Nieuws

De prijs van plastic dreigt verder op te lopen door orkaan Ida

Grondstofprijzen zijn van vele factoren afhankelijk. Zelfs van het weer. Orkaan Ida raast over het zuiden van de Verenigde Staten en zorgt daar voor grote problemen. Volgens deskundigen kunnen hier zelfs de prijzen van plastic verder van oplopen. In de Amerikaanse staat Louisiana bevinden zich namelijk veel plasticfabrieken en dat is precies waar de storm naar verwachting aan land zal komen.

In Louisiana staan onder andere grote chemische complexen als ExxonMobil en Dow. Zo’n één vijfde deel van de gehele etheenproductie in de wereld wordt geleverd door deze bedrijven. Etheen zit verwerkt in diverse producten, van waterleidingen tot shampooflessen.

Orkaan Ida kan de levering van onder andere pvc en chloor “zwaar belasten”, aldus Jeremy Pafford, hoofd marktontwikkeling voor Noord-Amerika bij dataprovider ICIS. Daarnaast kan de prijs van schoonmaakproducten, tapijt en polypropeen, een grondstof dat onder andere in meubels wordt gebruikt, wel met 45 procent stijgen, meent Pafford. De prijs zou daarmee op 4.000 dollar (ofwel 3.400 euro) per ton uitkomen.

orkaan ida

Diverse oorzaken

Net als tal van andere materialen en grondstoffen zijn ook de plasticprijzen al geruime tijd erg hoog. Dat heeft diverse oorzaken. Eerder dit jaar waren er in de VS in de petrochemische industrie al langdurige sluitingen als gevolg van een zware storm. Bovendien zijn de toeleveringen van grondstoffen behoorlijk gehinderd door verstoringen in de internationale scheepvaart. 

Indien er nu weer een grote verstoring bij komt, dan kan dit de productie behoorlijk raken en grote gevolgen hebben voor de prijzen, zegt ook Muhamad Fadhil, vicepresident bij Argus Media, leverancier van marktinformatie. Dit zou vooral voor het vierde kwartaal heel slecht zijn, aldus Fadhil. Het vierde kwartaal is volgens hem een belangrijk kwartaal, omdat er in de aanloop naar de feestdagen vaak veel vraag is naar plastic.

Heel veel schade

Zestien jaar geleden raasde orkaan Katrina over de Verenigde Staten en die veroorzaakte een schade van maar liefst 120 miljard dollar. Orkaan Ida die nu over de VS raast wordt daarmee vergeleken. Alleen al in Louisiana zijn vanwege deze orkaan inmiddels vele tienduizenden bewoners opgeroepen om te evacueren. 

Lokale ziekenhuizen maken zich op om in lockdown te gaan en sturen patiënten naar huis. Als orkaan Ida de voorspelde route volgt, dan zal het volgens lokale experts vele tientallen miljoenen dollars schade veroorzaken.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button