Platina prijs

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

De actuele platina prijs is continu in beweging. Deze grondstof wordt net als olie wereldwijd verhandelt en blijft daardoor in beweging. In bovenstaande grafiek is de actuele platinakoers te zien, deze wordt dagelijks bijgewerkt.

Waardevolle edelmetalen

Goud en zilver worden al jaar en dag erkend als waardevolle edelmetalen. Ze hebben een belangrijke plek in de portefeuille van de slimme belegger. Een investering in goud is bijvoorbeeld een langdurige veilige investering. Lees hier meer over in Investeren In Goud.

Er zijn veel manieren om je te verdiepen in de grondstofprijzen van edelmetalen, zoals goud, zilver, koper en brons. Ben je bezig met deze zoektocht, lees dan verder voor meer informatie over platina. We bespreken de waarde van platina, de historie, voor- en nadelen van platina maar ook of het verstandig is om te investeren in platina. Waar moet je op letten en wat zijn valkuilen.

Belangrijkste algemene leerpunten:
Edelmetalen kunnen goede dekking geven tegen inflatie. Goud is hiervoor niet de enige optie.

  • Platina, zilver etc. zijn allemaal grondstoffen die toegevoegd kunnen worden aan je portefeuille. Allen hebben hun eigen unieke risico en kans.
  • Naast bezit van fysiek metaal, is het ook mogelijk te investeren in metaal-ETF’s, aandelen in bijvoorbeeld mijnbouwbedrijven etc.
  • Platina prijs per gram
  • Net als goud wordt de prijs van platina meestal omschreven in USD per Troy Ounce*. De reden hiervoor is dat het Verenigd Koninkrijk en de VS de meest dominante markten zijn voor de handel in grondstoffen. In Nederland en de rest van wereld meten we de prijzen liever in grammen en euro’s. De huidige platina prijs is te zien in onderstaand grafiek.

* Net als bij de andere edelmetalen (zoals goud, zilver en brons worden goudprijzen weergegeven in Troy Ounces en in gram. Troy Ounces is een gewichtsmaat speciaal voor edelmetalen en is om precies te zijn 31,1034768 gram. Omgerekend gaan er dus ongeveer 32 Troy Ounce in 1 kilogram.

Platina

Hoe ziet platina er eigenlijk uit?

Platina staat voornamelijk bekend om zijn natuurlijke witte kleur. Het is een echt wit metaal, in tegenstelling tot bijvoorbeeld witgoud. Deze is namelijk geelgoud, wat gemengd wordt met andere metalen. Vervolgens bedekken ze dit met rhodium om het er witter uit te laten zien (een wit masker welke na verloop van tijd eraf slijt en zijn gele tint zal onthullen). Platina behoudt daarentegen zijn originele witte kleur. Wanneer je een steentje platina in je handen houdt heeft het een grijswitte kleur.

Oorsprong van platina

Rond het jaar 1500 is er voor het eerst melding gemaakt van platina. Julius Caesar beschreef platina als een wonderlijk metaal dat werd aangetroffen in Panama en Mexico en onmogelijk kon worden gesmolten.

De naam platina is afgeleid van het Spaanse woord platino, wat zilvertje betekent. Het werd aangetroffen in Colombia tussen het gedolven zilver.

Verschijning

Platina kan op twee manieren worden aangetroffen in de aardkorst. Namelijk ongebonden als in het mineraal sperryliet. Over het algemeen wordt het vaak gevonden in een combinatie met andere metalen (uit de platinagroep).

Platina wordt het vaakste gevonden in Zuid-Afrika en Rusland. Maar ook in Colombia en het westen van de Verenigde Staten wordt platina aangetroffen. Meestal als bijproduct van de nikkelwinning.

