Nieuws

Daling in graanprijs vertaald zich ook door in de voedselprijzen

Daling in graanprijs vertaald zich ook door in de voedselprijzen

Daling in graanprijs vertaald zich ook door in de voedselprijzen

Eindelijk is er weer een daling in de graanprijs, maar vooralsnog merken we hier weinig van. De prijzen zijn zo gigantisch gestegen dat winkeliers en fabrikanten hier erg voorzichtig mee omgaan. Het zal dus nog wel enkele weken / maanden duren voordat wij dit in de winkels en bakkerijen gaan merken. Zij kopen hun voorraad in de meestal gevallen voor een langere periode in. Daardoor waren de prijzen pas later gestegen, maar dat betekent ook dat het nog even zal duren voordat ze weer gaan dalen.

Wat is er gebeurd dat de prijzen dalen?

De graanprijs is gedaald doordat Oekraïne weer een gedeelte van de havens heeft kunnen opengooien. De afgelopen maand is daardoor de prijs van graan met 9 procent gedaald. Voor het eerst dit jaar daalt daarmee de prijs naar zijn laagste niveau. We zijn dan weliswaar Rusland aan het boycotten, maar samen met oekraine zijn zij wel een van de belangrijkste spelers op het gebied van graan. De boycots hebben er dus alleen maar meer aan bijgedragen dat de prijs omhoog ging. Aangezien deze er nog niet af zetten wij onze vraagtekens bij de daling en of deze zich verder zal gaan doorzetten.

Hoe is de graandeal tot stand gekomen

De dalende graanprijs is tot stand gekomen door de zogenaamde graandeal. Dit is mede doordat de Turkse president heeft ingegrepen om de handelsroutes tussen Rusland, Oekraïne, Turkije en de verenigde naties open te zetten. Dit resulteert er in dat inmiddels de eerste schepen de zee op gegaan zijn en dat de export van graan voorlopig hervat kan worden. Daarnaast hebben Argentinië en Brazilië ook invloed gehad op de prijs. Zij hadden namelijk een flinke meevaller op het gebied van de mais productie. Let wel op het gaat hierbij om export prijzen en niet de prijs die je in de winkel betaald. Daarvoor moet er een langere periode een daling zijn.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button