het oosten is belangrijk voor de Westerse wereld en de grondstofprijzen.

Op het moment dat de graandeal vervalt en de regio van de wateren weer oorlogsgebied wordt, kan het zomaar zijn dat Rusland de controle krijgt op de doorvaart van schepen in die wateren.

Als dit gebeurt, zal het voor Europese landen lastiger worden om allerlei grondstoffen, zoals graan, olie en sojabonen te vervoeren naar de havens.

Alternatieven, zoals Vervoer per trein of vrachtwagen, zijn bij lange na niet zo goedkoop (al helemaal niet vanwege de recordhoogtes in de prijzen voor benzine en diesel).

Dit kan leiden tot een stevige verhoging in de prijzen en schaarste op de markt. Voor investeerders zou dit een droomscenario kunnen zijn.

Op het moment dat er schaarste ontstaat op de markt, zullen prijzen voor graan bijvoorbeeld hoog blijven totdat die schaarste opgelost kan worden. Omdat dit conflict op een cruciaal punt vastloopt, zullen de prijzen hoog blijven totdat de handel hervat kan worden als voorheen.

Dit betekent ook, dat de prijs kunstmatig hoog zal zijn, wat inhoudt dat de gestegen prijzen niet voor eeuwig zullen blijven en dat ze niet de “echte” prijs reflecteren.

Daarom zullen investeerders op een gegeven moment ook weer last kunnen krijgen van een immense daling, als conflicten opgelost zijn.

Het is dus altijd belangrijk om de ontwikkelingen op politieke gebieden goed in de gaten te houden, als je investeert in grondstoffen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button