Nieuws

Binnenkort: ‘Grondstofprijzen dalen met 30 procent’

Verwacht wordt dat de grondstofprijzen voor onder andere maïs en tarwe de komende maanden zullen dalen met 30 procent.

Dat is mede te danken aan een zeer goede oogst. Dat is onlangs door een onafhankelijk adviesbureau bekend gemaakt.

De huidige marktprijzen van de voerprijzen voor soja en maïs zijn zeer hoog. Dat voelen de pluimveehouders behoorlijk in hun portemonnee.

Voor gerst en tarwe zijn de prijzen momenteel al aan het dalen. Pluimveehouders is er alles aan gelegen dat de prijzen verder zullen zakken en ook laag zullen blijven. Zoals het er nu naar uitziet, zal dat ook gebeuren.

mais grondstofprijs daalt

Maïsprijzen dalen

De maïsprijzen zullen de komende maanden nog verder dalen. De verwachting is dat de dagprijzen tot 30 procent zullen dalen tot 200 euro per ton, in tegenstelling tot de 270 of 280 euro op dit moment.

De termijnprijzen van de nieuwe oogst zijn al met 20 procent gedaald door de goede oogst in Europa en Amerika. De verwachting is dat deze prijzen met nog eens 10 procent zullen gaan dalen.

Tarwe grondstofprijs daalt

Ook tarweprijzen dalen

Net als de maïsprijzen zullen ook de tarweprijzen naar verwachting met 30 procent dalen. Hiermee zal de prijs rond de 180 à 200 euro per ton komen te liggen, dus 18 tot 20 euro per 100 kilo tarwe. Nu kost dat nog 250 euro per ton.

Waarschijnlijk zal de tarweprijs door de uitstekende oogst sneller dalen dan de maïsprijs en al in augustus de laagste prijs hebben bereikt.

Goede oogst door veel regen en zon

Het heeft de afgelopen tijd veel geregend. Daarnaast scheen de zon regelmatig. Al met al een ideaal scenario voor een goede oogst.

Er wordt zelfs gesproken van de beste oogst ooit in Europa. Middels satellietbeelden zijn deze bevindingen bevestigd. Ook in landen als Polen, Roemenië en Frankrijk, waar de oogst nog wel eens wil mislukken, is nu een uitstekende oogst.

Sojaprijzen

De sojaprijzen zijn al een stuk gedaald, maar de verwachting is dat die nog wel verder zullen dalen. Ook voor varkenshouders is er positief nieuws, omdat de gerstprijzen ook aan het dalen zijn.

Dat komt ook hier door een goede oogst, omdat de regen op het juiste moment viel. De prijsdaling zal waarschijnlijk niet blijven duren, maar de stijging zal naar verwachting niet zo hoog zijn als die van vorig jaar.

Risico’s inschatten

Het algemene advies is, dat je je als bedrijf moet indekken tegen risico’s. Dat doe je op basis van marktinformatie, weten wat er in de markt gebeurt, en daarop anticiperen.

Laat je niet leiden door emoties, maar door feiten.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button