Nieuws

Waarom en hoe beleggen in platina?

Met een ETF heb je als belegger de mogelijkheid om te investeren in verschillende soorten onderliggende assets. 

Zo is het via een ETF mogelijk om te speculeren op prijsfluctuaties die worden veroorzaakt door verschillende (beleggings)producten. Naast de meer reguliere aandelen of een index, kan dit dus ook aan grondstoffen. 

Als belegger wil je graag je kansen en risico’s zoveel mogelijk spreiden. Het is daarom raadzaam om in je beleggingsportefeuille een deel te investeren in grondstoffen. 

Dat lijkt  op het eerste zicht niet zo eenvoudig te zijn, of toch? Via een ETF beleggen in grondstoffen maakt het voor elke belegger eenvoudig mogelijk om te speculeren op de grondstoffenprijzen. 

Benieuwd hoe dat nu precies in zijn werk gaat? Onze specialisten leggen het voor je uit.

Wat is platina?

Platina is een edelmetaal dat zich kenmerkt door een grijze kleur. Een eerste belangrijk punt om te weten is dat van platina (terecht) wordt gezegd dat ze nog schaarser is dan bijvoorbeeld goud. Dat heeft uiteraard zo zijn uitwerking op de koers van het edelmetaal. Bovendien kan er in de praktijk eveneens worden vastgesteld dat dit edelmetaal kan rekenen op enkele bijzondere eigenschappen. Het gaat hierbij dan concreet om de volgende:

  • Platina is ongevoelig voor zuurstof;
  • Platina is ongevoelig voor water;

Bovenstaande heeft als gevolg dat edelmetaal niet kan verkleuren, maar ook niet zal roesten. Ze wordt dan ook niet voor niets bestempeld als de meest optimale grondstof voor het maken van juwelen. 

Ook het feit dat platinum (de Engelse benaming voor platina) prima buigzaam is en eenvoudig kan worden verwerkt zorgt ervoor dat ze naast bijvoorbeeld goud en zilver eveneens een zeer populair metaal is voor sieraden.  Al deze verschillende voordelen samen maken dat ook de interesse om te beleggen platina door de jaren heen (logischerwijs) sterk is toegenomen.

Beleggen platina, hoe gaat dat precies in zijn werk?

Beleggen platina vertoont grote gelijkenissen met bijvoorbeeld beleggen platinum. In eerste instantie zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor beleggen door middel van een platina future. Dit is voor veel beleggers die willen speculeren op een belegging op korte termijn de meest geprefereerde optie. 

Deze mogelijkheid zorgt ervoor dat je met de toepassing van een hefboom kan inspelen op een stijging of een daling van de koers van platina. Ben je van plan om te gaan beleggen in platina door middel van een ETF? 

Hou er dan rekening mee dat de MIFID-regelgeving ervoor heeft gezorgd dat de Physical Platinum Shares ETF niet langer op de Europese beleggersmarkt wordt aangeboden. Een goed alternatief wordt aangeboden onder de vorm van de Physical Platinum Euro ETF.

Kan je ook beleggen in individuele platina aandelen?

Het belangrijkste voordeel waar je op kan rekenen bij beleggen in platina door middel van de hierboven vernoemde ETF is dat je echt specifiek speculeert op de prijs van platina. Je hoeft dan ook geen rekening te houden met een mogelijks bijkomend risico veroorzaakt door de ondernemingen die door zo’n ETF kunnen worden gevolgd. Wil je toch liever beleggen in platina door middel van individuele aandelen? Dan biedt de markt je daar verschillende mogelijkheden voor, namelijk:

  • Vale SA;
  • Asahi Holdings;
  • Norilsk Nickel;
  • Lonmin;

Voor de bovenstaande aandelen geldt dat ze afkomstig zijn van enkele van ’s werelds belangrijkste bedrijven op het gebied van platina productie. Let wel, op deze manier beleggen in platina brengt dus extra risico’s met zich mee ten opzichte van de eerder aangehaalde fysieke ETF

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button