Nieuws

Aluminiumprijs stijgt na staatsgreep in Guinee naar hoogste niveau sinds 2011

Na de coup in Guinee is de prijs van aluminium weer sterk omhoog gegaan. Het Afrikaanse land Guinee is een grote producent van bauxiet. Bauxiet is de belangrijkste grondstof van aluminium. Handelaren maken zich zorgen over de aanvoer van aluminium vanwege de onrustige situatie in het Afrikaanse land.

Maandag steeg de prijs voor 1 ton aluminium op de Londense metalenbeurs met 1,8 procent tot een hoogte van 2.775,50 dollar. Omgerekend is dat ongeveer 2.339 euro en dat is de hoogste prijs sinds 2011 dat voor 1 ton aluminium moet worden betaald. 

De prijzen van het lichte metaal staan al geruime tijd op record hoogte. Dat komt door de aantrekkende wereldeconomie. Als gevolg daarvan is er meer vraag naar aluminium. Als gevolg van een energietekort in China hadden de Chinese producenten echter moeite om hun productie op peil te houden.

Aluminium wordt in heel veel uiteenlopende producten gebruikt, van blikjes voor frisdrank tot auto’s. Door de coronapandemie was er ineens heel veel minder vraag naar aluminium. Nu het wereldwijd weer wat beter gaat, trekt de economie weer aan. Doordat de economie aantrekt, stijgt ook de vraag naar aluminium. Door de toenemende vraag naar het lichtmetaal is de prijs ook weer sterk aangetrokken. 

De prijs van aluminium is in 2021 al met 40 procent gestegen. Dit wordt mede veroorzaakt door de Chinese overheid. Er is veel energie nodig voor de productie van aluminium. De Chinese overheid wil echter dat deze branche gaat vergroenen. Mede daardoor wordt de prijs opgedreven.

Kolentekorten

Een andere reden voor de stijgende prijs van aluminium zijn de kolentekorten bij diverse energiecentrales in India. India is, na China, de grootste producten van aluminium ter wereld. Doordat de productie in India als gevolg van het kolentekort mogelijk stil komt te vallen, is de bezorgdheid over de levering van het energie-intensieve metaal verder toegenomen. Indiase nutsbedrijven moeten van hun overheid steenkool importeren om de binnenlandse levering te stimuleren.

Smelterijen

Een van de grootste aanjagers van de prijs zijn de smelterijen in China, die door de Chinese overheid minder stroom moeten verbruiken of verspreiden. Hierdoor moesten smelterijen hun productiesnelheid verlagen. Hierdoor daalde de productie van aluminium 3 maanden op rij. Bovendien veroorzaakte ernstige overstromingen eind juli voor grote storingen in grote Chinese smelterijen. Bovendien houdt de Chinese overheid dubbele controles op energieverbruik en -intensiteit, om de productie onder controle te houden. Hiermee willen ze de CO2-uitstoot beperken.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button