Voordelen en nadelen van platina

Over platina is veel te vertellen. Het materiaal is erg veelzijdig en kent een hele geschiedenis. Maar wat zijn nu precies de voor- en nadelen van platina. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Voordelen:

+ Platina is het meest waardevolle van alle edelmetalen (zelfs waardevoller dan goud!)
+ Platina is de sterkste van alle edelmetalen
+ Platina is de meest duurzame van alle edelmetalen
+ Platina is zeer geschikt voor het vasthouden van edelstenen
+ Platina is hypoallergeen
+ Platina heeft een natuurlijke witte kleur, dit verkleurt niet

Nadelen:

– Platina is krasgevoelig
– Een sieraad van platina kan vervormen als het te dun wordt gemaakt
– Prijs platina is duurder dan goud

Waarom is Platina zo waardevol?

Net als goud en zilver wordt platina wereldwijd verhandeld. Het heeft de neiging om een hogere prijs op te halen dan goud, maar hoe kan dit? In de volksmond wordt goud als het meest waardevolle beschouwd. Maar er is een heel eenvoudig antwoord op de vraag waarom platina waardevoller is. Simpelweg omdat het veel zeldzamer is. Jaarlijks wordt er veel minder platina uit de grond gehaald dan alle andere edelmetalen.

Maar er zijn meer factoren die de prijs van platina bepalen:

Platina wordt ook gebruikt als industrieel metaal. Het wordt veelvuldig gebruikt in bijvoorbeeld de autokatalysator. Daarna nemen sieraden de grootste vraag naar platina voor hun rekening. Aardolie-, chemische raffinagekatalysatoren en de computerindustrie gebruiken de rest van de platina.
De auto-industrie is sterk afhankelijk van het edelmetaal. De prijzen worden hierdoor ook grotendeels bepaald hierdoor.
Er zijn maar weinig platinamijnen waar het vandaan gehaald kan worden. Er zijn zelfs maar twee landen die de hele wereld hiervan kan voorzien: Zuid-Afrika en Rusland.

Prijs platina versus goud

Goud is al hele lange tijd de bekendste onder de edelmetalen. Met name vanuit het perspectief van de investeerder. Maar edelmetalen zoals platina en zilver hebben ook een belangrijke plek ingenomen in de portefeuille van de slimme belegger. Zowel goud als platina hebben hun eigen unieke eigenschappen.

Doordat platina minder aanwezig is dan goud, is ook de prijs naar platina hoger. Als je naar de materiele waarde van platina kijkt, dan staat deze bovenaan. Het wordt daarom ook beschouwd als sterk symbool van kwaliteit en waarde.

Goud wordt in tientallen landen over de hele wereld gewonnen, terwijl platina maar in slechts 2 landen wordt gewonnen; Zuid-Afrika en Rusland. Politieke en economische invloeden van deze landen op de platina prijs worden niet uitgesloten. Zij kunnen namelijk de handen ineen slaan en de prijs kunstmatig hoog houden.

De prijs voor platina versus goud ligt ook hoger, doordat het op veel meer vlakken toegepast kan worden. Zo heeft de auto-industrie grote belangstelling voor platina, evenals de vliegtuigindustrie als de ziekenhuizen.

Opmerkelijk was de invloed die de auto-industrie heeft op de platina prijzen. In 2015 kwam de emissieschandalen van Volkswagen aan het licht. In die tijd begon de vraag naar dieselmotoren af te nemen. Gevolg hiervan was dat de platinaprijzen binnen drie maanden daalde met 15%!

Via onderstaande link zijn de dagelijkse goud en platina prijzen vergeleken van de afgelopen 10 jaar. Beide edelmetalen worden weergegeven in Amerikaanse dollar per Troy Ounce. Bron: Macrotrends.net

Sterkte van platina

Platina is een zeer dicht, maar ook ongelooflijk vervormbaar metaal. Het wordt veelvuldig gebruikt in de auto-industrie, maar ook bijvoorbeeld voor turbinemotoren van vliegtuigen. Of wat dacht je van medische apparaten, zoals pacemakers? En uiteraard in sieraden.

“ Platina is het hardste metaal” is een veelvoorkomende misvatting.

Veel mensen gaan er vanuit dat platina het hardste edelmetaal is. Misschien komt dit doordat het vaak de duurste onder de edelmetalen is. Maar wat betreft de hardste onder de edelmetalen, klopt het niet dat dit platina betreft. Hoewel platina wel ongeveer 2x harder is dan goud is het nog steeds een relatief zacht metaal. Het is vrij eenvoudig te vervormen, wat erg handig is voor bijvoorbeeld het maakproces van sieraden.

De misvatting dat platina erg hard is, komt wellicht doordat men deze aanslagvastheid verwarren met hardheid. Platina is namelijk enorm aanslagbestendig. Vergelijk maar eens met zilver, welke heel gemakkelijk aantast. Maar dit heeft niets met hardheid te maken.

De hardheidschaal van Moh

Er is een standaard maat voor hardheid. Dit wordt ook wel de hardheidschaal van Moh genoemd. Het wordt gebruikt om de hardheid uit te drukken of te beoordelen, het gaat hierbij niet alleen om metalen. Wanneer een materiaal erg zacht is, wordt dit beoordeeld met een 1. Behoort het tot een van de hardste materialen, dan zal de beoordeling een 10 zijn.

Onderstaand is een rij te zien van diverse metalen die beoordeeld zijn n.a.v. de hardheidschaal van Moh.

  • Goud, zilver, zink en aluminium scoren tussen de 2,5 en 3
  • Platina is 3,5
  • IJzer en nikkel zijn 4
  • Titanium en rhodium staan op 6
  • Diamant is 10.

Is platina een duurzaam materiaal?

Platina wordt al decennialang omschreven als het hardste en meest duurzame metaal. Als we bijvoorbeeld inzoomen op een sieraad; neem de ring. Wanneer een ring van witgoud wordt bekrast, wordt het witgoud weg gekrast en gaat dit verloren. Bij platina werkt dit anders. Hier wordt namelijk de kras van de ene naar de andere plaats op de ring verplaatst. Er gaat geen platina verloren. De kras is wel zichtbaar en kan een antieke uitstraling aan de ring geven. Door polijsten is het mogelijk om de platina ring weer netjes te krijgen.

Duurzaamheid is een van de belangrijkste troeven die platina in de hand heeft. Dankzij deze duurzaamheid kan platina generaties lang meegaan. Het is eenvoudig om het weer als nieuw te laten uitstralen en eenvoudig worden doorgegeven.

Hyperallergeen

Wanneer je alle edelmetalen gaat vergelijken, met name op sieraad niveau dan valt er 1 element erg op. Platina is namelijk hyperallergeen. Dit houdt in er een minimale kans is op een allergische reactie wanneer je bijvoorbeeld een platina ring draagt.

Platina is eigenlijk het enige echte hypoallergene edelmetaal welke je kunt kopen. Dit komt omdat het 95% puur is. Witgoud bijvoorbeeld is gemaakt van een mix van metalen. Hierdoor kunnen sommige delen van de metalen iemands huid irriteren als ze hier een gevoeligheid voor hebben. Mocht je allergieën hebben, dan is een platina sieraad de meest veilige optie.

Waarom platina duurder is dan goud?

De reden waarom platina duurder is dan goud hebben we eerder ook benoemd. Platina is veel schaarser dan goud, hierdoor stijgt automatisch de prijs. Dit is een kwestie van vraag en aanbod.

Verder heeft platina een veel hogere dichtheid. Hierdoor heb je snel al meer platina materiaal nodig dan bijvoorbeeld goud. Een ring wordt daardoor ook snel prijziger. En doordat platina ook een zwaar metaal is, wordt automatisch je ring ook iets zwaarder. Een platina ring is meestal ongeveer 95% puur platina, terwijl een 14k gouden ring slechts 58,5 puur goud is (18k goud is ongeveer 75% goud). Dit is een reden waarom platina ringen duurder zijn dan gouden ringen.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button